“Copiii infractori sau criminali care nu poti fi trasi la raspundere legal” – fenomenul despre care nu vorbeste nimeni

Legislaţia actuală apără drepturile copiilor chiar când vine vorba despre infracţiuni. Aşa se face că mii de copii comit anual sute de furturi din buzunare, tâlhării şi furturi din autoturisme, sunt prinşi de poliţişti, apoi eliberaţi imediat deoarece nimeni nu se poate atinge de ei.
Fenomenul copiilor infractori, se dezvolta in mod ingrijorator, fiind încurajat de adulţii ce au creat adevărate reţele cu cei mic, profitand de faptul ca ii pot pune sa fure fara sa fie pedepsiti dpdv legal.
Poliţiştii sunt de-a dreptul exasperaţi: îi prind, dar, pentru că nu au 14 ani, sunt nevoiţi să le dea drumul, după care micii „şuţi“ de buzunare le râd în nas pe stradă sau în tramvai. Tot ce pot să facă oamenii legii este să stea cu ochii pe ei şi să aştepte să împlinească vârsta la care răspund penal.
Copiii de 14 ani au deja moduri de operare profesioniste pentru comiterea infracţiunilor, iar singura soluţie pentru poliţişti este să aştepte ca aceştia să împlinească vârsta de 16 ani, ca să poată răspunde penal pentru fărădelegile comise.
Poliţiştii sunt revoltaţi: muncesc mult să-i prindă, apoi îi eliberează şi se întâlnesc din nou cu ei pe stradă, la furat. Doar in Iasi, anul acesta peste 200 de infracţiuni – tâlhării şi furturi din buzunare, maşini, case – au fost comise de 210 minori.

Poliţist: „I-am dat drumul chiar din sala de judecată“

Statisticile poliţiştilor arată îngrijorător: fenomenul infracţional are amploare în rândul minorilor din judeţul Iaşi. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Iaşi, în primele 9 luni ale anului (2019) în dosarele penale soluţionate de către poliţişti au fost cercetaţi 264 de minori bănuiţi de comiterea a 185 de fapte de furt, pe raza judeţului Iaşi. De asemenea, 50 de minori au calitatea de suspecţi în comiterea a 33 de fapte de tâlhărie. Nici în municipiul Iaşi nu stăm mai bine. „În municipiul Iaşi avem 180 de minori cercetaţi pentru 121 de fapte de furt şi 47 de minori cercetaţi pentru 30 de fapte de tâlhărie. Iar acestea sunt statistici cu minori doar în dosare soluţionate“, a precizat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Potrivit legislaţiei, minorii până la 14 ani nu răspund penal pentru infracţiunile comise, iar cei între 14 şi 16, poliţiştii au nevoie la dosar de o expertiză psihiatrică pentru a se vedea dacă micii infractori au avut discernământ în momentul comiterii faptelor. (Sursa)

Poate un furt de portofel in autobuz o sa vi se para nimic atunci cand vorbim despre copiii criminali

O crima odioasa a socat Romania in vara anului 2009. Un adolescent din Iasi, in varsta de 13 ani, si-a ucis cu sange rece mama. Suparat ca femeia nu ii da voie sa mearga in excursie la munte, pustiul a lovit-o cu un ciocan in cap pana a lasat-o fara suflare.

Dupa ce a omorat-o pe cea care i-a dat viata, adolescentul a dat dovada de o stapanire de sine incredibila. A ascuns obiectul crimei in gradina, apoi, ca sa nu-si lase sora de cinci ani singura in casa cu cadavrul mamei lor, a dus-o la un orfelinat. El le-a spus angajatilor de aici ca a gasit-o pe fetita pe strada. La scurt timp dupa ce si-a lasat sora in varsta de 5 ani la centrul de plasament, a fost retinut de politisti.

Baiatul a fost institutionalizat la Centrul de Plasament Sf. Spiridon, din Targu-Frumos. Un an mai tarziu, el a avut o noua rabufnire violenta. A atacat o educatoare de la centru, iar rezultatul a fost mutarea lui la Spitalul de Psihiatrie Socola.

După ce şi-a revenit din şocul provocat de crima din vara lui 2009, tatăl băiatului a cerut reintegrarea acestuia în familie. „Copilul a fost reintegrat. Tatăl a câştigat custodia acestuia, iar acum a plecat cu el în Franţa. Când va avea 18 ani probabil va avea şi cetăţenie franceză. Cred că aceasta este cea mai bună opţiune pentru el. Cine-l ştie în străinătate?“, a precizat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Iaşi.

Un alt caz socant,  mai recent, este al baiatului din Bucuresti, care si-a ucis bunica in luna mai 2017. Avand 11 ani, acesta si-a continuat viata ca si cum nu s-a intamplat nimic. Ba mai mult decat atat, parintii dar si autoritatile, au insistat ca din luna septembrie baiatul sa se intoarca la scoala, in colectivul in care invatase.

Dupa ce a fost refuzat de mai multe scoli, in special datorita presiunii facute de parintii celorlati elevi care ar fi trebuit sa invete in aceeasi clasa cu el, baiatul, impreuna cu fratele lui au ramas cu situatia nerezolvata, in prezent fiind nescolarizati.

La cateva luni dupa cazul socant al baiatului din Bucuresti, care si-a ucis bunica, o fata de 13 ani, din Oradea, si-a injunghiat la randul ei bunica. Doar providenta a facut ca situatia sa nu devina dramatica, bunica a ajuns la spital dar a supravietuit.

Deoarece a declarat ca nu doreste sa stea cu mama ei, fata de 13 ani a fost internata la Centrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Oradea. Desi a disparut de mai multe ori din centru, si s-a intors tot de atatea, dupa ce a fost cautata de politisti,fata isi continua viata fara batai de cap, deoaprece, avand sub 14 ani,  nu răspunde penal pentru fapta sa.

Aceste situatii au loc si datorita faptului ca in prezent, in Romania nu exista specialisti care sa se ocupe de aceste cazuri ale minorilor cu varste sun 14 ani, infractori sau criminali. In plus, nu exista institutii specializate, cum erau pe vremuri casele de corectie sau centrele de reeducare, unde copiii respectivi sa-si ispaseasca pedepsele pentru faptele comise si unde sa beneficieze de terapie sau asistenta necesara pentru a fi reintegrati in societate.

Răspunderea penală a minorilor reprezintă un regim special care se aplică persoanelor sub 18 ani care au săvârșit fapte penale. În funcție de vârstă, minorilor li se aplică sau nu diverse sancțiuni, astfel:

Până la 14 ani

Sub această vârstă, copiii nu răspund penal şi nu sunt traşi la răspundere din punct de vedere penal. Nu există derogări de la această regulă, deoarece se consideră că, până la această vârstă, copilul nu are discernământ, nu are reprezentarea faptelor sale și nu poate distinge asupra consecințelor, explică avocata Alexandra Gabriela Velican. Prezumția lipsei de discernământ a minorilor sub 14 ani este absolută, ceea ce înseamnă că niciodată nu s-ar putea susține și proba că făptuitorul minor a avut totuși discernământ la momentul săvârșirii infracțiunii. Minorii sub 14 ani nu răspund nici contravențional și nu pot fi sancționați cu prestarea unei activități în folosul comunității. Dar, în cazul în care faptele penale săvârșite de un minor au produs pagube materiale sau morale, se va antrena răspunderea civilă a părinților sau tutorelui copilului.

Între 14 și 16 ani

La aceste vârste, minorii vor răspunde numai dacă se dovedește că au acționat cu discernământ. În acest caz există încă prezumția lipsei de discernământ, încă aceasta este relativă, adică se poate proba contrariul. Dacă rezultă că un minor în vârstă de 15 ani, de exemplu, a avut discernământ, el va răspunde penal, conform regulilor specifice.

După 16 ani

De la această vârstă minorii răspund, ca regulă, presupunându-se că au avut discernământ. Sigur, lipsa discernământului poate fi oricând invocată și probată, ca și în cazul majorilor, în acest caz intervenind iresponsabilitatea – cauza de neimputabilitate care înlătură răspunderea penală. Ce sancţiuni poate primi Chiar și atunci când răspund penal, minorilor nu li se aplică aceleași sancțiuni ca în cazul majorilor. Minorii nu pot fi condamnați la pedeapsa cu închisoarea sau detențiunea pe viață, nici la amendă penală, ci vor fi supuși unor sancțiuni specifice. (sursa)

Asemenea cazuri, în care autorii unor infracțiunii grave au sub 14 ani și nu răspund penal, demonstrează clar că sistemul nu are o solutie viabila si nu stie cum sa procedeze in situatiile acestor copii.

Dănuț Ioan Fleaca, directorul DGASPC Sector 1: ”Nu e nevoie de o stuctură de contenționare a copilului, ci de o structură de terapie, medicală, cu psihiatri, cu psihologi, care să gestioneze un asemenea caz. Cu ani în urmă noi am încercat să construim un centru pentru copilul care nu răspunde penal și săvârșește asemenea fapte penale, undeva în sectorul 1. Dar a fost imposibil, reacția comunității a fost îngrozitoare. Nimeni n-a acceptat că în acea clădire să desfășurăm asemenea activități.”

Situatia se deterioreaza din ce in ce mai mult, in primul rand in societate si in al doilea rand, in scoli. Avand toate informatiile din acest articol, sa nu ne miram cand vom citi despre cazurile din ce in ce mai dese de minori care savarsesc infractiuni din cele mai grave, putand apoi sa se plimbe liberi printre noi.

Si sa nu va mirati daca, poate chiar in acest moment, unul dintre colegii de scoala ai copilului vostru este un copil infractor sau criminal. Asa cum sustin autoritatile, acesti copii au nevoie de integrare si nu trebuiesc marginalizati. In special deoarece, spre deosebire de copiii “normali”, care au alaturi de ei familii care le ofera ingrijirea necesara, copiii infractori sau criminali nu au pe nimeni care sa le poarta de grija, asa ca devin prioritari in fata institutiilor responsabile (protectia copilului, inspectorate scolare, etc.).

Voi ce parere aveti despre aceste situatii? Cum ar trebui abordata problema copiilor infractori sau criminali, cu varste sub 14 ani, care nu raspund penal, in fata legii, pentru faptele lor? Cum ar putea fi acestia ajutati sa se reintegreze si cine este principalul responsabil pentru a le oferi acestora sansa la o viata normala?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *