Ce nebunii mai fac tinerii din ziua de azi

Am inghitit de multe ori in sec de fiecare data cand am auzit etichetarea asta de la oamenii mai in varsta. “Tinerii din ziua de azi”… o expresie care mi s-a parut extrem de nedreapta si de superficiala insa tocmai pentru ca educatia nu-mi permitea, nu am raspuns asa cum ar fi fost cazul.

Surprinzator este ca, chiar si in ziua de azi aud aceleasi vorbe. Doar ca ele sunt spuse de catre cei din generatia mea, cei “copti si trecuti prin viata” cum ar veni, care ii desconsidera pe cei care vin in urma lor, pentru simplul motiv ca nu ii inteleg. Si nu le acorda credit la modul general, preferand sa scoata la inaintare doar exemple negative.

Hai sa incercam sa schimbam putin paradigma. Haideti sa privim partile pozitive si sa ne concentram pe initiativele constructive, cele care ne lasa la propriu cu gura cascata si care ne fac sa spunem, “cat curaj, domnule, cata inspiratie si initiativa au acesti tineri”.

Eu asta prefer sa fac si nu stiu daca reusesc cumva sa trasform realitatea din jurul meu dar cert e ca mi se arata doar copii si tineri care ma fac sa-mi spun “cat de tare, oare de ce nu m-oi fi gandit eu prima?” 🙂 .

Tinerii de care vreau sa va spun astazi sunt Bianca si Adi. Spre deosebire de multi dintre noi, care ne-am abandonat visele pentru ca erau prea nebunesti, sau pentru ca am cedat la presiunile celor din jur (si aici ma refer in special la familie, care intotdeauna ne vrea binele), deci spre deosebire de multi dintre noi, Bianca si Adi au avut curajul sau inconstienta de a merge mai departe. Au renuntat la tot ce aveau in Bucuresti, joburi si venituri sigure precum si un viitor promitator in cariera, si s-au hotarat sa se mute la tara, undeva in judetul Mures.

08

Simplul fapt ca s-au indragostit de imprejurimire din satul Cașva si de localnicii de acolo, i-a impins sa ia cea mai surprinzatoare decizie din viata lor (cel putin pana acum 🙂 ).

Ce-si doresc ei sa faca este sa salveze de la degradare o casa traditionala din lemn, veche de peste cinci decenii si sa o transforme in casa de oaspeti. Pe termen mediu spre lung isi doresc sa salveze cat mai multe case pe care sa le trasforme in spatii de cazare, in ateliere pentru mestesugari si un restaurant. S-au hotarat la acest proiect dupa ce au vazut cu ochiilor cum casele taranesti nu mai sunt consolidate ci sunt inlocuite de altele prin folosirea de materiale mai ieftine si mai noi, obiectele specifice zonei sunt depozitate in poduri si inlocuite cu cele de consum iar tehnicile traditionale de producere a hranei sau ocupatiile risca sa fie uitate in lipsa oamenilor care sa le continue si sa poata trai de pe urma lor. Privind in jurul lor la experienta altora au realizat ca relatiile sociale si comunitatea se deterioreaza in timp iar spatiul rural se urbanizeaza.

Cred ca este momentul sa facem ceva pentru  mostenirea arhitecturala rurala pe care o avem, daca nu, peste cativa zeci de ani vor fi doar o amintire. Si este pacat, pentru ca toate casele vechi denota un bun simt estetic atat al proportiilor  sau componentelor unei gospodarii ( casa, sura, grajd), cat si al finisajelor. Traditiile sunt in concordanta cu situatia caselor vechi: daca nu incepem sa le dam atentie si sa le apreciem le vom pierde incet-incet”, ne spune Bianca.

Bianca si Adi sunt optimisti si au incredere ca aceasta initiativa reprezinta imbinarea ideala intre dezvoltarea unei afaceri durabile, eco si social constienta prin utilizarea unor materii prime prietenoase cu mediul, crearea de noi locuri de munca pentru localnici si o contributie mica la salvarea patrimoniului rural construit.

Pentru ca din pacate nu dispun de resursele necesare demararii acestui proiect, au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor celor care credem in ei si in visul lor. Pentru ca din putin cu putin se face mult, ei au lansat o campanie de crowdfunding unde fiecare dintre noi poate contribui cu o suma modesta dar care pentru ei inseamna mult. Si pentru ca vor sa ne multumeasca in stilul propriu pentru ajutorul oferit, au la randul pregatita cate o mica surpriza pentru fiecare prag al donatiei.

12042856_411605042379072_8167751129851066765_n

Povestea lor este foarte lunga dar foarte interesanta. Daca v-am trezit interesul si vreti sa aflati mai multe detalii sau daca vreti sa vedeti in ce stadiu au ajuns cu proiectul lor, va invit sa le urmariti Pagina de FB Casva.Village. Pe Bianca si pe Adi ii gasiti tot pe FB iar campania de crowdfunding o gasiti pe platforma Indiegogo.

Orice ajutor din partea noastra este apreciat. In primul rand o donatie in bani, dar si un like sau un share al paginii lor sau al campaniei este la fel de binevenit. Din pacate campania de crowdfunding are si un termen limitata asa ca daca doriti sa va implicati faceti-o acum!

Va las in continuare cu cateva poze in care puteti vedea cat de mirifica este zona de spre care va spuneam si cat de interesant este proiectul lor!

d2ns7erir0fcpnzmnevm eugdsjbws5wzfyw1agfx xibnqlkvstglpkpeobyd bumlf3wk8o91n7dlloof oqdo7xphuxungby5h0j0 mesteri 12037995_404521219754121_3174486968651826739_n 1896899_411482539057989_6132918354784994544_n

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *