Ce le lasam copiilor nostri mostenire?
Stim cand incepe meseria de parinte, dar oare cand se termina?
Cand copilul are 18 ani? Cand termina facultatea? Cand se angajeaza sau are venituri proprii? Cand se casatoreste? Cand devine la randul lui parinte?
Toate pot fi puncte de granita ale meseriei de parinte dar adevarul este ca aceasta nu se termina niciodata. Ba de cele mai multe ori primeste un upgrade atunci cand trecem la nivelul urmator in meseria de bunic.
Pare departe asa-i? Proiectiile in viitor sunt greu de facut dar daca ne uitam in urma, daca incercam sa intelegm vietile parintilor si bunicilor nostri, ne putem da seama ca viata este efemera si trece intr-o clipa. Este un exercitiu de imaginatie pe care l-am facut de curand, impreuna cu cei de la Romania Investeste, despre care va voi povesti imediat.
Tot ce gandim despre parintii si bunicii nostri va fi gandit de copiii si nepotii nostri.
Daca ne dorim sa fi avut un start mai bun in viata, daca stim ca totul ar fi fost mult mai usor cu sprijinul familiei, atunci nu avem cum sa evitam sa aruncam o privire in viitor.
Cu vremurile pe care le traim, nimeni si nimic nu ne poate garanta un venit constant si sigur. Ne cheltuim banii pentru nevoile prezente, platim rate si in cel mai fericit caz, punem deoparte alocatia si ceva peste. Sunt sume infime care se devalorizeaza si care nu mai sunt in siguranta in depozite bancare. Comisioanele depasesc cu mult dobanzile asa ca majoritatea oamenilor prefera sa tina banii la saltea.
Cei cu un spirit de investitor mai pronuntat, gasesc diverse solutii, mai bune sau complicate, dar care oricum nu rezolva problema pe termen lung.
Sa cumparam un apartament pe care sa-l inchiriem pana il achitam, este, sunt sigura, cea mai populara metoda intre majoritatea parintilor. Mda, e o varianta, ne-am gandit si noi la asta, pana a venit criza si s-a ales prafu’ de piata imobiliara. Apoi am aflat care sunt impozitele, cat costa intretinerea si cat de greu este sa gasesti chiriasi rezonabili. Daca mai adaugam si chiriile care sunt modice, precum si faptul ca nimeni nu poate concura cu dezvoltatorii imobiliari, deja aceasta varianta evident nu mai e profitabila.
Depozitele la termen, iarasi o practica obisnuita inca de pe vremea parintilor nostri, sunt un gen de mostenire la care ne putem gandi. Dar trebuie sa va povestesc cum bunicii mei, care au facut economii toata viata, aveau la revolutie un carnet de CEC in valoare de aproximativ 10.000 de lei. O suma stransa cu greu, care reprezenta cam a 6a parte dintr-o masina Dacia si era echivalentul a cam 5 salarii medii pe economie. Dupa ce s-a devalorizat totul, hartia pe care era tiparit carnetul de CEC valora mai mult decat banii aflati in cont. A fost cea mai importanta lectie financiara pe care am primit-o vreodata.
Si tot atunci am avut in fata ochilor un fel de grafic, care reprezenta viata unui om, eforturile facute pentru a economisi si a lasa o mostenire copiilor si nepotilor, dar si finalul trist care anuleaza orice intentie buna, care amaraste tot restul vietii si care poate compromite definitiv toate planurile si sperantele personale.
Intr-o conjuctura foarte interesanta, am aflat ca, daca printr-o sansa norocoasa, bunicii mei ar fi investit 1 dolar in actiuni, astazi acesta ar fi valorat intre 12.000 si 19.000 de dolari, in functie de plasament (companii mici sau mari). Iar daca ar fi cumparat bonuri de tezaur, ar fi transformat fiecare dolar in 20, ceea ce e cu mult peste inflatie.
Sigur, bunicii mei nu aveau cum sa faca investitii de acest gen, avand in vedere timpurile pe care le-au trait. Dar nu ma pot abtine sa nu ma gandesc cum ar fi fost daca acum as fi primit mostenire niste actiuni care sa produca bani pentru mine, iar eu sa nu mai am niciun fel de stres legat de traiul zilnic 🙂 .
Apoi am schimbat proiectia, din trecut si prezent, in prezent si viitor. Oare daca as investi eu astazi 1 dolar, sunt sanse ca fetele mele sa primeasca o suma multiplicata de multe ori? Statistic vorbind, raspunsul este DA.
Am aflat toate aceste informatii in cadrul unei discutii informale cu managerii Erste Asset Management, unde am vorbit despre bursa, fonduri de investitii, bilete de trezorerie, criza, inflatie si economii versus investitii. A fost o intalnire extrem de interesanta si utila, dar trebuie sa recunos ca nivelul a fost foarte, foarte greu. Desi am o diploma de licenta in Banci si Burse de valori, uneori trebuia sa-mi “traduc” fiecare termen pe care-l auzeam si sa fac rapid un fel de studiu de caz ca sa inteleg concluzia.
Nu vreau sa va ingreunez si pe voi cu toate detaliile asa ca am sa trec direct la concluzii. Am ales 5, care sunt foarte simple si accesibile tuturor.
Top 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre investitii
- Contrar credintei majoritatii oamenilor, nu trebuie sa ai multi bani ca sa devii investitor.
- Exita mai multe variante de a investi, unele garantate 100% (dar cu randament mai mic), altele care implica un anumit grad de risc (dar care au un randament mult mai mare)
- Ca sa devii investitor e la fel de simplu ca si cum ai deschide cont la o banca. Trebuie doar sa completezi niste hartii iar apoi ai acces la o aplicatie gen internet banking. In loc sa faci un depozit de 500 de lei pe 3 luni, poti incerca sa plasezi banii la bursa sau in fonduri de investitii. Aceasta metoda este utila cand vrei sa vezi cum functioneaza si daca vrei sa investesti sume mici pe termen lung. Pentru investii mai mari recomandarea este sa apelam la ajutorul unui consultant.
- Toate informatiile despre acest domeniu al investitiilor sunt la un click distanta pe site-ul Romania Investeste. Aflam de acolo ce optiuni avem, cum functioneaza fiecare, care sunt riscurile financiare si cum pot fi ele evitate.
- Tot pe Romania Investeste putem afla ce profil avem ca investitor. Este un chestionar anonim, unde nu ni se cer date personale, declaratii de venit sau mai stiu eu ce. Sunt doar cateva intrebari generale iar la final trebuie sa lasam o adresa de email unde vom primi profilul nostru. Spre exemplu eu am completat si am primit raspunsul ca sunt un investitor moderat si relaxat (nicio surpriza 🙂 ).
Sentimentul cu care am ramas dupa aceasta intalnire este ca e bine sa ai un consultant financiar. Asa cum ai un medic care se ocupa de sanatatea ta si a familiei tale, asa cum ai un avocat care iti protejeasca viata, bunurile si imaginea, la fel de important este sa ai un consultant financiar. Doar acesta din urma te poate sfatui referitor la investitii, la modul in care sa folosesti inteligent banii si sa-ti explice care e cea mai potrivita mostenire pe care o poti lasa copiilor.
O discutie cu un om care iti face ordine in venituri, cheltuieli, rate, investitii si economii e cel mai important obiectiv pe care ar trebui sa ni-l stabilim pentru 2018, in cazul in care nu am facut-o deja.
Va incurajez sa luati la modul cel mai serios educatia financiara pentru ca doar asa putem reusi sa ne protejam de surprize financiare neplacute si sa ne asiguram un viitor asa cum ne dorim.
Sper ca va sunt utile toate informatiile din acest articol si va mai spun doar ca puteti apela cu incredere atat la site-ul Romania Investeste dar si la consultantii Erste Asset Management.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa:
- Dati Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
- Va inscrieti la Newsletter
- Sa va inscrieti in Grupul De FB Meseria de parinte
Sharing is Caring! Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).