Cursuri de engleza pentru adulti la British Council
Va povesteam intr-un articol anterior despre accentul si dezinvoltura cu care au inceput fetele sa vorbeasca, dupa doar cateva luni de limba engleza la British Council. Recunosc ca m-am simtit mandra dar si putin depasita de progresele lor. Avand in vedere ca engleza pe care am facut-o eu in scoala este o gluma si ca toate cunostintele mele sunt autodidacte, am vrut sa vad si eu cum e sa inveti pe bune limba engleza de la niste profesori competenti.
Asa ca am cautat la British Council un curs de limba engleza pentru adulti (si am gasit destule), insa primul pas a fost sa imi testez nivelul de cunostinte. Pentru asta m-am inscris online pentru urmatoarea testare si imediat am primit un link unde trebuia sa completez un test scris online. Apoi, dupa finalizarea acestuia am primit un punctaj iar pe baza acestuia am fost programata la un interviu. Interviul se poate desfasura si telefonic, insa eu am preferat varianta face to face la sediul British Council, pentru ca m-am simtit mai stapana pe situatie 🙂 .
Am trecut usor si prin testarea orala iar la iesire am primit o foaie cu nivelul la care ma situez si cursul recomandat pentru mine. Apoi, am mers la biblioteca, unde se fac inscrierile (si pe care, apropo, merita sa o vizitati chiar si pentru a va face o idee despre ce inseamna aceasta institutie) si am platit cursul meu care dura trei luni (de la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui iunie). Tot la inscriere am primit si numele manualului dupa care voi studia la curs si pe care trebuia sa-l achizitionez eu.
In total, am platit in jur de 1.500 de lei pentru curs si inca aproximativ 150 de lei pentru manual si caietul de curs.
Au trecut ani buni (peste 5) de cand nu am mai fost la scoala 🙂 , asa ca asteptam cu nerabdare sa ma asez in baca si sa incep sa iau notite. Cel putin asa credeam eu ca se vor desfasura cursurile.
Am avut o surpriza foarte placuta sa vad ca nici vorba de dictat si luat notite, totul se intampla interactiv, cursantii sunt implicati in permanenta in activitati in grupuri mici si foarte rar se intampla ca profesoara sa vorbeasca mai mult decat noi. In general, asta se intampla atunci cand ii puneam noi intrebari suplimentare pentru ca temele studiate erau extrem de interesante.
Prima ora a fost dedicata aspectelor administrative, ni s-a facut un scurt instructaj pentru situatiile de calamitate (apropo, este prima data in viata mea cand imi explica cineva cum trebuie sa procedez in caz de cutremur sau incendiu.)
De curiozitate, dupa acest instructaj mi-am intrebat toti cunoscutii si am intrebat si pe FB: “Cine a avut parte de un instructaj similar?” Stiti care a fost raspunsul general? NIMENI! Nimeni nu stie cum se procedeaza in caz de calamitate, care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru a minimiza pierderile si pentru a acorda primul ajutor.
Revenind la prima ora de curs: ni s-a prezentat platforma Edmodo, unde gasim toate lectiile, toate temele pentru acasa si unde putem sa tinem legatura atat intre noi dar si cu profesorul. Am fost surprinsa sa remarc ca majoritatea colegilor meu erau familiarizati cu aceasta platforma online, insa misterul s-a elucidat in minutele urmatoare, cand am fost rugati sa ne prezentam in cateva cuvinte.
Dintr-un total de 12 cursanti, am aflat ca 4 deja absolvisera si modulele anterioare ale cursului pentru adulti, unul venise pentru a-si improspata cunostintele de engleza iar restul (printre care si eu 🙂 ) si-au dorit sa participe la aceste cursuri deoarece aveau copii care vorbeau limba engleza mai bine decat ei si li s-a parut in neregula aceasta pozitionare fata de copiii lor.
Am avut un sentiment foarte ciudat, fiind inconjurata doar de parinti cu copii mari (peste 10 ani), sa vad ca fenomenul pe care incep sa-l simt si eu pe pielea mea este ceva generalizat: e vorba de momentul cand copilul tau incepe sa stie mai multe decat tine, cand cunostintele tale incep sa fie depasite de cunostintele lui si nu ai altceva de facut decat sa te perfectionezi in continuare sau sa accepti situatia.
Eu nu sunt genul care sa accepte situatia, consider ca invatarea continua este ceva ce ar trebui sa ne preocupe toata viata, atat pentru noi dar si pentru copiii nostri care vad in noi un exemplu de urmat.
Am avut in clasa un grup multinational si multicultural. Am avut doua colege din China, una din Spania, un coleg din Germania casatorit cu o englezoaica si care traisera si lucrasera in toata lumea. Restul colegilor erau romani dar cu joburi interesante datorita carora calatorisera la randul lor in toata lumea.
M-am simtit ca intr-un film foarte bun pe care nu iti vine sa-l lasi pana nu afli ce se intampla cu fiecare personaj 🙂 . Nu m-am inselat deloc deoarece, alaturi colegi si de profesoara (care era din Anglia, insa foarte bine pusa la punct cu detalii multiculturale moderne dar si din trecut), am avut parte de timp de calitate in care am invatat mult mai mult decat limba engleza.
Orele se desfasurau intr-o maniera care mie nu-mi este absolut deloc familiara. Care insa mi-a placut foarte mult si m-a facut sa inteleg de ce se deosebeste atat de mult invatamantul occidental de cel romanesc si de ce are atata succes. In plus, mai este si interesant.
Profesoara ne propunea o tema pe baza careia noi trebuia sa dezbatem, sa discutam in grupuri mici si sa ne exersam atat engleza dar sa si aflam detalii de la ceilalti colegi. Apoi, grupurile se amestecau si fiecare dintre noi trebuia sa povesteasca in grupul nou ce a aflat de la colegii din primul grup. Urma o discutie in grupul mare in care treceam in revista toate ideile principale iar la final, profesoara “dezvaluia” 🙂 care au fost punctele de interes in toata discutia noastra si ne sublinia care sunt cunostintele, termenii sau subiectele pe care trebuie sa le aprofundam. Daca mai era timp, lucram cateva minute si niste exercitii din manual, daca nu, ramanea sa le facem acasa. Asta era tema cum ar veni 🙂 .
Subiectele despre care am discutat au fost din cele mai diverse teme si, avand un grup atat de variat si ca nationalitate dar si din punct de vedere al culturii, cu riscul de a ma repeta, va spun ca au fost fascinante. Pur si simplu la sfarsitul orei nu mai plecam din clasa si discutiile continuau mult timp pe hol sau in curtea British Council.
Una dintre cele mai interesante, si despre care am mai povestit deja pe Facebook, are legatura chiar cu online-ul. Am aflat cum se fac in prezent angajarile in America (despre cum trebuie sa spui care sunt parolele tale pentru FB si pentru email, pentru a demonstra ca esti o persoana de incredere pe care compania se poate baza). Am aflat care este situatia Facebook-ului in China, despre politica oarecum restrictiva a guvernului si despre solutia pe care au gasit-o chinezii pentru a depasi aceasta problema. Una dintre colege avea fata la studii in Anglia si ne-a povestit care este politica in campusuri legata de acest subiect iar colegul din Germania, care calatorise in toata lumea si care in prezent lucra in Romania (avea peste 50 de ani) ne-a facut o trecere in revista despre abordarea in cateva dintre tarile in care traise si lucrase.
Am uitat sa va spun ca dupa ce intram pe poarta British Council, toate discutiile aveau loc in engleza iar noi, mai mult de nevoie decat din obligatie 🙂 , (avand in vedere ca singura limba comuna in grup era engleza), am folosit-o si in afara insitutiei, in intalnirile private dar si pe grupul de discutii pe care l-am creat pe whatsapp.
Am vorbit in aceste 3 luni mai multa engleza decat toata viata mea 🙂 . Incurajata de profesoara, care ne-a dezvaluit un secret care face toti banii, am inceput sa vorbesc si acasa cu fetele, indiferent ca era vorba de comunicare scurta sau cantece in engleza sau citit cu voce tare.
Secretul care m-a marcat, in sensul bun, este ca nu trebuie sa vorbesti limba engleza la perfectie. Exista atat de multe dialecte, incat oricat de bine te-ai pregati in unul dintre ele, tot vei parea ca ai accentul gresit pentru cei care vorbesc alt dialect.
Cel mai important este vocabularul, care poate fi dezvoltat in permanenta prin exercitiu, iar pe locul doi este dezinvoltura.
Cu alte cuvinte nu e neaparat important cum vorbesti, important este sa vorbesti in limba engleza.
Situatiile in care nu reusesti sa te faci inteles sunt putine spre deloc, si am experimentat asta pe pielea mea, vazand ca toti cei din clasa inteleg perfect ce vreau sa le comunic, chiar daca uneori nu imi gaseam cuvintele sau daca ei nu le intelegeau pentru ca nu se situau la nivelul meu de cunostinte.
Consider ca cea mai mare realizare dupa frecventarea acestui curs este faptul ca am scapat de complexul de a nu vorbi bine engleza. Imi gaseam tot felul de puncte slabe, cum ar fi pronuntia, accentul, pauzele in care imi cautam cuvintele, asa ca de multe ori preferam sa tac si sa vorbesc doar daca era neaparat nevoie. Acum insa, am chiar o placere majora sa vorbesc si sa constat cu satisfactie ca sunt ascultata si inteleasa.
Al doilea lucru cu care am plecat de la aceste cursuri este ca o limba straina se invata prin exercitiu zilnic. O ora sau 10 minute pe zi, este vital sa ne exersam cunostintele in permanenta. Daca nu avem cu cine sa conversam, putem sa citim cu voce tare sau ne putem folosi de resursele gratuite puse la dispozitie chiar de British Council.
Mai am cel putin 3 secrete pe care le-am aflat la curs si datorita carora engleza mea este la un nivel net superior in prezent, insa va trebui sa mergeti la un curs ca sa le aflati 🙂 . Va garantez ca nu veti avea decat de castigat.
Daca aveti cumva impresia ca vorbiti foarte bine engleza si ca nu aveti nevoie de un curs in plus, s-ar putea sa va inselati. La acest curs pentru adulti nu se invata engleza ca la scoala, cu gramatica si tabele cu verbe. Engleza se exerseaza in continuu iar cunostintele acumulate sunt din cele mai diverse si au legatura atat cu gramatica dar si cu topica propozitiei sau modul in care traducem o expresie. Uneori cuvintele nu reusesc sa transmita ceea ce ne dorim iar o expresie poate avea extrem de multe intelesuri in functie de situatie.
Daca totusi stati foarte foarte bine cu engleza, exista cluburile de conversatie, unde vor fi foarte mari sanse sa ne intalnim. Aceasta este intentia mea, ca din toamna sa ma inscriu la un curs de conversatie si debate unde, de asemenea, voi avea ocazia sa invat mai mult decat doar limba engleza.
Pentru orice alte informatii legate de cursurile de limba engleza de la British Council va stau la dispozitie. Detalii despre costuri, durata si perioada, gasiti pe site-ul oficial in sectiunea Learn English.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
? Sharing is Caring! ? Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).