A trecut un an de la introducerea vaccinului pneumococic in schema nationala recomandata
A venit toamna, a inceput scoala si gradinita iar asta inseamna un singur lucru: sa ne asteptam cat de curand la raceli, nas infundat si dureri de urechi.
In special la copiii pana in 3 ani, frecventa racelilor ce aduc dupa ele si multe complicatii, este foarte mare. Iar acum este cea mai buna perioada pentru a continua preventia infectiilor de origine bacteriana.
Putem creste copii sanatosi incepand cu alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni, prin asigurarea unei alimentatii ce contine toti nutrientii necesari pentru copiii mai mari de 6 luni si prin preventie si responsabilitate, atunci cand copiii intra in colectivitate.
Deoarece multi dintre copii pot sa fie purtatori sanatosi de bacterie, aceasta situatie reprezinta un potential pericol atat pentru copiii purtatori cat si pentru colegii lor:
- La cel mai mic semn de slabiciune al organismului, bacteria se va activa si mai mult ca sigur va urma o imbolnavire
- Pentru colegii mai putin rezistenti, este de asemenea un risc, deoarece pot contactata la randul lor bacteria si se pot imbolnavi.
Pentru prevenirea tuturor afectiunilor ce apar la nivelul aparatului respirator, cauzate de bacterii, medicii recomanda vaccinarea cu vaccinul pneumococic.
Pneumococul este cea mai frecventa sursa de origine bacteriana a bolilor care afecteaza aparatul respirator.
Acesta se localizeaza cel mai des in zona nazofaringiana (pana la 80% dintre copii sunt purtatori sanatosi in primii ani de viata).
Efectul acestei infectii este aparitia uneia dintre cele mai frecvente boli din primii doi ani de viata: otita media acuta. In termeni populari, otita medie acuta inseamna puroi in spatele timpanului.
Un alt efect este infectia la nivelul sinusurilor – sinuzitele acute, sau la nivelul plamanului.
In primii cinci ani de viata, cele mai frecvente infectii pulmonare la copii sunt determinate de virusuri (80-90%), insa restul de 10-20% dintre infectii au cauze bacteriene. Iar cele mai multe sunt determinate de infectia cu pneumococ.
Atunci cand vine vorba despre boli infectioase, cum este si cea cu pneumococ, responsabilitatea este impartita intre parinti si medicul pediatru. Si daca ne raportam la situatia din Romania, unde abuzul de antibiotice este exagerat, ne dam seama ca avem o problema grava: se dezvolta o rezistenta la antibiotice, din cauza folosirii lor in situatii uneori banale (febra, dureri, etc.), iar in cazurile cu adevarat dificile, nu mai exista tratament disponibil.
Vaccinarea cu vaccinul pneumococic conjugat reprezinta o preventie recomandata nu doar pentru ca are rezultate cuntificabile (cifrele se vad in statistici anuale), ci si pentru ca acest vaccin este gratuit, fiind inclus in schema nationala aprobata de Ministerul Sanatatii.
Doamna profesor doctor Doina Pleșca, medic primar pediatru cu supraspecializare în pneumologie pediatrică, manager al Spitalului de copii Victor Gomoiu, ne explica in videoclipul urmator, care sunt beneficiile vaccinarii si care este schema dupa care se face aceasta.
O informatie care mie mi s-a parut foarte importanta, este ca acest vaccin poate fi administrat inca de la varsta de 2 luni. Motivul este ca sistemul imunitar al bebelusilor este imatur, iar studiile arata ca vulnerabilitatea cea mai mare este in primii doi ani de viata si pana la cinci ani. Adica exact perioada in care cei mici incep sa intre in colectivitati, sa mearga la gradinita, si sa isi petreaca cea mai marte a timpului in spatii inchise, alaturi de alti copii, ce pot fi la randul lor purtatori ai pneumococului.
Vaccinarea se face in 3 doze, fiecare dintre ele fiind extrem de importanta, la varstele de 2, 4 si 11 luni.
Toti copiii nascuti incepand cu data de 1 august 2017 pot beneficia GRATUIT de vaccinul pneumococic conjugat, prin simpla prezentare la medicul de familie.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).