Ce sa faci cand ti-e frica sa umbli in ghiozdan?
Intodeauna le-am spus fetelor ca scoala este fix treaba lor, ca ele sunt responsabile pentru tot ce se intampla acolo si singurul lucru pe care pot eu sa-l fac pentru ele este sa le ajut din cand in cand la lectii sau sa le explic anumite subiecte pe care nu le-au inteles in totalitate la scoala.
In rest, am refuzat cu indarjire sa ma implic, incepand cu imbracarea si etichetarea caietelor si cartilor, aflarea temelor pentru maine (o, da am o postare foarte interesanta pe aceasta tema 🙂 ), verificarea ghiozdanului si a celor necesare pentru orele din ziua respectiva. Convingerea dupa care m-am ghidat este ca “nu ai cum sa vezi pragul de sus pana nu dai cu capul de el”. Au fost cateva situatii “grele” de-a lungul timpului, soldate cu lacrimi fierbinti sau cu calificative triste insa nu m-am lasat.
Apoi, mi-am dat seama ca unele situatii sunt peste puterea lor de gestionare, ca exista lucruri care le depasesc iar fara ajutorul meu, s-ar putea ca singurul rezultat sa fie o lunga serie de frustari care pe viitor o sa le faca mai mult rau decat bine. Sigur, sunt in continuare o sustinatoare infocata a independentei copiilor, doar ca din cand in cand au nevoie de indrumarea noastra pentru a finaliza o treaba.
Uneori e vorba de o chestiune extrem de banala si o sa va dau un exemplu: o sa radeti probabil cand o sa va spun ca unul dintre cele mai chinuitoare lucruri cu care ma lupt de vreo… 4 ani este ghiozdanul 🙂 . Mai precis ordinea si curatenia din ghiozdan. Acolo este de fapt un univers paralel cu o constiinta proprie, unde poti sa gasesti cele mai bizare chestii, incepand cu fișe mototolite si indoite, continuand cu caiete care nu sunt ale lor 🙂 si terminand cu painea uscata de la sandvisul de luna trecuta. Odata, dupa o vacanta am gasit chiar si o banana intrata deja in stare de putrefactie, care zacea in buzunarul respectiv de o perioada ramasa neidentificata de timp. Probabil ar fi nevoie de un test cu carbon sa stim durata exacta, dar sincer, cui i-ar folosi aceasta informatie? Mie cu siguranta nu, insa am ajuns la capatul rabdarii si am decis sa fac o interventie in forta. O curatenie generala, in timpul careia am aruncat tot ce mi s-a parut mie nefolositor (din pacate au existat si victime colaterale in aceasta operatiune, doua carnete de elev au disparut subit de-a lungul timpului (din acelasi ghiozdan, atentie 🙂 ), insa la situatii extraordinare e nevoie de masuri extraordinare.
Sper sa nu fiu chiar singura care se confrunta cu o lupta permanenta cu aceste ghiozdane supranumite si gauri negre, asa ca va prezint astazi un plan de interventie in 7 pasi (puteti sa-i spuneti si ghid de supravietuire).
Ce sa faci cand ti-e frica sa umbli in ghiozdan?
- Incepeti cu o curatenie generala. Ghiozdanul trebuie golit, spalat si dezinfectat iar obiectele gasite in el trebuiesc identificate si evaluate cu grija.
- Aruncati tot ce e nefolositor. Cu siguranta toate cariocile uscate care zac in ghiozdan si pe care ati cheltuit atatia bani, or sa va provoace mila si o sa va fie foarte greu sa va despartiti de ele, dar aduceti-va aminte care e scopul final al actiunii voastre. Fiti fara mila.
- Fiecare obiect trebuie sa aiba un loc al lui. Cand scoti ceva din ghiozdan, automat, trebuie sa-l pui in alta parte. Cartile si caietele in sertarul lor, punga cu pictura la locul ei, punga cu foarfeca, lipici & staff, pe raftul dedicat, si tot asa. Daca nu exista un loc special pentru fiecare item din ghiozdan, atunci dezastrul va pandi zilnic si va fi la un pas sa se intample din nou.
- Etichete, etichete, etichete. Cutii si cutiute. Este o completare a punctului 3, pentru ca singura sansa de a evita dezastrul iminent este sa aveti o organizare de fier.
- Ignorati protestele. Nu va lasati intimidati sau inmuiati de plasetele ce vor insoti fiecare curatenie. Repetati-le celor mici ca regula este una singura: ca sa ai o minte ordonata si echilibrata e important sa traiesti intr-un mediu organizat si aranjat. Orice dezechilibru din afara noastra va influenta actiunile noastre si modul in care gandim.
- Creati o rutina si faceti un plan scris despre ce presupune o curatenie in ghiozdan. Nimic complicat, insa foarte folositor pentru a-i ajuta pe cei mici sa bifeze efectiv, fiecare punct de pe lista.
- Verificati saptamanal cum se prezinta ghiozdanul. Dupa o anumita perioada de timp, nu va fi nevoie de interventii in forta ci doar de supraveghere din partea noastra si, in cele mai fericite cazuri, curatenia in ghiozdan va deveni o obisnuinta. Atunci de-abia ne vom da seama la ce au fost bune toate sacrificiile noastre.
Mi s-a intamplat de multe ori sa le acuz pe fete pentru lipsa de organizare si sa declar fara drept la replica ca e vorba de rea vointa si de lipsa de implicare. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Unii oameni pur si simplu nu au aceste deprinderi de a organiza lucruri si nu trebuiesc blamati pentru asta. Sigur ca, cu mult exercitiu, pot la un moment dat sa-si depaseasca aceste lipsuri insa au nevoie de ajutor si sa li se arate pas cu pas ce au de facut.
Iar acum, momentul adevarului: si voua va e frica uneori sa umblati in ghiozdan? 😀
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.
La capitolul ghiozdan , nu avem probleme. Avem mare noroc ca nu au caiete speciale, cartile si rechizitele stau la scoala . Acasa vine doar un dosar in care aduc teme si lucrarile de la scoala si tot prin dosar comunicam cu profesorii( in cazul in care nu exista ceva mai urgent).
Ghiozdanele lor sunt destul de curate, folosesc “lunch bag” daca vor sa isi duca mancare de acasa, nu bagam mancarea in ghiozdan.
In ghizdan au carti pentru citit in autobuz sau cate un carnetel in care as mai scrie sau sa deseneze.
Hahahha, asa spuneam si eu, ca totul e aranjat, organizat, compartimentat… pana m-am uitat o data si mi s-a facut rau 😀 .
In toti cei 4 ani de cand au ghiozdan am gasit si pietre si sticle si tot felul de alte minuni. Cand vin de la scoala le sugerez sa isi goleasca ghiozdanul si sa il organizeze dar nu prea fac inspectie. Cate-odata cand uita sa imi dea dosarul il mai iau eu si daca vad ca e cam dezordine le spun sa mai scoata din ghiozdan, dar de obicei au doar carti de citit.
Probabil daca ma implicam si eu de la inceput, altul ar fi fost statutul ghiozdanului astazi. Asa, am pierdut putin startul dar recuperez repede 🙂 .