Cum vor respira copiii nostri cu mastile pe fata, timp de trei ore, in conditii de examen, deci de stres, de emotii, caldura (poate)?

Citesc pe facebook tot felul de pareri. E bine ca sunt. Dar, in acest moment si fara sa supar, sper pe cineva, as face putin abstractie de unele dintre ele: de exemplu, nu as vrea sa iau in calcul parerile celor care nu sunt in tara si de sub paturicile lor caldute de prin alte parti, judeca ce trebuie sa facem noi cu copiii nostri aici.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa dai Like aici:

Apoi as fi rezervata in a lua in consideratie parerile celor care nu sunt direct implicati in situatia ca adolescentii lor sa dea examen, apoi m-as gandi circumspect la parerea parintilor-profesori, despre care am mai spus este, in majoritatea cazurilor, putin distorsionata, si NU din vina lor, ci a sistemului care ani multi i-a indoctrinat cu “trebuie”: trebuie parcursa programa, trebuie depuse tonele de hartii care sa ne dovedeasca munca, trebuie facute rapoarte peste rapoarte., etc, etc…dar mai putin, trebuie sa-mi indrept atentia catre elev.

Da. Sunt convinsa ca exista multi adolescenti care vor sa se duca la examen. Pentru ca au fost progamati atent, de prin clasa a V-a ca “este examenul vietii lor”, ca ” viata lor depinde de acest examen”. Am auzit de foarte multe ori aceste formulari, de la foarte multi profesori si din pacate si de la foarte multi parinti.Stiu insa ca mai exista si altfel de adolescenti.

Deschid o paranteza. Nu sunt medic, dar am studii medicale si un master in recuperare neurologica. Lucrez cu adulti, dar si cu adolescenti si copii si in meseria mea este foarte important sa stii sa asculti oamenii. Inchid paranteza

Spuneam ca sunt diferite tipologii de adolescenti: sunt cei mai multi care braveaza (mai mult sau mai putin constient, se stie este varsta furtunilor hormonale si a marilor rascoale), sunt cei mai rezervati, introvertiti care se gasesc sub ghidul parintesc, apasati de lipsa libertatii decizionale, sunt cei cu probleme de anxietate/atacuri de panica, sunt cei fragili fizic (din cauza problemelor de sanatate) si cei schingiuiti psihic din cauza saraciei si lista poate continua, fara a lua in calcul cazurile speciale (boli cronice, grave, dizabilitati)

Ce vreau sa spun de fapt, este ca intr-o situatie deosebita ca aceasta, trebuie luate decizii deosebite, in care trebuie luate in calcul toate categoriile de adolescenti. Si de data asta acest “trebuie” mi se pare imperativ necesar.

Lasand la o parte logistica in scoli, pe care probabil vor putea sa o puna la punct. Pana la urma nu e nimic dificil sa le pui o botnita si sa faci 2 culoare. Dar la asta se rezuma problema? La restul, care zic, ca e mult mai important, se gandeste vreun for abilitat?

Eu supun atentiei dvs doar un aspect: emotiile. O emotie puternica, asa cum este un examen, are un ecou in organism: de la transpiratie, dureri de burta, greata, paloare, accelerarea pulsului, dar si o respiratie superficiala, o perturbare intre inspir si expir. Poate ca ati auzit de multe ori cand apar emotiile, formularea” respira adanc”. Deseori acest lucru este facut instinctiv. Si deja organismul se va simti putin mai bine. De altfel, studii numeroase (ca tot e la moda termenul) isi bazeaza metodele de relaxare pe tehnici de respiratie.

Cred ca am mai pus intrebarea asta, dar insist pentru ca nu am primit raspuns: cum vor respira copiii nostri cu mastile pe fata, timp de trei ore, in conditii de examen, deci de stres, de emotii, caldura (poate)? Capacitatea de concentrare a majoritatii va fi, cu siguranta, la jumatate, fapt care automat, ma face sa ma intreb: mai este edificatoare nota de la examen?…va propun un exercitiu:

Puneti-i singuri la o masa, cu un test nou de EN in fata, cronometrati, cu masca pe nas si urmariti-i de cate ori vor vrea sa o dea jos. Si in situatia asta, nu din cauza emotiilor, ci pentru ca pur si simplu le este greu sa se concentreze in lipsa oxigenului cu care sunt obisnuiti, sau ca au un gest reflex de a duce mana la nas, ochi, gura, sau ca se ridica masca pe nas si nu mai vad foaia, sau se lasa masca….etc… ar fi minunat daca puteti sa-i filmati…si apoi faceti testul asta si pe dvs si veti vedea ca este o senzatie diferita de cea din magazin. Si incercati sa nu dati drumul la aer conditionat. Marea majoritate a scolilor nu au…

Astept parerile dvs dupa exercitiu. Mi-ar placea sa-mi ziceti ca ma insel…

Daniela Neculae

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *