Autorizația de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private

Autorizația de securitate la incendiu a fost eliminată oficial dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor de stat și private. Monitorul Oficial a publicat ieri, 26 noiembrie, o lege care stipulează că Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) nu mai trebuie să verifice autorizația de securitate la incendiu, înainte de a propune autorizarea/acreditarea unei școli. Și președintele Iohannis a semnat deja decretul de promulgare a legii.

Foto: Incendiu scoala 124 care nu avea autorizatie ISU

Practic, legea asta ne spune că certificarea siguranței la incendiu nu mai este criteriu în evaluarea calității unităților de învățământ preuniversitar, deci ARACIP nu se va mai uita la asta. Întrebarea este cine o va face?

În cazul celor publice, autoritățile locale, care se plâng de lipsa fondurilor în acest sens și de faptul că au de făcut prea multe modificări la baza materială pentru a căpăta autorizarea și implicit pentru a deveni sigure pentru copii și pentru cadrele didactice?

Sau inspectoratele școlare județene, care, în anumite județe ne-au transmis că nu e treaba lor să monitorizeze existența autorizațiilor sanitare și de securitate le incendiu?

Sau asociațiile de părinți, preocupate majoritar mai mult de colectarea fondului școlii?

Aproximativ 3.800 de școli scapă de obligativitatea de a mai avea autorizație ISU la incendii

„3.892 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Mii de elevi vor merge în clădiri în care nu există apă potabilă iar clasele au mucegai”, arată Mediafax.

Potrivit documentului „Raport starea învățământului 2018 – 2019”, realizat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, „majoritatea clădirilor destinate educaţiei au fost construite în perioada anilor 1960-1980, odată cu apariţia marilor cartiere de locuinţe din sectoarele Capitalei.

Cea mai veche clădire școlară din Bucureşti datează din anul 1864. Aceasta a fost reabilitată şi modernizată, în prezent aici funcţionând Grădiniţa nr.203. La începutul anului școlar 2018-2019, din totalul celor 636 de școli destinate învățămăntului de stat și particular, 55 dețineau autorizația de securitate la incendiu.

Numărul unităților care nu aveau autorizare de securitate la incendiu era de 399, iar 105 de clădiri de școli nu necesitau autorizarea, iar 77 sunt în curs de autorizare”.

“Eu personal cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile respective. Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) ar putea să ia, conform legii, măsuri de a închide acele școli, grădinițe, after-schooluri și instituții care găzduiesc orice alt tip de activitate cu copiii, în lipsa acestei autorizații de securitate la incendiu, sau măcar să oblige destinatarul să pună un afiș mare că acel spațiu nu este avizat”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele ARACIP, Șerban Iosifescu.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *