Ce este Alopecia?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu căderea părului pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni descoperă că părul lor devine din ce în ce mai subțire, petele de chelie au ieșit la suprafață și scalpurile lor sunt clar mai vizibile atunci când se uită în oglindă. Căderea părului nu afectează doar bărbații, ci și femeile – de toate vârstele, chiar și copii și adolescenți!

Foto

Alopecia este termenul medical folosit pentru a descrie căderea părului sau chelie. Pentru mulți bărbați și femei care se confruntă cu alopecie, aceasta poate fi devastatoare emoțional și traumatică. Calitatea vieții este adesea afectată, ceea ce poate duce la depresie severă și anxietate.

Această afecțiune poate afecta orice parte a corpului care este acoperită de păr, inclusiv scalpul, sprâncenele, barba sau zona pubiană. Există diferite tipuri de chelie masculină sau feminină asociată cu căderea părului, care sunt clasificate după cauză. Unele sunt permanente, în timp ce alte tipuri sunt temporare.

Căderea permanentă a părului poate fi clasificată după cum urmează:

  • Chelia masculină este, de asemenea, cunoscută sub numele de alopecie androgenetică și afectează de obicei bărbații în adolescență sau la începutul anilor 20. Alopecia androgenetică se distinge prin părul de pe părțile laterale ale capului (la tâmple) și chelie pe părțile laterale ale capului.
  • Chelia cu model feminin este, de asemenea, cunoscută sub numele de alopecie androgenetică. Foarte rar femeile se confruntă cu căderea completă a părului – pot pierde părul în plasturi și, de obicei, începe să se subțire doar în față, pe laturi sau pe coroană.
  • Alopecia cicatricială (cicatricială) este, de asemenea, cunoscută sub numele de alopecie cicatricială. Acest tip de cădere a părului distruge foliculul de păr și înlocuiește foliculul cu un țesut cicatricial – provoacă pierderea permanentă a părului. Uneori, nu există simptome evidente, iar căderea părului este treptată. În alte cazuri, pot apărea mâncărimi, arsuri sau dureri. Dacă scalpul este afectat, pot fi evidente unele scalări și roșeață.

Căderea temporară a părului

  • Alopecia areata tinde să apară în chelii mici și rotunde. Căderea părului sau petele chele apar de obicei pe scalp, dar pot afecta și alte zone cu păr, cum ar fi sprâncenele, genele sau barba. Dacă pierderea părului apare doar într-un singur loc, de obicei pe cap, este cunoscută sub numele de alopecia areata monolocularis. Dacă părul se pierde pe întregul scalp, se cunoaște alopecia totală. Dacă pierderea părului apare pe întregul corp, inclusiv pe părul pubian, atunci această afecțiune este cunoscută sub numele de alopecia universalis.
  • Efluviul telogen este o afecțiune caracterizată printr-o pierdere bruscă a părului ca urmare a unei întreruperi a ciclului normal de creștere a părului. Părul începe, în general, să se subție și cade din scalp, ceea ce este mai vizibil atunci când vă spălați sau vă pieptănați părul.
  • Alopecia de tracțiune apare ca urmare a anumitor coafuri, cum ar fi împletituri, cozi de cal strânse, cornrows, chignons, chifle sau răsuciri care sunt purtate în mod regulat. Este cauzată de tragere (tracțiune cronică) asupra foliculului de păr, iar semnele acestui tip de cădere a părului implică dureri de cap tensionate, mâncărime, scalp roșu, plasturi cheli aleatorii și ruperea părului în jurul scalpului.

Ce cauzează alopecia?

Există diferite cauze ale tipurilor specifice de alopecie, precum și alți factori de bază.

Cauzele tipurilor specifice de alopecie includ:

  • Modelul de chelie (alopecia androgenetică) apare ca urmare a factorilor de ereditate. Afectează vârsta la care începeți să vă cheliți, modelul, viteza de dezvoltare și amploarea căderii părului
  • Alopecia cicatricială (cicatricială) este permanentă și apare atunci când foliculul pilos este cicatrizat și deteriorat de inflamație. Această afecțiune apare în numeroase afecțiuni ale pielii.
  • Alopecia areata este definită ca o boală autoimună. Se crede că factorii genetici vă pot determina să dezvoltați alopecie areata.
  • Efluviul telogen este cauzat de o modificare a ciclului normal ca urmare a stresului fizic sau emoțional (febră mare, scădere în greutate, pierderea unui membru al familiei, deficiențe nutriționale sau intervenții chirurgicale)
  • Alopecia de tracțiune se datorează coafurilor care îți trag părul înapoi prea strâns sau coafurii excesive

Alți factori care pot contribui la alopecie includ o nutriție deficitară, anumite medicamente, boli precum diabetul și lupusul, precum și tratamente medicale precum radioterapia și chimioterapia. Modificările hormonale, cum ar fi sarcina, menopauza, o tiroidă hiperactivă sau infecțiile cu scalp, cum ar fi viermii, pot provoca căderea părului.

O tulburare de tragere a părului cunoscută sub numele de tricotilomanie este o boală mentală care determină oamenii să aibă pofta irezistibilă de a scoate părul de pe scalp sau din orice altă zonă a corpului lor. În plus, tratamentele pentru păr, cum ar fi albirea, vopsirea, împletirea strânsă, uscarea prin suflare, îndreptarea sau bigudiurile la cald pot provoca cicatrici ale foliculilor de păr și subțierea părului.

Diagnosticarea alopeciei

Diagnosticul alopeciei se bazează pe simptomele fizice, familie și istoricul medical. Medicul dvs. de sănătate vă va verifica dacă vreunul dintre firele de păr este rupt și dorește, de asemenea, să știe tiparul și rata pierderii părului.

Anumite teste pot fi, de asemenea, efectuate pentru a determina în continuare cauza alopeciei și includ:

  • Trageți testul unde sunt trase mai multe fire de păr pentru a vedea câte ies
  • Zgârieturile pielii implică un eșantion de piele sau puțini fire de păr prelevate de pe scalp pentru a determina dacă o infecție este cauza pierderii părului
  • Biopsia cu pumn implică o mică secțiune din cele mai adânci straturi ale pielii eliminate (acest test se face de obicei atunci când este dificil de confirmat un diagnostic)
  • Teste de screening pentru a determina dacă alte boli sunt cauza căderii părului

Ajutor pentru Alopecia

Deși nu există nici un remediu pentru alopecie, se estimează că 50% din părul pacientului va crește înapoi într-un an fără tratament. Aproximativ 90% dintre persoanele cu căderea părului, părul va crește în cele din urmă, în timp ce în celelalte 10% din cazuri, doar o parte sau deloc va reapărea. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru alopecie, de la corticosteroizi, injecții cu steroizi, fototerapie, transplant de păr sau reducerea scalpului.

Corticosteroizii pot fi administrați oral, injectați sau aplicați local – aceste medicamente au totuși unele efecte secundare dure. Injecțiile cu steroizi sunt de obicei utilizate pentru zone mici de cădere a părului, cum ar fi sprâncenele. Fototerapia, adesea utilizată pentru tratarea tulburărilor pielii, poate ajuta, de asemenea, la stimularea creșterii părului și la îmbunătățirea aspectului subțierii părului. Transplantul de păr și reducerea scalpului sunt proceduri chirurgicale utilizate pentru acoperirea zonelor chele.

Mai multe informații despre Alopecia

Sfaturi pentru a face față alopeciei

Pentru a face față și a gestiona alopecia, urmați aceste sfaturi utile:

  • Schimbați-vă dieta consumând mult fier care se găsește în carne și ficat, precum și legume verzi, cu frunze și fructe proaspete
  • Bea multă apă pentru a elimina toxinele din sistemul corpului
  • Creșteți aportul de suplimente de vitamine, cum ar fi zincul și magneziul, pentru a stimula creșterea părului
  • Folosiți machiajul pentru a ascunde sau a reduce căderea părului, de exemplu colorarea în sprâncene false
  • Purtați ochelari de soare și protecție solară pentru a proteja ochii și pielea de soare și mediu
  • Luați în considerare să purtați o perucă, o coafură sau încercați să țeseți (coaseți sau împletiți părul uman sau sintetic în părul dvs. existent)
  • Purtați eșarfe, bandane, șepci sau pălării în culori vii sau cu modele pe cap – femeile pot accesoriza cu cercei drăguți și lăsați acest lucru să devină stilul dvs. de semnătură
  • Permiteți familiei și prietenilor să vă susțină – amintiți-vă că vă iubesc așa cum sunteți
  • Fii blând cu tine însuți, învață să prețuiești persoana din interior, mai degrabă decât din exterior
  • Reduceți stresul și anxietatea practicând tehnici de relaxare precum respirația profundă, yoga sau meditația
  • Alăturați-vă unui grup de asistență în care dvs. și alții vă puteți împărtăși experiențele și vă pot ajuta să faceți față pierderii părului

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *