FOTO: Avem o scoala pregatita pentru examenele nationale. Una singura in toata Romania!

Peste o săptămână elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a se întorc la școală pentru pregătirea de două săptămâni în vederea examenelor naționale.

Unele școli sunt deja pregătite pentru primirea elevilor. Este cazul Școala Gimnazială Nr 194, din Sectorul 4 al Capitalei, care a fost dotată cu un tunel de dezinfectare prin care vor trece elevii, iar clasele au fost igienizate.

Așa cum se poate observa din fotografiile postate de primarul Sectorului 4 pe pagina lui de socializare, băncile sunt puse la o distanță de cel puțin 1,5 metri, iar pupitrele sunt înconjurate cu pexiglas.

Elevii vor merge pe culoare semnalizate spre băncile lor, fiecare având un traseu bine definit pe unde va intra și va ieși din școală.

 

 

La intrarea în școală, a fost instalat un tunel de dezinfecție și a fost creat un circuit care să prevină și să împiedice aglomerarea.

Pentru aceasta, copii vor urma un traseu bine deliminat până la sălile de clasă și un alt traseu pentru ieșirea din unitatea de învățământ. Totodată, la intrare, elevii vor avea la dispoziție covorașe cu dezinfectant și vor fi întâmpinați de personal medical, care le va lua temperatura și le va oferi măști de protecție. Apoi, însoțiți de profesori, elevii se vor îndrepta spre sălile de clasă, care au fost reconfigurate. Astfel, pentru respectarea măsurilor de distanțare socială, într-o clasă va fi permis accesul unui număr de maximum 10 elevi.

 

 

Pentru aceasta, între bănci a fost asigurată o distanță de aproximativ 2 metri, iar pupitrele au fost dotate cu geamuri de plexiglas.

Părăsirea claselor de către elevi se va face de asemenea pe un alt traseu bine definit, separat de cel care permite accesul.

Mai mult, la ieșirea din unitatea de învățământ, elevii vor renunța la masca de protecție folosită în timpul examinării și vor primi una nouă din partea școlii.

Totodată, în perioada pregătirilor pentru examene, care au loc în două schimburi, accesul elevilor se va face decalat, la intervale de 15 minute între serii, iar activitățile nu vor dura mai mult de două ore.

Astfel, primele serii de elevi vor putea intra în scoală în intervalul 9 – 11, urmând o pauză de 2 ore, pentru aerisirea sălilor pentru o perioadă de cel puțin o oră și dezinfectarea cu substanțe biocide, după care accesul următoarelor serii va fi din nou permis in intervalul 13-15.

Menționăm faptul că, după terminarea cursurilor, unitatea de învățământ va fi din nou dezinfectată și igienizată pentru următoarea zi.

Primele examene de evaluare națională a elevilor de clasa a VIII-a vor avea loc începând cu jumătatea lunii iunie.

Astfel, proba scrisă la limba română este programată pe data de 15 iunie, urmând ca proba la matematică să aibă loc în data de 17 iunie.

La examenele naționale de anul acesta, în Sectorul 4, sunt înscriși pe liste aproximativ 2.600 de elevi, absolvenți ai claselor a VIII-a și aproximativ 1.800 de elevi, absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a.

Școlile și liceele din Sectorul 4 au fost complet dezinfectate și dotate cu toate materialele de igienă necesare, astfel încât elevii din anii terminali – clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, acolo unde este cazul – și cadrele didactice să poată reveni la cursurile de pregătire pentru examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Dezinfecția a fost asigurată de Primăria Sectorului 4, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4. Măsuri similiare au fost luate și în cazul grădinițelor, chiar dacă acestea se vor redeschide abia în septembrie.

Astfel, au fost dezinfectate, în total, 107 corpuri de clădire, cu o suprafață totală de 222.400 de metri pătrați.

Pentru că dezinfectarea clădirilor și a suprafețelor nu este suficientă în lupta cu noul tip de coronavirus, toate cele 57 de unități de învățământ din Sectorul 4 au primit săpun lichid și hârtie igienică și dezinfectant pentru mâini.

Până acum, în total, în școli și licee, dar și în grădinițe, au fost distribuite 10.000 de recipiente cu săpun lichid, de câte 500 de ml, și aproximativ 84.000 de role de hârtie igienică, în valoare de 120.000 de lei.

Reamintim că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a care vor susține Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul pot participa la sesiunile de pregătire a examenelor, programate în intervalul 2 -12 iunie. Aceste sesiuni se vor desfășura în unitățile de învățământ în conformitate cu măsurile de siguranță prevăzute în ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății.

Măsuri de prevenire și protecție în sălile de clasă:

  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
  • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervarzul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dizinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.
  • În sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul
  • pupitrele /băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *