Am aflat cate “NU”-uri aude un copil in fiecare zi

Astazi o sa va povestesc despre toate informatiile interesante pe care le-am aflat la evenimentul organizat de Social Moms si sustinut Danonino. Alaturi de colegele mele am discutat despre cum sa transformam Nu-ul in Da, despre cum sa incurajam autonomia celor mici si cum sa-i sustinem in toate incercarile cu care se confrunta zi de zi.

Am discutat despre greselile pe care le-am facut ca parinti, despre cum ne-am impacat cu cei mici atunci cand s-a declansat cate un mic conflict in familie si despre cum ne putem conecta si recalibra atat cu ei dar si cu cei dragi, pentru a stabili un climat linistit si o viata de familie echilibrata.

Dar inainte sa va spun detalii despre prezentarile invitatilor, o sa mai mentionez ca acest eveniment a dat startul unei noi campanii pentru sustinerea autonomiei copiilor, incurajand parintii sa inlocuiasca cele aproximativ 100 de “Nu”-uri pe care le spun zilnic cu “Da”-uri cat mai multe.

Gabriela Maalouf

Gabriela Maalouf, NLP trainer pentru copii și părinți și blogger @gabrielamaalouf.ro, a deschis evenimentul dedicat autonomiei şi ne-a vorbit despre conectare şi calibrare care întotdeauna merg împreună. „Calibrarea înseamnă să intri în ipostaza celuilalt, astfel încât el să vadă că eşti pe aceeaşi lungime de undă cu el. iar el va fi mult mai dispus să se conecteze cu tine”, a susținut Gabriela.  Altfel spus, mai întâi trebuie să simţi ce simte copilul pentru a te conecta mai uşor cu el.

Atunci când copilul simte emoţii negative (supărare, furie)nu putem face decât să îi acceptăm emoţia, limitând însă comportamentul. “Să îi lăsăm pe copii să îşi experimenteze trăirile, să ştie că ce simt este corect şi să învețe să se bazeze pe aceste emoţii şi atunci când nu suntem lângă ei”, ne recomandă Gabriela

Cum să spunem mai mult „da” decât „nu”? Soluţia propusă de Gabriela este simplă: ascultând și oferind informaţii şi alternative.

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers, expert în parenting,  ne încurajează să îi lăsăm pe copii să exploreze, să împingă graniţele pe care le au în faţa lor.  Dacă nu îi lăsăm, le dăm mesajul că ce fac ei nu este bine şi în timp este posibil să dispară curiozitatea descoperirilor, care îi va afecta şi la şcoală.

Una din cauzele pentru care spunem „nu” este că l-am auzit de prea multe ori în copilărie. Altă cauză poate fi teama de a nu păţi ceva copiii, de a-i şti în siguranţă iar acest lucru se întâmplă de obicei cu activităţile fizice. Însă atunci când copiii au reuşite în activităţile fizice apare curajul care apoi se transpune şi în plan mental şi vor avea curajul să fie deschişi pentru experienţe şi lecţii noi.

Otilia ne-a  mai povestit despre câte feluri de „nu” există. „Este rău atunci când „nu” vine la pachet cu tensiune, fără empatie, fără sentimentul care îi dă copilului senzaţia că este văzut şi auzit. Însă atunci când este spus cu blândeţe, invită la vindecare”, spune Otilia.

Simona Carniciu

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice,  a venit cu sfaturi despre alegerea gustărilor, despre cum să spunem „da” alegerilor alimentare ale copiilor, despre echilibrul dintre dietă şi activitatea fizică, despre importanța deprinderii obiceiurilor alimentare în familie.

Un semnal de alarmă pentru toţi părinţii este obezitatea, una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică a secolului 21, conform OMS. Prevalenţa supraponderii în România este de aproximativ 65% (Studiu PREDATORR şi ORO) ceea ce înseamnă că părinţii trebuie să fie atenţi atunci când educă obiceiurile alimentare ale copiilor.

Factorul genetic contribuie cu 5-25% la riscul de obezitate, restul fiind reprezentat de contribuţia factorului de mediu (obiceiurile alimentare din familie).

În ceea ce priveşte gustările, ele reprezintă 10-15% din totalul caloric zilnic şi oferă nutrienţi necesari creşterii şi dezvoltării, normalizează metabolismul, au rol în dezvoltarea obiceiurilor alimentare şi dezvoltă o relaţie cu alimentele şi cu familia prin alegerea făcută împreună.

Cum încurajăm copiii să aleagă gustări sănătoase?  În primul rând prin puterea exemplului, copilul va face ceea ce vede, nu ceea ce i se spune. O altă cale este aceea de a nu restricţiona alimente şi de a explica de ce unele nu sunt potrivite pentru el. Prezenţa la îndemână a gustărilor sănătoase este felul în care îi încurajăm să aleagă ceea ce le place, ţinându-i în acelaşi timp în zona sigură. Şi, foarte important, mâncarea nu este niciodată recompensă!

Consumul produselor lactate trebuie încurajat, ele fiind o sursă importantă de calciu (contribuie la structura oaselor şi a dinţilor) şi vitamina D (menţine nivelul calciului şi fosforului din organism).

Copiii prezenți la eveniment au fost energizați și distrați de atelierele oferite de Casa Veselă și Trupa Pam Pam .

Trupa Pam Pam

Campania  Spune Da” continuă activările desfașurate în anul 2016 si are ca scop încurajarea părinților de a le da ocazia copiilor să-și exprime propria fire, propriile alegeri și dorințe, să exploreze fără teamă de eșec, să se cunoască pe ei prin experiențe cât mai diverse. Iar acest lucru este posibil doar spunând „da” cât mai des.

17200862_629799070538655_6862182518621908600_n

Conferința „Câte NU-uri aude un copil în fiecare zi” s-a bucurat de participarea a 180 de părinți în sală și a fost urmarită online de alți 39.000 de părinți.

Conferința s-a transmis LIVE pe www.socialmoms.ro și www.desprecopii.com, în paginile de Facebook Social Moms și Danonino și a fost urmărită online de peste 39.000 de părinți, iar înregistrarea va fi disponibilă pe socialmoms.ro și desprecopii.com.

Mulțumim Hotelului Arc de Triumf pentru găzduire și Evian pentru hidratare.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

17352524_629812547203974_1462024113596745795_n

Parteneri media: desprecopii.com, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidspots.ro, mamica.ro, mamica mea, sfatul mamicilor,  otiliamantelers.ro, meseriadeparinte.ro, gabrielamaalouf.ro, blogintandem.ro, taticool.eu, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, mamadematei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *