Cu o atitudine potrivita, pubertatea nu ar trebui sa fie ceva infricosator

Multi copii cu varste intre 9 si 12 ani se bucura cand aud de adolescenta, le surade ideea, chiar daca nu isi doresc neaparat sa creasca si sa se faca mari. Dar pubertatea nu tine cont de asta si nu exista nimic care sa opreasca transformarile ce vor urma.

Suntem obisnuiti sa ne asteptam la tot ce e mai rau atunci cand vorbim de “adolescenta” insa nu e cazul sa-i speriem prea tare pe (inca) cei mici 🙂 .

preadolescenta

Cum sa vorbim despre pubertate intr-o nota pozitiva

Daca observati la cei mici ca sunt tematori cand vine vorba de schimbarile ce vor urma la adolescenta, o discutie sincera si optimista ii va ajuta sa-si schimbe atitudinea. Nu e vorba de o discutie siropoasa, ci de una realista in care sa povestiti despre experientele ce ii asteapta. Ideea este sa fie preveniti despre “furtunile adolescentei” astfel incat tranzitia spre viata de adult sa nu fie intimidanta.

Toate schimbarile adolescentei pot fi clasificate in trei categorii distincte astfel:

  1. noi experiente
  2. noi resposabilitati
  3. un nou look

Sa nu va fie teama sa detaliati despre ce e vorba la fiecare categorie.

Noi experiente

Clasa a 5a este una dintre cele importanta experiente din viata de scolar si de preadolescent. Suprapunerea scolii cu schimbarile de atitudine pot fi derutante atat pentru copii dar si pentru noi, parintii.

Mersul pe strada neinsotiti. Daca aveti copii mai mici si va ganditi cu groaza, oare cand vor fi pregatiti sa mearga singuri pe strada, aceasta este perioada in care lucrurile se vor intampla cu viteza luminii. Daca aveti copii in perioada de aur a preadolescentei, probabil va intrebati cand a trecut timpul si cum de copilul vostru care ieri nu voia sa va dea drumul la mana, acum va pune sa mergeti la cativa metri in spatele lui.

Largirea cercului de prieteni. Daca pana acum, prietenii din copilaria mica (alesi in general de parinti in functie de preferintele personale fata de parintii prietenilor 🙂 ) si colegii de la scoala erau mai mult decat suficienti, in aceasta perioada o sa apara nevoia de a avea noi legaturi si a cunoaste noi oameni. Avand tehnologia la indemana, nu e nevoie decat de o simpla intalnire si o simpatie reciproca pentru a se face schimb de numere de telefon si a dezovolta o relatie de prietenie.

Descoperirea unor abilitati despre care nu stiau nimic. DIntr-o data, cei mici devin mari, vor sa se implice din ce in ce mai mult in munca adultilor si poate intr-o zi o sa aveti supriza ca veti gasi cafeaua facuta. Poate vor vrea sa gateasca singuri sau sa repare chestii prin casa.

Descoperirea de noi hobbyuri. Odata cu largirea grupului de prieteni, vor veni la pachet si noi pasiuni. Multe dintre ele li se vor parea interesante si le vor adopta iar asta ii va ajuta sa-si descopere aptitudini la care de asemenea nu se astepatau.

Expunerea la filme si alte materiale cu un continut mai deochiat. E momentul in care barza nu mai convinge pe nimeni, sexul devine un subiect din ce in ce mai interesant pentru ei si in functie de atitudinea noastra fata de subiect, isi vor face si ei o idee despre cum se vor raporta la asta. Daca suntem inchisi si refuzam orice discutie, vor considera ca e un subiect tabu, ca sexul si sexualitate reprezinta ceva rusinos iar asta le afecta cu siguranta viitoarele relatii. Daca suntem deschisi si le prezentam informatii intr-o discutie educativa, daca suntem relaxati si ne comportam normal, atunci cu siguranta si ei vor avea aceeasi atitudine iar asta ii va ajuta foarte mult pe viitor.

Primele povesti de dragoste si primele dezamagiri. Printre cele mai mari temeri ale parintilor se numara viitoarele relatii de dragoste ale copiilor lor. Sigur, la 10 ani e mult sa spui ca un baiat si o fata sunt iubiti, insa cu parere de rau trebuie sa va spun ca asta e doar mentalitatea noastra invechita. Copiii din ziua de azi se maturizeaza mult mai repede, sunt expusi la varste foarte mici la informatii pe care noi le-am dori cat mai ascunse asa ca au comportament cu totul diferit de al nostru in aceeasti perioada. Daca noi ne jucam cu papusi sau de-a magazinul cand aveam 10 ani, ei inca de la 6 ani se uita la televizor la filme cu adolescenti, cu iubiri, despartiri si rivalitati intre prieteni. Au o lume cu totul diferita de a noastra si cu cat vom accepta asta mai repede si ne vom adapta la realitate cu atat mai bine va fi pentru toata lumea.

Integrarea intr-un grup de prieteni care va fi preferat in fata familiei. Un alt moment dureros va fi acela cand vor prefera sa isi petreaca timpul liber alaturi de prieteni si nu familie. E nevoie de mult tact si de multa rabdare din partea noastra, sa nu ne lasam afectati de aceste decizii si sa incercam sa impacam si capra si varza.

Noi responsabilitati

Odata cu experientele enumerate mai sus, combinat cu faptul ca vor fi din ce in ce mai mult timp singuri, fara noi alaturi, sa hotaram in locul lor, cei mici vor trebui sa ia din ce in ce mai multe decizii singuri.

Vor ramane singuri acasa si vor avea grija de toate cele, inclusiv de fratii mai mici.

Vor cauta si vor gasi modalitati sa castige primii bani. Este o discutie extrem de interesanta, pe care nu am considerat-o necesara cand copiii erau mici, insa incepand cu aceasta perioada din viata lor cred ca e foarte util sa ii invatam sa fie responsabili in ceea ce priveste banii. Si cum altfel decat lasandu-i sa munceasca pentru a castiga proprii bani? Acum nu va ganditi la exploatarea copiilor, ma refer la activitati usoare si distractive si la sume modeste. Sigur, primul job pe care pot sa-l faca este sa invete pentru a primi bursa. Apoi, pot dezvolta diverse afaceri, noi de exemplu, avem in familie o coafeza foarte priceputa, mai avem pe cineva care ne face masaj, altcineva care ne strange lucrurile si le pune la locul lor, iar toate aceste servicii se fac contra cost, cu sume intre 1 leu si 10 lei.

Vor merge la cumparaturi singuri. Din punctul meu de vedere mersul la cumparaturi este o obligatie care ma streseaza foarte tare si imi consuma foarte mult timp. Dar pentru ei este o reala placere sa mearga singuri la magazin, cu lista de cumparaturi si cu banii in buzunar. In timp vor invata sa faca singuri lista si sa verifice in casa ce produse lipsesc si daca e nevoie de aprovizionare cu ele.

Un nou look

Hainele si incaltarile dragalase pe care obisnuiam sa le cumparam noi, nu vor mai fi acceptate. Moda are foarte multa importanta in grupul lor de prieteni, si chiar daca e ceva ce noi nu intelegem, e important sa le acceptam aceasta dovada de independenta.

Aparatele dentare sunt la mare moda in prezent, si aceasta este perioada cea mai indicata pentru montarea unuia. DIn fericire, copiii nu sunt foarte stresati de acest detaliu, in lumea lor e ceva normal. Imi aduc aminte ca atunci cand eram eu mica, cei cativa copii care purtau aparat (si pe care acum ii consider niste norocosi) au ramas cu traume majore din cauza byllingului la care au fost supusi.

Machiajul, poate e un alt aspect care vi se pare inaccetabil la fetite de 9-10 ani. Din pacate nu aveti cum sa va opuneti. Chiar daca nu le cumparati voi,  intotdeauna va exista o colega care are trusa cu gloss-uri, cu parfum si cu oje la ea. Asa ca mai bine le cumparati chiar voi ceva de calitate, decat sa le lasati sa imprumute toate chimicalele de la prietene.

Cresterea sanilor si a parului facial. Doua componente ale pubertatii, pe care le-am pus special impreuna. Sunt cele mai evidente si probabil cu cel mai mare impact asupra increderii celor mici. Transformarile la nivelul corpului si mal ales atitudinea personala fata de ele reprezinta un aspect important al dezvoltarii copiilor nostri.

Aparitia menstruatiei. Sper sa nu va sochez cu totul, dar incepand cu clasa a 4a, asteptati-va in orice moment. Personal e cel mai delicat moment din viata unei mame, si cu siguranta, nimeni nu vrea sa-si lase fiica nepregatita pentru acest moment. Discutati despre ce este, la ce sa se astepte, cumparati-le carti si comportati-va normal. Daca aveti baieti, abordati de asemenea subiectul, mai bine sa stie de la voi despre ce e vorba, decat sa auda cine stie ce de la prieteni.

Dupa ce v-ati familiarizat cu toate aceste aspecte (inutil sa va spun ca sunt doar cateva din tot ce presupune aceasta perioada) discutati si cu copiii vostri. Se vor obisnui cu ideea ca vor aparea schimbari si le vor accepta cu seninatate atunci cand va veni moementul.

Si aduceti-va aminte sa fiti rabdatori atunci cand adolescenta se va instala in toata spendoarea ei si schimbarile de comportament va vor produce cel mai mare stres al vietii voaste. Nu uitati ca e vorba doar de o scurta perioada (aproxmativ 5 ani 😛 ) si ca ar fi frumos sa va aduceti aminte impreuna, cu placere, de ea.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *