Angajatorii sunt obligați să dea liber părinților în caz de închidere a școlilor

UPDATE: Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

*****************************

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat joi cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă care îi obligă pe toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme”.

Prevederea se va aplica părinților de copii până în 12 ani sau, dacă este vorba de copii cu dizabilități, până la vârsta de 18 ani.

Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul pe care îl au, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie

Numărul zilelor libere acordate va fi stabilit de Guvern.

Banii care vor fi dați părinților care stau acasă vor fi plătiți de angajator din procentul de 2,25% pe care trebuie să-l vireze către stat pentru salariul fiecărui angajat.

Astfel, potrivit articolului 3 al legii:

  • (1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • (2) Prin derogare de la prevederile Legii nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei prevăzută la alin.(1) se decontează din acest fond numai pe perioada prevăzută la art.1 alin.(4).
  • (3) Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate potrivit alin.(2) vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri stabilită prin hotărâre a Guvernului.

Potrivit amendamentelor decise în comisie, zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Raportul de admitere a legii fusese adoptat puțin înainte de votul din plen cu unanimitate de către Comisia de muncă a Camerei.

Adoptarea inițiativei legislative vine pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, unii părinți nu au soluții rapide pentru a-și lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluția de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilității persoanelor în vârstă la noul virus.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *