Controlul ochilor – cea mai importanta pregatire pentru gradinita/scoala
Va povesteam aici experienta mea cu miopia asa ca e de inteles de ce ma preocupa constant sa merg cu fetele la control oftalmologic.
Am mai fost la controale de rutina in anii trecuti si stiam ca Andreea ma mosteneste (si) din acest punct de vedere asa ca atunci cand la terminarea clasei intai inca ma ruga sa ii citesc la filme, mi-am dat imediat seama care e de fapt problema.
Am inceput cautarile pentru un medic oftalmolog pediatru cu experienta si care sa imi inspire incredere si am avut marele noroc sa o intalnesc pe dna doctor Roxana Cozubas, Medic specialist oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.
Am contactat-o pe Facebook (da, sa nu va mirati, este un doctor foarte modern si foarte ancorat in prezent) si am rugat-o daca am putea veni la un control iar dansa foarte amabila mi-a dat toate detaliile. Interesant este ca desi lucreaza si la stat si la privat, dna doctor a insistat sa venim la policlinica. M-am demoralizat putin pentru ca stiu ce inseamna sa mergi in spitalele de stat sa astepti cu orele pe la usi, cu copiii de mana (sau in brate) insa m-a incurajat si mi-a spus ca nici vorba de asa ceva. Toate consultatiile se fac pe baza de programare (cu exceptia urgentelor, evident, si a copiilor internati in spital) si dureaza aproximativ 40 de minute. Mi-a zis sa am incredere in ea si o sa vad ca impreuna vom darama un mit.
A avut dreptate. In ziua in care aveam programarea, ne-am prezentat la sediul policlinicii aflat pe Calea Dorobantilor intr-o cladire foarte eleganta si usor accesibila. Cum am intrat cineva ne-a indrumat in sala de asteptare si fix la ora anuntata dna doctor ne-a invitat in cabinet.
Intr-o atmosfera foarte relaxata si cu multe rasete, i-a verificat Andreei intai acuitatea vizuala 3D si dupa ce a vazut ca aici nu sunt probleme, a trecut la vederea la distanta.
Dupa mai multe de lentile si o verificare la un aparat special, i-a pus niste picaturi in ochi care i-au marit foarte mult pupila si care au permis examinarea mult mai in profunzime a ochiului. In timp ce picaturile isi faceau efectul, doamna doctor mi-a spus cateva informatii importante despre miopie.
Am aflat astfel ca miopia este una dintre afectiunile cel mai frecvent constatate in urma consultului oftalmologic la copiii scolari si adolescenti. In general debuteaza in jurul varstei de 7-8 ani si creste progresiv pana la 20-25 de ani. Poate fi ereditara sau nu, ceea ce inseamna ca daca parintii nu au probleme cu miopia asta nu garanteaza ca nici copilul nu are.
Ca regula generala miopia odata instalata nu mai scade, poate creste sau stagna in evolutie.
Copiii cu miopie se plang de vedere incetosata la distanta (la televizor, pe strada, in clasa, la tabla). Ei incearca sa-si amelioreze vederea incruntandu-se sau strangand din ochi (acesta chiar este un semn ca miopia a crescut).
Compensarea acestui defect se face cu o lentila de “minus” fie prin ochelari fie prin lentile de contact.
Am aflat in sfarsit si care este semnificatia tabloului acela cu litere care trebuiesc citite atunci cand mergem la un consult oftalmologic:
Astfel, primul rand de sus reprezinta o acuitatea vizuala de 10%. Apoi, acuitatea creste la fiecare rand, ajungand la ca penultimul sa fie de 100%. Cu alte cuvinte, daca stati la distanta corecta si vedeti penultimul rand inseamna ca aveti vederea perfecta.
Ultimul rand se foloseste cu ochelarii de corectie la ochi, cand privirea ar trebui sa functioneze 110% insa de cele mai multe ori acest lucru se intampla dupa o anumita perioada in care ochelarii au fost purtati astfel incat ochiul s-a obisnuit cu noile imagini.
Andreea a reusit sa vada penultimul rand atunci cand a purtat ramele cu lentilele care i-au si fost recomandate insa nu s-a descurcat la ultimul rand. Asta inseamna ca peste aproximativ o luna doamna doctor ne asteapta la un control de verificare.
Sa va spun cateva cuvinte si despre costuri:
Daca mergeti la poliniclina, tot ce aveti nevoie este o trimitere de la medicul de famile si atat. Consultatia este gratuita. In privat, o consultatie similara costa undeva in jur de minim 130 de lei, ceea ce, la un calcul simplu, pe noi ne-ar fi dus cu totul la peste 500 de lei in prima luna (controlul initial + ochelarii + controlul la o luna de zile).
Mergand la policlinica asa cum ne-a recomandat doamna doctor am redus costurile la jumatate (practic am platit doar ochelarii) si vom si face si urmatoarele controale periodice tot gratuit. Plus ca cel putin o data pe an o sa merg si cu Alexandra, chiar daca la ea este totul ok.
La finalul consultatiei am plecat cu reteta de ochelari si am reusit ca inca de a doua zi Andreea sa ii poarte. Va rog sa ma credeti ca nu pot sa va spun uimirea si fericirea cu care descoperea lucruri in jurul ei, cum putea sa vada toate panourile publicitare de pe strada, cat de bucuroasa era ca in sfarsit vedea si ea in acelasi timp cu noi numarul de la tramvai si da, incepand cu primul film pe care l-a vazut a reușit sa citeasca sigura.
Cel mai reprezentativ este ce îmi spunea o prietena, care a trecut printr-o experienta similara, si careia cel mic, dupa ce si-a pus ochelarii, i-a spus “Mami, uite cat de frumos curge apa!”.
E o schimbare extraordinara si este o obligatie pentru noi ca parinti sa ne asiguram ca cei mici isi pot folosi vederea la o capacitate de 100%. Le datoram asta pentru ca un handicap de vedere poate avea efecte negative devastatoare atat asupra performantelor scolare dar si a dezvoltarii sanatoase.
Sper ca v-am convins sa nu mai amanati un control oftalmologic de rutina pentru copilul vostru. Nu va costa nimic (la propriu) sa va rezervati o ora pentru o consultatie. Daca vreti sa mergeti la dna doctor la care am fost si noi si pe care v-o recomand cu toata increderea, va las mai jos datele de contact.
Mai mentionez si faptul ca, pentru ca a fost un contex mai special in care medicul meu de familie era in concediu, dna doctor m-a primit fara trimitere, am avut cu mine doar CNP-ul Andreei. Deci se pot face si exceptii.
Si special am intrebat-o de la ce varste putem merge cu copiii la consult la dansa si mi-a raspuns ca incepand cu nou-nascuti si pana la 18 ani.
Dr Roxana Cozubaș
Medic Specialist Oftalmolog
Policlinica Dorobanți
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii
“Grigore Alexandrescu”
Calea Dorobanți, nr 58
Telefon programări: 021.211.28.04
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.