Cum a fost la CSR4Woman
Va spun din capul locului ca merita sa cititi despre conferita CSR4Women by Avon. O sa va povestesc despre campanii extraordinare care au loc aici langa noi, care schimba vietile unor comunitati intregi sau care salveaza vieti la propriu. O sa aflati despre suferinta stiuta sau nestiuta a femeilor de langa noi, unele dintre ele aflandu-se in prezent in postura de a plati pentru faptul ca s-au aparat pentru a-si salva viata. O sa va spun si despre superscrierile premiate de AVON, precum si multe alte amanunte din culise.
Dar sa o luam cu inceputul, primul proiect prezentat a fost “Lumina pentru Ursici” initiat de Iulian – Free Miorita si finantat de Unicredit. Puteti citi povestea intreaga pe site-ul Free Miorita. Foarte pe scurt: Iulian a mers de multe ori la Ursici ducandu-le oamenilor care traiesc acolo diverse ajutoare, insa a aflat ca cel mai mult ei isi doresc… lumina. Greu de ghicit, asa-i? Suntem in anul 2014 si iata ca totusi exista comunitati unde curentul electric este asa… un fel de SF intangibil si inaccesibil. Insa Iulian nu s-a lasat batut, si-a dorit sa gaseasca o metoda prin care sa le ofere oamenilor din Ursici curent. Mai mult decat atat, si-a dorit o metoda ieftina, pentru care sa nu aiba nevoie de aprobari, sa nu fie la mana autoritatilor, sa nu depinda de Enel si cel mai important, sa fie un proiect durabil. Ce credeti a reusit? Va spun eu ca da, iar acum Iulian a pornit intr-o “mica” expeditie de 4 luni, cu bicicleta, in nordul Romaniei, pentru a face o harta a necesitatilor si pentru a afla cum pot fi ajutati oamenii care traiesc acolo. Mi-au ramas in minte cuvintele lui, despre adevarat Romanie, pe care nu o poti cunoaste decat daca mergi la pas prin localitati neasfaltate, traind alaturi de oameni si vorbind cu ei de la egal la egal, ca si cum ai fi de-al locului. Este o Romanie pe care nici nu ne-o putem imagina, noi cei care traim la oras, avand la indemana utilitati, tehnologie higt tech, automobile si care suntem mai mult sau mai putin ancorati in realitate. Vorba-ceea, la noi merg robotii pe strada, insa in restul tarii, nivelul este undeva in preistoric. Daca v-am facut curiosi, il puteti urmari pe Iulian pe site-ul Free Miorita, sau pe FB Free Miorita si daca vreti sa ajutati, veti gasit acolo diverse modalitati prin care va puteti implica. Puteti face donatii, puteti face cunoscut proiectul sau puteti face voluntariat.
Un alt proiect laudabil este cel initiat de BGS prin care se ofera servicii gratuite femeilor abuzate, victime ale violentei domestice.
In ultimul timp, informatiile despre femeile abuzate, victime ale violentei domestice au inceput sa imi parvina pe diverse canale de comunicare. Cumva subiectul care imi era destul de strain, adica stiam ca exista dar nu am avut nici cea mai mica idee despre amploarea lui. Acum insa, subiectul mi-a devenit destul de familiar asa ca simt nevoia sa va impartasesc si voua ce aflu, pentru ca e cu adevarat nevoie de ajutor, de implicare si de reactie.
“Statisticile arată că în România o femeie este lovită la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare două zile o femeie moare în urma bătăilor primite.”
Detalii despre proiectul initiat de BGS si sustinut de Avon prin Campania respectului puteti afla pe pagina dedicata .
Si pentru ca am vorbit despre campaniile derulate de Avon, una dintre ele este prima platforma Avon de crowdfunding din lume www.doneazacuavon.ro lansata oficial la CSR4Women. Prin aceasta platforma, fiecare dintre noi poate sustine in mod direct o cauza prezentata, putand urmari in timp real sumele stranse si modul de utilizare a acestora. Este o metoda mult mai personala prin care putem ajuta si prin care ne putem implica.
“La achizitionarea unui produs cu fundiță roz sau cu simbolul infinitului veti primi un cod pe care il puteti introduce in platforma in dreptul cauzei pe care vreti sa o sustineti, si astfel o anumita suma va fi redirectionata direct acolo. Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul Doneaza cu Avon.”
Invitatul special al evenimentului a fost Andreea Marin, ambasadorul camapaniilor sociale Avon Romania. A fost o prezentare interesanta, insa cea mai touching a fost tot cea referitoare la violenta domestica. In cadrul evenimentelor pe care le desfasoara, Andreea Marin a facut si cateva vizite in penitenciarele de femei. Si a tinut sa ne povesteasca despre un caz care a impresionat-o foarte tare, al unei femei care a suportat abuzurile sotului timp de 25 de ani, pe motivul ca “cei mici trebuie sa aiba un tata”. Batai, umilite, toate au fost trecute cu vederea de dragul copiilor. Asa a crezut ea, ca sacrificiul merita facut, in final ajunsese sa creada cu tarie ca situatia pe care o indura este de laudat, ca scopul scuza mijloacele si ca atata timp cat cei mici cresc alaturi de mama si de tata, o vanataie in plus nu mai conteaza. Asta pana intr-o zi fatidica in care ultima picatura a umplut paharul rabdarii si al obedientei, asa ca la unul dintre cuvintele care devenisera o obisnuinta din partea sotului, si care se infigeau ca un cutit in inima ei, a facut si ea acelasi lucru. La propriu. A luat cutitul de pe masa si l-a infipt exact in inima celui care timp de 25 de ani a facut-o sa indure lucruri greu de imaginat. Acum femeia este in penitenciar, are de executat o pedeapsa de 25 de ani. Ironic… In plus, copiii nu mai vor sa auda de ea deoarece ea este “mama care l-a omorat pe tata“.
Tot la CSR4Woman a fost lansat Programul de finatare Avon, organizat sub forma unui concurs de proiecte. Programul are ca scop depistarea precoce, interventia si recuperarea in cazul cancerului la san precum si sprijinul adresat victimelor violentei domestice. Daca aveti un proiect si aveti nevoie de finantare, nu stati pe ganduri, inscrieti-va.
Gala de premiere a persoanelor publice care se implica in campanii sociale este deja o traditie pentru Avon. Anul acesta premiile de exccelenta au fost acordate Andreei Raducan (pentru educarea noii generatii de sportive), Paulei Herlo (pentru jurnalism social si implicare in domeniul sanatatii) si lui Vlad Petreanu (pentru jurnalism social si cel mai bun blog de opinie).
Bursele Superscrieri Avon, acordate unor proiecte jurnalistice pe tema violentei domestice, au fost castigate pe merit de urmatoarele proiecte:
“Ordinul de protecție. Instrumentul victimei sau al agresorului?, proiect propus de Lina Vdovîi și George Popescu, doi jurnaliști independenți care au fugit de unde au putut pentru a face presă onest și cu responsabilitate.
Echipa formată din Elena Stancu & Cosmin Bumbuţ de la Esquire România, cei care lucrează la un multimedia despre cultura românilor de a-i educa pe copii prin violență și care anul trecut s-au mutat într-o autorulotă și călătoresc prin România în căutare de povești vor realiza ancheta Fără antecedente penale.
Al treilea proiect susținut este al celor care cred cu tarie că un jurnalist care intră într-un subiect greu sau dureros poate aduce mai departe către cititori mai mult decât compasiune. Poate aduce toleranță, empatie și dorința de a te schimba sau de a schimba o părticică din lumea în care trăiești: Ana Maria Ciobanu , Oana Sandu și Solène Cesbron pentru proiectul Harta violenţei domestice.”
Va invit sa vedeti un filmulet, care se termina cu inceputul: “am cunoscut un tanar care parea ok“. Despre asta e vorba.
[youtube 8nG0KqGHv4o nolink]
Asa cum spuneam, multe dintre povestile incepute la CSR4Woman nu se opresc aici, ele vor continua iar eu imi doresc sa va tin la curent cu tot ce se intampla. Pentru ca sunt proiecte sociale cu impact direct asupra oamenilor de langa noi care au nevoie de ajutor si de implicare, sunt proiecte care schimba lumea in bine, proiecte in care eu cred si pe care le sustin.
Si, fara intentie, se pare ca pana pe 12 iulie deviza este “nicio postare fara Swimathon” 🙂 : la CSR4Women mi-am luat inima in dinti, am pus mana pe microfon si fara sa stau prea mult pe ganduri am cerut informatii suplimentare despre platforma de crowdfounding wearehere.ro destinata strangerii de fonduri pentru proiecte sociale. Mi s-a parut o oportunitate pentru proiectul Fire de dragoste pentru care voi inota la Swimathon asa ca am lasat deoparte orice frica de a vorbi in public 🙂 .
Si ma bucur tare mult ca pot sa inchei cu cea mai buna veste din acest weekend: suntem pe primul la loc in topul donatiilor pentru proiectele inscrise la Swimathon. Asta nu poate decat sa ne motiveze si sa va multumim ca sunteti alaturi de noi si ne sustineti prin donatii aici.