“Educatie inteligenta pentru copii inteligenti” – cronica de carte

Problemele cu care ne confruntam ca parinti, nu sunt nici simple, nici usor de rezolvat insa cu siguranta reusim sa le dam cumva de capat. Singuri sau cu ajutor din exterior, atunci cand suntem preocupati de fericirea si bunastarea copiilor nostri, gasim resursele necesare.

Din pacate, sursele din exeterior sunt uneori atat de bulversante si ne trasmit mesaje atat de confuze si uneri chiar gresite incat o dam in bara avand cele mai bune intentii. Probabil si voi stiti cum prietenii, vecinii si industria “perfectionarii copiilor” sunt gata sa ne spuna TOT ce trebuie sa facem pentru a ne ajuta copii sa-si realizeze potentialul.

Suntem asaltati din toate directiile cu mesajul “incepe devreme, avanseaza cat mai repede, fa cat mai mult”. Seriozitatea si intensitatea acestui sfat il fac sa para neglijent pe orice parinte care nu-si inscrie copiii la o multime de activitati suplimentare.

Stim cu totii ca programul supraaglomerat al copiilor (adica al celor care au mai multe activitati decat copiii nostri) reprezinta o problema, insa presiunea si competitia continua,  si nimic nu se schimba.

In zelul si preocuparea noastra de a ne asigura ca fiii si ficele noastre isi fructifica potentialul, urmarim notele, rezultatele la teste, ierarhia in clasa etc. ca si cum aceastea ar fi globuri de cristal in care citim viitorul copiilor.

O perspectiva limitata asupra potentialului sugereaza ideea ca exista cateva praguri inalte ale succesului iar copiii nostri fie vor sari destul de sus incat sa le depaseasca fie nu vor fi la inaltimea asteptarilor. Insa lucrurile nu stau chiar asa in viata.

In viata reala exista o multime de alegeri, o multime de sanse si o multime de cai.

 A fi parinte, presupune un echilibru delicat. Pe de o parte trebuie sa apreciem in fiecare moment cine este copilul nostru. Pe de alta parte, trebuie sa ne ajutam copilul sa mearga inainte. Pentru realizarea acestui echilibru, o educatie inteligenta trebuie sa se bazeze pe patru componente esentiale:

  • abilitatea de a vedea  lumea prin ochii copiilor nostri, de a empatiza cu ei
  • certitudinea ca stabilim limite corecte
  • promisiunea de a ne orienta mai mult spre copii decat spre exterior
  • increderea in capacitatea copiilor nostri de a se dezvolta si de a invata

Cartea pe care v-o recomandam astazi, cu ajutorul careia putem invata toate cele de mai sus, se numeste “Educatie inteligenta pentru copii inteligenti” si este publicata de Editura Litera.

 

educatie_inteligenta_pentru_copii_inteligenti

Aceasta carte este scrisa pentru parintii care inteleg ca potentialul nu este un capat de drum ci o capacitate de a creste si a invata. Cartea este o solutie concisa si plina de strategii practice pe care le puteti folosi in prezent dar pe care puteti sa le folositi si pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, Strategiile descrise, exemple concrete, pot fi puse in aplicare in viata de zi cu zi. Multe dintre ele presupun discutii, explicatii sau diverse modalitati de a reactiona la comportamentul copiilor vostri.

Exemplele si strategiile descrise in carte se concentreaza asupra copiilor cu varste cuprinse intre aproximativ 6 si 12 ani, pentru ca acesta este intervalul in care incepe sa actioneze presiunea scolara, insa miza nu este atat de mare. In timpul acestor ani, capacitatea de adaptare a copiilor poare creste in mod spectaculor, Este o perioada de intensa dezvoltare intelectuala, in timpul careia copiii dobandesc abilitatea de a gandi logic, de a intelege relatiile de cauzalitate si de a rezolva probleme.

Problemele discutate in carte reprezinta dificultati care apar pe tot parcursul vietii, ele nu pot fi rezolvate pentru totdeauna la 7 ani. In fiecare capitol exista o sectiune intitulata “Drumul corect”, ce reprezinta modul in care problemele apar la maturitate si ce pot face parintii pentru a le raporta la propria lor viata sau pentru a modela eficient capacitatea de adaptare a copiilor lor.

Cartea poate fi folosita in mod gresit sau in mod corect.

Modul gresit este sa considerati ca are zeci de sfaturi de care aveti nevoie pentru a “indrepta” sau “imbunatati” comportamentul copilului sau o lunga lista de sute de lucruri pe care trebuie sa le faceti in plus fata de cele pe care le faceti deja pentru a fi un bun parinte.

Modul corect de a folosi cartea este sa o considerati o resursa care sa va sustina in eforturile curente de a creste un copil fericit, sanatos, performant si bun.

Startegiile descrise in carte sunt mai degraba niste posibilitati si nu recomandari iar sugestia este sa le folositi doar pe cele care vi se par logice. Fiecare copil este unic si nimeni nu-si cunoaste copilul si familia mai bine decat voi.

De asemenea, este important sa aveti o viziune pe termen lung. Nu puteti grabi dezvoltarea cognitiva si emotionala. Copiii cresc in ritmul lor, iar rolul nostru ca parinti, este sa-i sustinem in timpul dezvoltarii, nu sa le fortam evolutia. Cu toate ca aceasta carte este plina de strategii usor de pus in aplicare, nu exista secrete sau solutii rapide. De-a lungul cartii se pune accent pe invatare si dezvolatere mai multe decat pe performanta.

Rezultatele testelor si notele sunt buni indicatori ai performantei scolare, insa capacitatea copiilor nostri de a se dezvolta ca adulti fericiti, eficienti si multumiti depinde de multe alte lucruri decat de performantele scolare. Toti copiii au nevoie de indrumare inteleapta si grijulie, in asa fel incat sa dezvolte aptitudini emotionale si sociale care le vor servi drept baza pentru tot ce vor face in viitor. Subiectul cartii este cum sa crestem copii, nu cum sa cream niste produse impresionante.

Va spun cu toata sinceritatea ca merita sa aveti aceasta carte in casa. Presupune o investitie de aproximativ 30 de lei, o suma mica comparativ cu beneficiile pe care vi le poate aduce. Va recomand chiar sa ii lasati pe cei mici sa citeasca cateva capitole, cum ar fi cele despre: cum sa-si faca prieteni, cum sa-si tempereze perfectionismul, cum sa reactioneze adecvat la greseli sau cum sa faca fata esecurilor.  Alte capitole, la fel de interesante sunt cele care se refera la rivalitatea dintre frati, la conflictele cu colegii, autonomie si chiar sensul vietii.

Mi-e foarte greu sa ma opresc insa chiar nu am cum sa transcriu aici intreaga carte 🙂 . Sper ca v-am trezit interesul si ca veti adauga aceasta carte in colectia de carti de parenting pe care stiu ca o aveti si pe care va bazati pentru a fi un parinte mai bun.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

One thought on ““Educatie inteligenta pentru copii inteligenti” – cronica de carte

  1. Eu nu vreau un copil ,,supersonic”, vreau un copil fericit si relaxat. Vreau sa le invete si sa le experimenteze pe toate la timpul potrivit, fara sa se grabeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *