730.000 de elevi rămân fără burse în urma creșterii pragului de acordare a burselor de merit

Război între asociațiile de elevi și autorități pe tema modificării pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

Consiliul Naţional al Elevilor acuză că noile criterii sunt ”abuzive” și transmite: ”Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arată într-un comunicat al acestui organism al elevilor.

Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educaţional, reprezentanții CNE nu exclud posibilitatea declanşării unor proteste la nivel national, dacă Ministerul Educaţiei nu va reveni asupra deciziei.

CNE se alătură mai multe asociaţii ale elevilor care au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit – este vorba despre Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

Numărul estimat de beneficiari de burse pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit, prin luarea în calcul a plafonului de 9,50, şi 156.000 de burse de ajutor social, a informat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, printr-un comunicat, după ce mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit de la 8,50 la 9,50.

Potrivit ministrului, cei 347.000 de beneficiari estimaţi ai burselor de merit sunt de trei ori mai mulţi faţă de 2020 (123.472).

Sorin Cîmpeanu a precizat că pentru 2022 a fost alocată pentru burse suma de 1,031 miliarde lei din bugetul de stat din sume defalcate din TVA (creştere de 60% faţă de execuţia anului 2021).

”Practic, bugetul burselor elevilor în anul 2022 este de 4 ori mai mare decât bugetul anului 2020. (…) Creşterea fondului de burse de aproape 4 ori între 2020 şi 2022 nu este corelată în niciun fel cu afirmaţia conform căreia Guvernul doreşte să micşoreze fondul de burse al elevilor”, a mai transmis ministrul Educației.

Asociațiile elevilor susțin însă că 730.000 de elevi rămân fără burse, subliniind că ”probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se mai arată într-un comunicat comun.

 

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *