“Cum ne poate ajuta homeopatia sa ii pregatim pe copii pentru scoala” – interviu cu As. Univ. Dr. Pavelescu Mirela
Cu cateva zile inainte de inceperea unui nou an scolar, am avut ocazia sa-i adresez dnei dr. Pavelescu Mirela cateva intrebari de interes general atunci cand vine vorba despre sanatatea celor mici.
Si pentru ca dna. dr. este Medic primar pediatrie dar are si competente in Homeopatie clinica, am profitat de ocazie ca sa putem afla de la o sursa de incredere cum ne poate ajuta homeopatia in cateva dintre problemele cu care noi, parintii, ne intalnim cel mai des.
- Buna ziua, va multumesc ca ati acceptat sa realizam impreuna acest material. In primul rand va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre dvs.
Dr. Pavelescu Mirela: Sunt medic pediatru, alergolog si pneumolog si cu competenta in homeopatie clinica si etica medicala. Sunt bucuroasa ca am ales sa lucrez cu copiii pentru ca ei ne ofera intotdeauna cele mai mari satisfactii si ne aduc linistea.
CITESTE SI: Vrem toalete in scoli, pentru toti copiii!
- Homeopatia ne ajuta doar in situatiile de criza sau poate fi utilizata si preventiv?
Dr. Pavelescu Mirela: Am observat in ultima vreme in practica zilnica faptul ca tot mai multi parinti apreciaza abordarea si tratamentele homeopatice, tratamentele naturiste, pornind de la ideea ca sunt mai putin agresive pentru organism si cu mai putine reactii adverse pe termen indelungat si totodata eficiente in tratamentul diferitelor afectiuni.
Homeopatia functioneaza foarte bine atat in tratamentul momentelor acute, a situatiilor de criza, cat si in tratamentul cronic sau in preventie. Pot fi abordate preventiv cu tratamente homeopatice alergiile, racelile comune din sezonul rece, gripa, infectiile intercurente.
Un tratament homeopatic instituit rapid, la debutul unei gripe sau al unei alte viroze, poate face diferenta intre o evolutie de 3 zile sau de o saptamana.
- Atunci cand vine vorba desore scoala, cu totii, parinti si copii, suntem putin cam agitati. Cum putem face ca cei mici sa mearga linistiti la scoala, sa fie increzatori si curajosi?
Dr. Pavelescu Mirela: Cred ca inainte de toate cei mici au nevoie de incurajarea, empatia si sutinerea noastra pentru acest eveniment din viata lor. Avem datoria sa ne facem copiii sa iubeasca scoala si pe dascali, de lucrul acesta depinde viitorul lor.
Intradevar scoala reprezinta o provocare pentru copii dar si pentru multi dintre parinti. De multe ori noi, adultii, suntem cei care crestem presiunea asupra copiilor nostri prin incercarea de a-i face competitivi, da a-i pozitiona cat mai sus in ierarhia clasei, a scolii, a cartierului, etc.. Toate aceste lucruri au mai degraba un impact negativ asupra sentimentelor copiilor legate de scoala. Adesea traiesc diferite angoase – anxietatea ca vor intra intr-un colectiv nou, ca vor intalni colegi noi, ca nu vor fi la inaltimea asteptarilor parintilor, cadrele didactice sunt percepute ca o amenintare a libertatii copiilor, cele care isi impun autoritatea, adultii de care copiii nostri trebuie sa tina cont.
Homeopatia este o abordare individuala, personalizata pentru fiecare pacient in parte, care analizeaza fiecare detaliu in combinatia fina de sentimente si temeri si permite alegerea unei scheme terapeutice adresata fiecarui copil in parte si fiecarui detaliu din structura lui emotionala fragila. Se pot construi scheme terapeutice care sa previna sau sa combata angoasele, frustrarile, anxietatea anticipatorie, sa creasca rezistenta la stress, sa amelioreze senzatia de oboseala si care sa actioneze benefic,in armonie cu elementele de educatie, cu instituirea unui program care sa permita ore de joaca, de odihna, de studiu si teme, dar si de relaxare.
- Se intampla de multe ori ca cei mici, stresati de presiunea de la scoala, sa acuze dureri de stomac, care adesea sunt confundate si tratate ca probleme digestive. Ce ne spune homeopatia legat de emotii si somatizari?
Dr. Pavelescu Mirela: Intotdeauna problemele emotionale, stresul, presiunile sociale sau scolare au o reprezentare somatica. Nu intotdeauna aceasta are caracter de boala.
Este perfect adevarat ca expresia somatica cea mai frecventa a fricilor este durerea abdominala. De multe ori aceasta este interpretata chiar de catre familie ca fiind asociata stresului dar, din punct de vedere medical, pana ce nu sunt excluse cauze obiective, este foarte greu de formulat un diagnostic.
In aceste conditii homeopatia reprezinta un sprijin real, in sensul ca, un tratament homeopatic corect condus care sa vizeze stresul poate repezenta o solutie optima dar si o proba terapeutica.
- Tot scoala poate fi un factor de oboseala si epuizare, psihica si fizica. Daca adaugam si inceperea sezonului rece, avem un complex de factori care duce la scaderea imunitatii. Ne poate ajuta homeopatia in acest sens?
Dr. Pavelescu Mirela: In mod categoric homeopatia are o interventie benefica in ce priveste imuno-modularea profilactica dar si tratmentul curative al diferitelor infectii sezoniere.
Sunt scheme simple, la indemana tuturor, incepand cu flaconul de Oscillococcinum saptamanal in sezonul rece si ajungand pana la abordarea mai tintita a patologiilor respiratorii care reprezinta de departe cele mai frecvente afectiuni intercurente ale scolarilor mici in sezonul rece.
- Intrarea in comunitate, atat pentru prescolari dar si pentru elevii mici, poate fi o adevarata provocare din punct de vedere al bolilor contagioase. Care sunt cele mai frecvente cu care ne putem intalni si cum putem preveni imbolnavirea (varicela, scarlatina, hepatita, etc. )
Dr. Pavelescu Mirela: Daca va referiti la bolile copilariei, da – vorbim despre varicela, scarlatina si hepatita virala cu virus A, la pacientii vaccinati conform schemei ministerului sanatatii.
Dar tot cu potential contagios sunt si enterovirozele, gripa, infectiile cu virusuri paragripale, a crescut mult in ultima vreme incienta amigdalitei strepotcocice, a mononucleozei infectioase, a pneumoniilor atipice, dar si numarul de purtatori sanatosi de pneumococ, stafilococ nazal.
Primele masuri care ajuta la prevenirea acestor afectiuni sunt cele de igiena personala – spalarea mainilor ori de cate ori este nevoie ne salveaza din foarte multe situatii delicate.
O alimentatie sanatoasa, care sa nu contina prea multe alimente procesate, reprezinta o sursa buna de principii nutritive, care stau la baza unei imunitati competente.
Din pacate la aceasta intrebare nu pot oferi un raspuns mai detaliat pentru ca homeopatia este o medicina individualizata, personalizata, adresata fiecarui pacient in parte. Da, se pot structura scheme personalizate de tratament si imuno-profilaxie adresate fiecarui pacient, dar si fiecarei patologii.
- Cand vine vorba despre performanta scolara si efort intelectual sustinut, cum ii putem ajuta pe cei mici sa faca fata cat mai usor?
Dr. Pavelescu Mirela: Cel mai simplu si la indemana este sa le organizam programul, o activitate haotica este generatoare de stress si oboseala intotdeauna. Deci primul pas ar fi sa le organizam activitatile si, desi ma repet, sustin ca timpul de odihna si timpul de relaxare trebuie sa existe in fiecare zi.
Cei mici vor fi incurajati sa doarma la pranz. Este adevarat ca programele tip scoala-dupa-scoala si after school sunt benefice pentru ca ii ajuta pe micutii scolari sa isi faca temele cu persoane care au pregatirea specifica pentru aceasta; sunt convinsa ca ne-am lovit cu totii de probleme de aritmetica pe care le-am rezolvat in stilul adultului, cu ecuatii si probabilitati, dar nu aceasta este solutia potrivita pentru un copil de varsta mica si s-a vazut asta si la scoala, deci, clar, aceste activitati au un rol important in evolutia micutului scolar. Dar apare problema meselor si somnului de pranz, deosebit de importante.
Sigur ca, daca scolarul nostru are un stres legat de o lucrare sau de un examen important, Gelsemium il va ajuta, sau daca are o frustrare legat de aprecierea activitatii lui sau de relatiile cu colegii, ar putea beneficia de Ignatia, dar sa nu uitam ca homeopatia este o medicina personalizata si ca intotdeauna schema de tratament este individualizata, adaptata fiecarui pacient.
- De ce, intr-o clasa cu 30 de elevi in medie, doar unii dintre ei se imbolnavesc. De exemplu cand vorbim despre gripa, niciodata nu se inchide toata clasa sau toata scoala. Putem sa facem in asa fel incata copiii nostri sa se numere printre cei care evita imbolnavirile dese?
Dr. Pavelescu Mirela: Este foarte greu de spus de ce unii copii se imbolnavesc si altii nu, cand este vorba de gripa, cu mare probabilitate, cei care nu se imbolnavesc au avut de curand o forma de gripa superpozabila sau inrudita indeaproape ca fenotip viral cu cea in circulatie.
Pe de alta parte sunt o serie intreaga de factori care contribuie la rezistenta in fata infectiilor virale – alimentatia corecta, bogata in principii nutritive de cea mai buna calitate, cu cat mai putine alimente procesate, aportul de lichide, vitaminele din legume si fructe proaspete, odihna.
Si nu in ultimul rand o profilaxie bine condusa, cu cat mai putine reactii adverse si cat mai eficienta. Aici isi gaseste locul tratamentul homeopatic – Oscillococcinum este la indemana noastra a tuturor, poate fi folosit cu success atat in profilaxia cat si in tratamentul infectiilor virale, mai ales cand este vorba de gripa. Exista o serie de studii care sustin eficienta acestuia in viroze, pot da exemplu un studiu amplu, recent, Studiul Beghi, derulat pe 10 ani si care a dovedit fara discutie eficienta Oscillococcinum in infectiile de tract respirator, atat la copii cat si la adulti.
- In ce alte probleme sau afectiuni general intalnite la copii, ne poate ajuta homeopatia ca si preventie?
Dr. Pavelescu Mirela: Homeopatia vizeaza restabilirea echilibrului specific fiecaruia dintre noi si aceasta atrage dupa sine evitarea/prevenirea foarte multor afectiuni.
Ca abordare simptomatica, putem folosi homeopatia:
- in preventia ascensiunilor febrile dar si in tratamentul lor
- in prevenirea varsaturilor si deshidratarii din indigestii sau enteroviroze, dar si in tratamentul lor
- in tratamentul tuturor echimozelor si traumatismelor copilului
- tratamentul homeopatic isi gaseste locul in prevenirea tusei reziduale
- in tratamentul tusei acute si cronice
- in favorizarea cicatrizarii post-chirurgicale
- in controlul sangerarilorr postchirurgicale
- in unele dezechilibre hormonale caracteristice pubertatii
- in afectiunile alergice – polinozele de exemplu
- precum si in multe alte afectiuni, atat ca tratament preventiv cat si curativ
- Cand luam tratament homeopat, trebuie sa renuntam la alte tratamente medicamentoase sau le putem combina?
Datorita progreselor facute in ultimii ani in ce priveste fabricarea medicamentelor homeopatice, nu mai sunt necesare precautiile recomandate in urma cu ceva vreme.
Da, tratamentele homeopatice pot fi administrate impreuna cu medicatia conventionala, dar cu conditia ca recomandarea sa fie facuta de medic, astfel incat sa nu-si contracareze efectele benefice sau sa-si sumeze sau potenteze reactiile adverse.
Ii multumim dnei doctor pentru ca si-a facut timp sa ne raspunda la intrebari si sa ne ofere informatii atat de pretioase.
Pentru ca homeopatia se numara printre subiectele cele mai de interes pe care le abordez aici, pe blog, astept sa-mi spuneti daca aveti si alte intrebari pe aceasta tema iar eu am sa va revin cu raspunsuri oferite de specialisti.
Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l pe Facebook, sa-l poata citi cat mai multe persoane.
Multumesc! <3
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB