Ar fi bine ca gemenii sa meargă in clase separate?
Vorbeam de curând cu o prietena care are gemeni despre cat de repede trece timpul si cum cresc copiii văzând cu ochii. Parca ieri erau amândoi in caruciorul dublu iar peste nici o luna vor merge la scoala. Nu stiu ce mi-a venit sa o intreb daca vor fi in aceeasi clasa. Mi-a spus ca da iar eu am intrebat-o daca crede ca e o idee buna. Stiu, pare o întrebare stupida însă la baza a stat experienta mea cu fetele.
Desi nu sunt gemene si exista chiar o diferenta de aproape trei ani intre ele, au o legatura foarte puternica care de cele mai multe ori este benefica însă de cateva ori s-a dovedit ca nu le face bine deloc. Când erau la gradi erau nedespărțite, se vizitau in clase iar la prânz, când a fost cazul, au dormit împreună.
Apoi Alexandra a plecat la scoala iar Andreea a fost neconsolata. Doi ani, cât a mai stat singura la gradi nu si-a dorit decât sa meargă si ea o data la scoala, sa poata sa o vadă pe Alexandra in pauza.
Apoi mi-am adus aminte cum Andreea nu vrea sa meargă la scrima daca nu merge si Alexandra, iar Alexandra nu a mai mers la pictura pentru ca nu a vrut Andreea.
Anul acesta, când Alexandra a plecat in tabara a fost prima data când au fost despartite o săptămână si daca Alexandra a fost super ok (e si mai mare si a fost intr-o aventura cu colegii) deci daca ea a fost ok, cu Andreea a fost jale. Niciodată nu am vazuto-o atât de trista.
Încă nu stiu daca si-au tăiat cordonul ombilical dintre ele (daca o exista asa ceva 🙂 ) dar usor usor incep sa se desprinda si sa-si castige independenta.
Ei bine, pornind de la asta m-am gândit că legăturile dintre gemeni sunt mult mai profunde si probabil de neinteles de către noi, ceilalti. Si ce vroiam eu sa intreb de fapt: e bine ca aceasta legatura sa fie încurajată sau poate ca nu? Le afectează copiilor identitatea personala sau identitatea lor este imuabil legata de cea a fratelui (sau surorii) geaman (a).
Si poate cel mai important subiect este comparatia care va fi tot timpul facuta intre ei. Adica stim cu totii cat de mult afecteaza comparatiile intre frati chiar daca intre acestia exista o diferenta de cativa ani sau chiar daca nu sunt de acelasi sex. La gemeni cred ca aceasta comparatie este foarte amplificata si ganditi-va cum este sa fii intr-a sasea, sa nu iti placa istoria, si de-abia sa treci clasa, iar frati-tu geaman sa aiba 10 pe linie. Oare cum te-ai simti in fiecare ora de istorie? Este doar un exemplu ipotetic, binenteles.
Prietena mea mi-a spus ca nu stie sa-mi răspundă, poate pe undeva s-ar putea sa le dauneze dar cu siguranta nu ar fi putut sa-i desparta. Insa are la rândul ei o cunoștință care si-a separat gemenii la scoala si fost judecata pentru asta.
Delicat subiect, asa e? Sincera sa fiu, nu cred ca exista un singur raspuns corect. In functie de parinti, de circumstante si chiar de caracterul si dorinta copiilor, alternativele pot fi din cele mai variate.
Totusi, voi ce părere aveti, care ar fi cea mai buna cale de urmat? Daca aveti gemeni ( sau tripleti, de ce nu 🙂 ), as fi recunoscătoare sa ne impartasiti părerea si experienta voastră.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
Foarte interesant subiectul pentru mine; am gemeni baieti care peste cateva zile vor incepe gradinita. Si vor merge amandoi in aceeasi grupa, iar eu ma consolez cu ideea ca despartirea de noi si de bunici va fi mai putin dureroasa pentru ca vor fi impreuna.
Nu stiu inca ce vom face la scoala, daca vor fi sau nu in aceeasi clasa. Cred ca depinde foarte mult de cum se vor dezvolta si cat de puternica va fi legatura din ei peste 3 ani.
Avand in vedere ca invatantul, asa cum este la noi, este foarte rigid si toti copiii sumt fortati sa se " uniformizeze" este mai bine ca gemenii sa ramana impreuna. De ex stiu parinti care au copii la diferenta de un an, baiat si fata, si merg impreuna in acelasi an, la scoala. Se ajuta reciproc si se austin unul pe altul. Cand vine vorba de ileu, unde copiii pot alege un domeniu care li se potriveste isi va urma fiecare drmul lui. Ar fi minunat sa se poata face acest pas mai devreme. De ex daca un copil are inclunatie catre literatura sau arte sa poata studia mai mult aceste materii, sau daca ii plac stiintele exacte sa se poata axa pe asta. Mai e drum lung pama acolo.
Narcisa, uite ca la asta nu m-am gandit. Mi-am pus problema la modul general dar ai dreptate, la noi, ai vrea sa mergi tu ca parinte la scoala ca sa stii ce se intampla, ce sa mai zicem de bafta de a avea doi copii de varste apropiate.
Valentina, asa este chiar sunt prea mici ca sa-i desparti. Probabail ca daca va fi cazul, o sa iti dai seama de necesitate peste cativa ani.
Eu sunt pentru despartire. E un exercitiu pentru viitor. Exercitiile nu sunt placute, dar sunt utile.
O data cu inaintarea in varsta aceste probleme o sa se rezolve. Poate ar fi bine sa ii cauti o prietena celei mici. Una cu care sa o asocieze pe cea mare.
Laura, un raspuns mai degraba rational decat emotional :).
Memes, cu siguranta o sa se rezolve odata cu trecerea anilor. Cat despre prietena, o sa-si gaseasca singura, nu trebuie sa-i gasesc eu :).