De ce a refuzat “Medici fara frontiere SUA” o donatie uriasa de vaccinuri din partea Pfizer

Pe fondul atator discutii locale legate de vaccinuri si vaccinare iata ca ne ajung din urma si discutii internationale la nivel inalt.

Subiectul acestul articol nu este legat de dezbaterea pro sau contra vaccinare, ci este legat de costul vaccinurilor, un aspect pe care nu il luam niciodata in calcul.

Jason Cone, Directorul Executiv al “Doctors Without Borders USA” / “Medecins Sans Frontiere (MSF)”, a explicat acum doua zile gestul de refuza o donatie de un milion de vaccinuri PCV (Pneumococcal Conjugate Vaccine) de la Compania Pfizer.

why_doctors_without_borders

foto

“Aceasta nu a fost o decizie usoara, avand in vedere ca echipa noastra de medici se confrunta in fiecare zi cu efectele pneumoniei. Vorbim despre boala care are cea mai mare incidenta de deces in randul copiilor, ucigand aproape 1 milion de copii anual. Chiar daca exista un vaccin pentru prevenirea acestei boli, totusi el este prea scump pentru ca majoritatea tarilor in dezvoltare si organizatiilor umanitare sa si-l permita.

Deoarece singurii producatori ai vaccinului PVC sunt Pfizer si GlaxoSmithKline (GSK) este posibila mentinerea artificiala a pretului la un nivel foarte ridicat. Incepand din 2009 si pana in prezent, cele doua companii au castigat 36 de bilioane de dolari doar din acest vaccin. Ani de zile am incercat sa negociem cu aceste doua companii scaderea pretului insa tot ce ne-au oferit au fost aceste donatii.

Poate va intrebati de ce preferam sa cumparam vaccinurile in loc sa le primim gratis. Nu e mai bine gratis? Ei bine, nu, nu intotdeauna. De cele mai multe ori donatiile implica conditii stricte, inclusiv restrictii privind categoria de populatie si zona geografica  unde vor fi folosite aceste vaccinuri. Aceste conditii pot intarzia inceperea campaniilor de vaccinare in situatii urgente sau pot limita incorect beneficiarii.

Donatiile sunt de multe ori folosite pentru a-i face pe altii sa plateasca mai mult. Oferind aceste vaccinuri in mod gratuit, corporatiile farmaceutice pot folosi acest argument ca justificare pentru a pastra preturile ridicate pentru altii, inclusiv organizatiile umanitare sau tarile in curs de dezvoltare care din pacate nu si le pot permite. Tarile care in mod continuu isi exprima nemultumirea ca nu isi permit aceste costuri au nevoie de vaccinuri la preturi mai mici pentru a proteja sanatatea copiilor.

Situatia donatiilor poate fi critica si din prisma faptului ca acestea pot disparea la fel de rapid cum au aparut. Donatorii au puterea de a decide cand si cum vor face donatiile in functie de interesul propriu, punand astfel in pericol programul de vaccinari. De exemplu, Uganda se confrunta acum cu o lipsa acuta de Diflucan (n.t.: medicament folosit pentru meningita), in ciuda implicarii companiei Pfeizer de a dona medicamentul catre guvern.

Pentru a evita riscurile prezentate mai sus, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte organizatii precum Unicef, Gavi sau Vaccine Alliance au facut recomandari clare impotriva donatiilor facute de companiile farmaceutice.

“Donations of medical products, such as vaccines and drugs, may appear to be good ‘quick fixes,’ but they are not the answer to increasingly high vaccine prices charged by pharmaceutical giants like Pfizer and GSK.”

Sigur, exista si situatii exceptionale cand nevoi urgente cer solutii rapide pe termen scurt. Este si cazul din 2014 cand, dupa 5 ani de negocieri fara succes referitoare la pret, MSF a acceptat o donatie singulara de la Pfizer si GSK de vaccinuri PVC. Compromisul a fost facut in favoarea copiilor pentru a nu ramane nevaccinati dar conditia pusa catre ambele companii de catre MSF a fost gasirea de solutii pe termen lung pentru copiii aflati in situatii de criza sau in tari in curs de dezvoltare.

In final, va spun ca luna trecuta, dupa ani de negocieri si luni de campanii publice, GSK a anuntat ca va oferi vaccinul PVC catre organizatiile umanitare, la cel mai mic pret la nivel global: (0.35$ doza sau 9.15$ trei doze necesare pentru vaccinarea completa a unui copil).

In schimb, Pfeizer nu a facut niciun fel de concesie legata de preturi si nu a anuntat niciun fel de solutie alternativa. Compania continua sa ofere donatii (ceea ce ii ofera scutiri de taxe) in loc sa ofere o solutie sustenabila prin micsorarea preturilor vaccinurilor. Acceptand donatia de vaccinuri de la Pfizer nu vom face nimic pentru milioanele de copii care traiesc in Irak, Iordania, Philippines, Romania si Tailanda precum si in alte tari unde nici parintii si nici guvernul nu isi permit vaccinuri scumpe.

Nu mai putem trai intr-o lume in care vaccinurile care protejeaza copiii impotriva pneumoniei sunt un lux. Prea multe vieti tinere au fost pierdute. Medici Fara Frontiere considera ca activitatea proprie in domeniul medical precum si munca altor organizatii umanitare sau guverne nu trebuie sa fie la mila sau la mana corporatiilor farmaceutice.

Pfeizer ar trebui sa micsoreze preturile vaccinurilor pentru organizatiile umanitare si toate tarile in curs de dezvoltare la 5$/copil. Doar asa, vom face un pas important inainte in salvarea vietilor copiilor de azi dar si de maine.” – Jason Cone, executive director of Medecins Sans Frontieres in the US.Mike Segar/Reuters

Ce parere aveti de aceasta declaratie si implicatiile ei?

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Sursa:

https://medium.com/@MSF_access/there-is-no-such-thing-as-free-vaccines-why-we-rejected-pfizers-donation-offer-of-pneumonia-6a79c9d9f32f#.8li9wjreo

Articole pe aceeasi tema:

http://finance.yahoo.com/news/why-doctors-without-borders-turning-173622188.html

http://www.businessinsider.co.id/drug-donations-dont-drive-down-drug-costs-msf-2016-10/#HfwksXpoBx8lXZwr.97

Disclaimer: traducerea articolului original este la nivel de amator si nu are pretentia de a prezenta cu acuritate declaratiile doctorului. Pentru declaratia completa si originala va rog sa faceti link pe sursa articolului.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *