Atentie ce jucarii le cumparati copiilor. Amenzi de peste 1 milion de lei aplicate de ANPC înainte de Ziua Internațională a Copilului
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat, în perioada 27-28 mai 2020, o amplă campanie de verificări, la nivelul întregii țări, referitoare la modul în care sunt respectate prevederile legale privind siguranţa jucăriilor.
Astfel, au fost verificaţi 472 de operatori economici, la 336 din ei, reprezentând 71,2 % din totalul celor controlaţi, depistându-se abateri de la normele în vigoare.
Dintre cele mai întâlnite abateri constatate amintim:
– Lipsa menționării pe etichetă a numelui, denumirii comerciale înregistrate sau mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi adresa la care aceștia pot fi contactaţi, în județele: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Suceava, Vaslui, Neamț, Bacău, Iași, Brăila, Galați, Constanța, Vrancea, Brașov și municipiul București.
– Lipsa menţionării numărului unic de înregistrare pe jucărie, pe ambalaj sau în documentele însoţitoare, în județele: Vaslui, Neamț, Galați, Constanța, Harghita și municipiul București
– Lipsa aplicării în mod vizibil, lizibil şi de neşters a marcajului de conformitate CE, în județele: Timiș, Olt, Ilfov, Vâlcea, Prahova, Iași, Bacău, Tulcea, Harghita, Mureș, Vrancea, Constanța și municipiul București
– Nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă și lipsa avertismentelor generale (sau lipsa traducerii acestora în limba română), în județele: Hunedoara, Olt, Mehedinți, Vrancea, Giurgiu, Bihor, Mureș, Caraș-Severin, Timiș, Ialomița, Prahova, Teleorman, Cluj, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Suceava, Vaslui, Neamț, Tulcea, Galați, Constanța, Alba, Brașov, Mureș, Sibiu și municipiul București
– Comercializarea unor jucarii care au facut obiectul notificarilor RAPEX, în județele: Ialomița și Constanța
– Nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, în județele: Giurgiu, Neamț, Bacău și municipiul București
– Pracitici incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, în județele: Mehedinți, Giurgiu, Ialomița și Cluj
– Lipsa afișării preturilor și/sau afișarea într-o formă echivocă, în județele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Călărași, Teleorman, Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Bacău, Mureș și municipiul București
– Neafișarea orarului de funcționare și a certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului, în județele: Hunedoara, Olt, Sălaj, Botoșani, Mureș și Neamț
– Lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare și caracterizare, în județele: Harghita, Sibiu, Covasna, Hunedoara, Caraș-Severin și Sălaj.
SFATURI PENTRU CONSUMATORII CARE ACHIZIŢIONEAZĂ JUCĂRII DIRECT DIN MAGAZINE:
• să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
• să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
• să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
• să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
• trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”; fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.
• să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigurăș dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeste jucăria.
• să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.
• orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.
ANPC îi asigură pe consumatori că, prin supravegherea atentă și permanentă a pieței, are grijă ca sănătatea, viața, precum și drepturilor lor să fie mereu protejate, aceasta reprezentând prioritatea instituției.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 379 de sancţiuni, din care 177 avertismente şi 202 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.089.400 lei.
De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 253.367 lei lei şi măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 325.061 lei.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).