Asociatia Unu si Unu a lansat “Ghidul prematurului”, o premiera in Romania

Asociatia Unu si Unu este prima si singura asociatie de parinti din Romania care apara drepturile copiilor nascuti prematur si ale familiilor acestora.

Cea mai recenta initiativa a Asociatiei este lansarea Ghidului prematurului, o resursa importanta pentru parintii de copii nascuti prematur. Ghidul prematurului a fost realizat cu sprijinul specialistilor in domeniu si este sustinut de Ministerul Sanatatii. Astfel, Ghidul prematurului a fost lansat in cadrul unei conferinte de presa gazduita de Ministerul Sanatatii si la care au participat reprezentanti ai presei, doctori, psihologi si reprezentanti ai societatii civile.

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialiști – ginecologi, neonatologi, psihologi- și conține informații despre cauzele posibile ale prematurității, investigații, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinți de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinții sau monitorizarea prematurului până la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel național în peste 19.000 de exemplare, în maternitățile de gradul II și III.

Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor și în cât mai multe maternități unde sunt aduși pe lume bebeluși înainte de termen. Sunt obiective ambițioase prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri și părinții acestora.  Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor și părinților în toate maternitățile de gradul II și III din țară. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

În contextul în care în țara noastră nașterile premature reprezintă aproape 10% din totalul nașterilor, Ghidul Prematurului reprezintă un mijloc de informare esențial pentru familiile bebelușilor prematuri. Acesta mai conține si detalii despre rolul mamei în terapia neonatală, precum și despre relația prematur – mamă și modul în care evoluția unui bebeluș este influențată de starea mamei. În același timp, oferă și o perspectivă interesantă despre cum este pentru un cadru medical să lucreze în terapie intensivă neonatală.

„Ministerul Sănătății consideră oportună lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat părinților cu copii prematuri. Ministerul Sănătății derulează încă din anul 2001 PROGRAMUL NAŢIONAL  DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI COPILULUI, în cadrul căruia copiii prematuri beneficiază de alimentaţie cu destinaţie medicală specială, definitorie pentru recuperarea nutriţională şi prevenirea malnutriţiei proteincalorice, factor de risc primordial în mortalitatea infantilă. Mai mult, anul acesta, am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru secțiile de neonatologie și vom suplimenta aceste fonduri în perioada următoare la rectificarea bugetară“, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, Secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Care este situatia nasterilor premature si de ce este importanta existenta si activitatea Asociatiei Unu si Unu puteti afla pe site-ul oficial.

Mai  multe poze de la eveniment gasiti pe profilul meu de FB.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

catalinnastase.ro_Asociatia Unu si Unu-2080

11813486_10206146974146691_5275282294898629579_ncatalinnastase.ro_Asociatia Unu si Unu-2105

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *