Aromoterapia

Am descoperit uleiurile esentiale destul de curand (5-6 ani), atunci cand cautam tratamentele alternative pentru otitele Alexandrei, si m-am indragostit de ele atat pentru efectele medicale cunoscute (si recunoscute 🙂 ) cat si pentru aromele lor minunate care pur si simplu fac viata mai frumoasa.

Folosirea uleiurilor esentiale din plante dateaza de multe secole. Tarile Arabe sunt creditate ca fiind primele care au descoperit distilatia uleiurilor cu mai mult mii de ani in urma, iar de atunci aceasta practica s-a raspandit in toata lumea.

Uleiurile esentiale sunt substante foarte concentrate – de exemplu pentru uleiul pur de trandafiri este nevoie de 5.000 de tradafiri pentru a face 5 ml de ulei! (Macar) Din acest motiv, uleiurile ar trebui tratate cu respect si folosite cumpatat.

In doze mari, unele uleiuri pot deveni iritante atat pentru piele cat si pentru ochi sau pentru mucoase, iar altele sunt chiar toxice daca nu sunt folosite corect. Deoarece o mare parte a efectului lor asupra starii generale si a emotiilor noastre se datoreaza simtului olfactiv, este important sa nu folosim un ulei prea mult timp, altfel va fi “acceptat” iar efectul lui va fi nul.

Ca regula generala, nu vom folosi un ulei mai mult de 10 zile. De asemenea, nu este indicat sa se amestece mai multe uleiuri deodata. Centrul olfactiv din creier devine confuz iar un exces de esente poate cauza dureri de cap sau chiar migrene. Un amestec de trei (maxim patru) uleiuri este ok, dar cele mai bune sunt amestecurile din doua uleiuri.

Una dintre modalitatile in care putem folosi uleiurile esentiale este baia. Se pun intre 6 si 10 picaturi de ulei (in functie de marimea cazii) chiar inainte de a intra in apa. Pentru ca sunt foarte volatile, nu e bine sa le punem in apa cu mai mult timp inainte sa intram. Deoarece unele uleiuri sunt iritante, si pentru a evita orice accident neplacut, este indicat ca uleiurile esentiale (cele maxim 10 picaturi) sa fie amestecate intr-un ulei de baza (masline, migdale etc) sau in putin lapte.

Odata pus in cada uleiul formeaza o pelicula fina la suprafata apei, care va fi absorbita de piele si datorita efectului apei calde calde care deschide porii.

O alta modalitate de folosire a uleiurilor esentiale este masajul. Se amesteca 5 picaturi de ulei esential in 10 ml de ulei de baza (susan, migdale, masline, cocos etc.) si se maseaza usor pielea pana la absorbtia completa.

Iar ultima metoda, la fel de importanta ca primele doua, este reprezentata de inhalatii.

Pentru afectiuni usoare se amesteca cateva picaturi de ulei esential in putina apa intr-o candela si se purifica aerul din camera.

Pentru afectiuni mai grave (otite, rinite) se pun cateva picaturi de ulei intr-o oala cu apa fierbinte si, avand capul acoperit cu un prosop, se inspira aburul respectiv. Eu am o sauna faciala pe care o folosesc cu prosopul (cand cele mici au chef sa coopereze 🙂 ) sau pe care o pun la ele in camera, cu usa inchisa, astfel incat inhalatiile pot dura destul de mult iar cele mici se pot juca nestingherite.

aromoterapia aromoterapia2

Uleiurile pe care le folosesc cel mai frecvent sunt cel de busuioc si cel de levantica. Le folosesc atat ca tratament cand sunt cele mici bolnave (in raceli, otite, dureri musculare, dureri de burtica, ciupituri, etc) dar si pentru relaxare si improspatarea aerului din casa. Pe langa ele, uleiurile de rozmarin, lamaie, tee tree, scortisoara si chimen sunt preferatele mele.

O sa detaliez modul in care se utilizeaza diverse uleiuri esentiale si afectiunile pe care le putem trata cu ajutorul lor, asa ca ramaneti aproape :).

Ca sa nu pierdeti niciun articol, va puteti inscrie la Newsletter sau puteti da Like Paginii de FB.

 

Comenteaza cu contul de FB

3 thoughts on “Aromoterapia

  1. Sigur ca o sa detaliez. Sunt mici secrete care ne ajuta sa pastram o stare de echilibru si sanatate. E foarte simplu si eficient. Pup si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *