Testul vecinului

Ati auzit de “Testul vecinului”? Este un exercitiu de imaginatie care ne ajuta sa vedem lucrurile in mod obiectiv, realist, rational si fara incarcatura emotionala. Daca reusim sa finalizam “Testul vecinului” la nivel teoretic, exista sanse mult mai mari sa il aplicam si in realitate.

Despre ce e vorba? Imaginati-va ca aveti o discutie aprinsa, o cearta cu tipete si urlete cu copilul vostru (sau cu sotul/sotia, sau mama/tata, nu conteaza 🙂 ). Se arunca vorbe grele, se ranesc sentimente, se spun lucruri care nu se doresc neparat a fi spuse.

La un moment suna cineva la usa. Una peste alta suntem niste oameni bine crescuti, asa ca de dragul aparentelor, cearta intra pe “stand by”, si atmosfera pare extrem de relaxata (cel putin din afara). Cu cat vecinul sta mai mult in vizita,cu atat sansele de a relua cearta fix din punctul in care am lasat-o sunt mai mici.

Ce inseamna de fapt acest test? Inseamna ca, desi e foarte greu sa evitam sa ne infuriem, totusi nu e imposibil sa ne abtinem de la a ne exprima furia in mod agresiv.

Majoritatea lucrurilor pe care le spunem cand suntem furiosi, am putea sa le tinem pentru noi. Ele nu reprezinta decat expresia agresiva a stresului, supararii si nu le este de niciun ajutor copiilor sa le auda. Putin probabil ca reactia lor la auzul acelor vorbe grele va fi ceva de genul: ” Vai, cata dreptate are mama, promit ca nu o s-o mai supar niciodata”.ohnonotyouagain

‘Testul vecinului” e doar un fir de nisip dintr-un desert, daca e sa ne gandim la tot ce putem face pentru a avea un camin fericit si pentru ca cei mici sa simta ca “acasa” este un loc unde se intorc cu bucurie.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *