Cum le putem demonstra copiilor ce reach au pozele de pe FB
V-am promis ca am sa incep o serie de articole legate despre cum sa ne comportam in online, despre pericolele care ne pandesc dar si despre multele oportunitati care nu asteapta decat sa profitam de ele.
Mi-am propus sa realizez aceste articole in doua directii: una este pentru noi, parintii, despre ce stim si ce nu stim in online, despre greselile pe care le facem si despre cum sa-i protejam pe copii. Pentru ca, nu-i asa, daca noi nu stim, nu avem nici cum sa-i invatam pe cei mici.
O a doua directie sunt copiii. Care atunci cand intra in online e ca si cum ar pleca singuri la mall, sambata noaptea, pe mijlocul strazii. Cel putin eu asa le explic fetelor despre aceasta lume a online-ului pe care ele nu sunt capabile nici macar sa si-o imagineze, ce sa mai zic ca nu pot sa o inteleaga.
Astazi o sa va prezint un caz real despre cum le putem arata copiilor care poate fi reachul unei poze puse pe FB (reach=numarul de oameni la care a ajuns poza, cei care au vazut-o) dar si despre cat de rau se poate termina o initiativa care la baza a avut o intentie buna.
Este vorba despre Kira Hudson, o mama din Colorado care a vrut sa-i demonstreze fetitei ei in varsta de 12 ani, cat de repede se poate share-ui o poza in online. Kira a publicat o poza cu fetita ei, rugandu-si toti prietenii sa o ajute sa faca acest experiment cat mai relevant pentru fiica ei.
Prietenii (si nu numai) nu au pregetat sa o ajute asa ca poza a devenit virala, ajungand la peste 1.000.000 de vizualizari in cateva zile. Cu siguranta fiica ei a inteles mesajul doar ca, dupa doar cateva zile, Kira a hotarat singura sa stearga poza si sa probabil sa regrete gestul pe care l-a facut.
Pentru ca, asa cum ea a vrut sa o invete o lectie pe fata ei, si altii au vrut sa o invete pe Kira o lectie. Asa ca niste “internauti” ( 4chan – “the Internet’s justice seekers, raid specialists, and premier pranksters” – http://www.dailydot.com/tags/4chan/) au aflat datele personale ale Kirei (adresa si numarul de telefon) si au inceput sa o terorizeze cu telefoanele. O glumita inofensiva am putea spune, pentru ca ei nu faceau decat sa comande pizza. Este metoda preferata de sicanare folosita de cei de la 4chan, care i-au transmis si un mesaj direct mamei.
Din pacate lucrurile nu s-au oprit aici, totul luand o intorsatura destul de agresiva. Poza a fost modificata in diverse moduri, unele destul de grave iar asta, asa cum va spuneam mai devreme, a fortat-o pe Kira sa stearga poza si sa-si reconsidere setarile de privacy de pe FB.
La final ea a dat si o declaratie pentru HuffPost:
“Sunt foarte recunoscatoare tuturor parintilor care ne-au trimis mesaje, mie si fiicei mele, spunandu-ne ca datorita “experimentului nostru” au putut sa le arate propriilor copii despre ce este vorba cand vorbim despre “Internet sigur”. Aceasta a fost o lectie atat pentru mine cat si pentru fiica mea, iar eu am invatat-o foarte repede. Nu am anticipat ca lucrurile vor ajunge atat de departe si atat de repede. Cu siguranta aceasta poveste mi-a deschis ochii asupra faptului ca desi am crezut ca profilul meu de FB este sigur, iata ca nu fost atat de sigur cum credeam. Din fericire pentru noi, informatiile referitoare la datele personale, nu au fost cele curente“.
Ce concluzii putem trage din acest exemplu?
- Ce ajunge pe internet ramane pe internet
- Nimic din ce este pe internet nu este privat
- Informatia poate face inconjurul lumii intr-o fractiune de secunda, astfel incat trebuie sa fim mai mult decat atenti cu ce lansam in online
- Copiii de pe internet sunt mai expusi decat credem
- Nici nu gandul nu gandim ce se poate intampla in online. Aceasta intamplare, care oricum s-a terminat destul de neasteptat, s-ar fi putut termina la fel de bine intr-un alt milion de variante, unele amuzante, altele tragice de-a dreptul
- Cand ne folosim de imaginea copiilor nostri le putem aduce prejudicii majore, chiar daca intentiile noastre sunt bune
Voi cu ce concluzii ati mai completa?
Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.
Eu nu sunt de acord sa ne expunem prea mult…
E cea mai safe atitudine :).
am decis sa nu pun poze cu fiica mea si nici din casa. Acum 1 an am cunoscut un roman caruia ii fusese casa sparta a 2a oara: de data asta politia a prins faptasul ce venise sa fure…. la 2 zile dupa ce a postat ca are tv nou, si atunci cand a postat ca…e la mare cu baietii.
Despre copil cea mai mare problema am cu rudele ce nu inteleg vai, de ce eu sunt aia ce nu vreau poze expuse. Intr-o zi o sa inteleaga. Pana atunci le repet permanent: nu publicati poze, nu dati poze pe email.
Da, am auzit si eu cazuri cum spui tu. Tocmai de-asta nu e bine sa ne expunem cu lucruri din casa. Cat despre copii, cu cat mai putin cu atat mai bine.