Ce materiale să alegem pentru mobilierul din bucătărie?
Dacă ai în vedere o renovare a bucătăriei, ți-am pregătit un articol pe care să te bazezi atunci când alegi materialul pentru mobilă. Trebuie să ai în vedere două aspecte importante referitor la materialul ales, pentru ca rezultatul să îți ofere satisfacția pe care ți-o dorești.
1. Suprafața materialului. Este responsabilă în primul rând pentru aspectul mobilierul, dar și pentru modul în care acesta va rezista la diverse agresiuni fizice, mecanice sau chimice (lovituri, soluții vărsate, etc.).
2. Rezistența materialului. Un material rezistent va face ca mobilierul tău să dureze mai mult timp, chiar dacă asta înseamnă o investiție puțin mai mare.
O bucătărie aranjată frumos, va crește valoarea și eleganța oricărei case. Alegerea unui mobilier încăpător, cu un design interesant și multe spații de depozitare accesibile nu trebuie să te sperie din punct de vedere al costurilor, deoarece există materiale pentru toate gusturile și toate portofelele.
Iată care sunt principalele materiale din care poți alege să îți construiești mobilierul pentru bucătărie:
1. Lemnul masiv
Cu siguranță este cel mai cunoscut material, fiind utilizat din cele mai vechi timpuri pentru orice tip de mobilă. Lemnul este o resursă regenerabilă și netoxică, putând fi găsit în diferite esențe, cum ar fi stejar, nuc, fag, cireș ori lemn de trandafir. Lemnul masiv este puțin mai scump decât alte variante de material, dar poți opta să faci interiorul din PAL sau un material mai accesibil, iar exteriorul din lemn masiv.
2. PAL-ul
Este la rândul lui o varietate de lemn masiv, fiind realizat din fâșii de lemn lipite și laminate, acoperite cu un furnir de esență tare. Deși este foarte accesibil la preț, PAL-ul poate fi găsit în diverse variante de calități diferite. Este recomandat pentru realizarea mobilierului de bucătărie, deoarece suprafața lucioasă este rezistentă la șocuri și impermeabilă. PAL-ul este cel mai recomandat pentru familiile cu copii mici, care dau dovada de multă creativitate și ingeniozitate la această vârstă.
3. Plăcile din fibre
Acest material este realizat din fibre reciclate, rășină și ceară, presate împreună cu multă putere. Suprafața netedă permite vopsirea în diverse culori, iar prețul este accesibil. Din păcate, rezistența nu este una superioară, iar umezeala este un factor destul de periculos.
4. Furnirul de lemn
Oferă aspectul atât de apreciat, de lemn masiv, dar adevărul este undeva la mijloc. Furnirul de lemn este o fâșie subțire de lemn masiv de esență tare, decojită dintr-un buștean. Deoarece este foarte subțire, furnirul nu poate fi utilizat ca atare pentru realizarea mobilierului, așa ca este nevoie să fie lipit pe plăci aglomerate. Rezultatul este mai degrabă un material de finisare decât de construcție al mobilierului de bucătărie. Avantajul furnirului de lemn este greutatea redusă și aspectul interesant.
5. MDF
Realizat din fibre mici de lemn lipite împreună cu rășini presate la cald, MDF este o placă fibroasă de densitate medie. Varianta MDF este una destul de populară, deoarece nu implică un buget foarte mare, iar finisajul superior poate fi ales în mai multe variante, în funcție de preferințe. Pentru mobilierul de la chiuvetă, trebuie ales MDF tratat special, care să reziste la umezeală.
6. Oțel inoxidabil sau aluminiu
Acest material este obligatoriu la mobilierul din bucătăriile profesionale, iar motivul este ușor de ghicit. Suprafața realizată din oțel sau aluminiu este foarte ușor de curățat și este igienică, deoarece nu permite dezvoltarea bacteriilor în fisuri ori crăpături. Este un material rezistent la rugină, la umezeală sau la acțiunea substanțelor casnice. Dezavantajul oțelului sau aluminiului este prețul destul de ridicat. Pentru o variantă de mijloc, se poate utiliza cadrul din oțel, iar ușile pot fi realizate din lemn sau sticlă.
Oricare dintre materiale prezentate în acest articol are avantaje și dezavantaje, iar tu va trebui să alegi după ce studiezi în detaliu, informații despre fiecare. Va trebui să iei în calcul atât bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și specificul bucătăriei tale, cum ar fi orientarea ferestrei, umezeala din casă, dacă este vorba despre o bucătărie închisă ori open space, etc. Vei salva mult timp și efort dacă vei lua în considerare să consulți un arhitect, deoarece vei primi toate îndrumările de care ai nevoie, într-un mod profesionist.