6 metode prin care am crescut imunitatea copiilor mei pana la varsta 3 ani
Am fost de doua internata in spital cu cea mica, inainte sa implineasca 3 ani. Probleme nu foarte grave – avand in vedere ca nu am stat mai mult de o saptamana cu tratament, insa destul de grave – avand in vedere ca a fost necesara spitalizarea si aplicarea de perfuzii.
In ambele situatii, cea mare era bine mersi acasa, fara niciun simptom deranjant, iar asta pot sa spun ca a fost foarte linistitor pentru mine.
Totusi, nu am putut sa imi scot din minte intrebarea: ce am facut bine cu cea mare si ce am facut gresit cu cea mica? Eram macinata de vinovatie si incercam sa gasesc raspunsuri asa ca intrebam pe toata lumea, de la asistente la doctori, indiferent ca aveau grija de noi sau de alti pacienti.
Raspunsul a fost, Slava Domnului, unul singur: e vorba de imunitate. Cea mare avea deja o anumita rezistenta, organismul ei era pregatit sa se lupte cu agresiunile venite din afara, pe cand cea mica era inca sensibila, predispusa la imbolnaviri si avea un organism mai vulnerabil.
Dupa cateva intrebari despre stilul nostru de viata am primit toate asigurarile ca nu am facut nimic gresit si mi s-a recomandat ca in continuare sa respect cateva reguli de baza pentru intarirea sistemului imunitar al fetelor. In plus, pe langa tratamentul pe care urma sa-l continuam acasa, am primit si reteta pentru vitamine, “ceva” care sa protejeze ficatul si “ceva” care sa refaca flora stomacala afectata in urma administrarii de antibiotice (mult timp dupa aceea am aflat ca era vorba despre prebiotice).
Din pacate eu a trebuit sa invat aceste lectii intr-un mod nu tocmai fericit, pentru ca la momentul respectiv informatiile nu erau atat de accesibile ca acum. Au trecut multi ani de atunci si nu pot decat sa ma bucur ca lucrurile au evoluat, atat din punct de vedere al progreselor medicale dar si din punct de vedere al implicarii medicilor.
Unul dintre acestia este domnul doctor Bogdan Stana, medic specialist pediatrie Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, care, intr-un interviu amplu, a explicat pe intelesul nostru la ce ne referim atunci cand vorbim despre imunitate si cum putem ajuta la sustinerea acesteia.
Va redau mai jos cele mai importante informatii, pentru ca sunt sigura ca si voi sunteti preocupati de acest subiect.
6 metode prin care putem sustine dezvoltarea sistemului imunitar al celor mici
Intr-o abordare plastica, sistemul imunitar este o “armata” care ne protejeaza organismul de atacurile inamicilor, asa ca avem datoria sa ne ingrijim de aceasta armata si sa-i oferim toata sustinerea necesara.
- Alaptarea exclusiva pana la 6 luni. La vremea respectiva nu stiam despre acest beneficiu al alaptarii, referitor la imunitate, mi-am dorit sa fac asta in special pentru a fi aproape de fetele mele. Am aflat pe parcurs ca laptele matern este cel mai complet aliment pentru bebelusi, el contine tot ce este necesar pentru ca organismul copiilor sa se dezvolte frumos si sanatos. Alaptarea le ofera celor mici nu doar hrana ci si anticorpi care sa ii protejeze pana cand organismul lor va fi destul de puternic pentru a-i produce singur. Au fost si momente in care am intrerupt alaptarea pentru cateva zile, din motive obiective si am folosit ca metoda alternativa lapte de la mine pastrat in congelator si formula de lapte praf. Nu imi aduc aminte daca la vremea respectiva se gaseau si la noi formulele de lapte imbogatite cu prebiotice, insa in prezent sunt unul dintre aliatii proaspetelor mamici. Alaturi de vitamine si minerale, sunt ideale pentru copii in primii 3 ani de viata.
- Stilul de viata al familiei, care automat se va transmite si la copii. Si aici am invatat “din mers”. Imediat dupa ce am devenit parinti, ne-am propus sa nu lasam asta sa ne afecteze stitul de viata. Asa ca am continuat sa calaotorim, sa mergem in vizite, considerand ca bebelusul poate dormi foarte bine in caucior, indiferent ca este pe drum sau in case straine. A durat aproape un an sa intelegem cat de important este ca bebe sa doarma in casa lui, in liniste, sa aiba un program care sa fie respectat cat mai mult posibil. Mediul in care sunt expusi copiii conteaza enorm, atat din punct de vedere al oamenilor cu care intra in contact, al programului de somn, al zgomotelor si chiar al mirosurilor care ii inconjoara. Prin somn, organismul copiilor se reface in cazul in care a fost atacat de virusuri si bacterii. Iar prin expunerea la mediul exterior, organismul copiilor se caleste, reducand riscul aparitiei anumitor sensibilitati sau alergii.
- Folosirea cu discernamant a medicamentelor, in special a antibioticelor si adoptarea unui plan de vaccinare compatibil cu organismul celui mic. Niciodata nu am luat de capul nostru hotarari legate de medicamentatia celor mici. Intotdeauna am apelat la sfatul medicului pediatru iar cand situatia a depasit o stare de relativa normalitate, ne-am dus direct la spital la camera de garda. De trei s-a intamplat asta, in primele doua ne-au internat de urgenta (ce va povesteam la inceputul articolului) iar a a treia oara ne-a trimis rapid acasa pentru ca fetele aveau varicela si puteam sa infectam toata sectia J . Va rog sa retineti ca administrarea oricaror tratamente medicamentoase se va face doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului pediatru.
- Dupa varsta de 6 luni, inceperea unei diversificari bazate pe o alimentatie complementara, ce respecta raporturile si calitatea principiilor alimentare si a vitaminelor. Alimentatia este unul dintre subiectele care ma preocupa el mai mult, atat cand vine vorba despre copii dar si despre intreaga familie. Sa convingi copiii sa manance sanatos si diversificat, e o provocare majora care necesita multa rabdare. Insa merita orice effort pentru ca o alimentatie echilibrata si diversificata, bogata in nutrienti (prebiotice si vitaminele A, C si D) poate sa limiteze aparitia infectiilor respiratorii si digestive la copii (iar acestea sunt cele mai frecvente atunci cand vorbim despre afectiunile ce pot aparea pana la varsta de 3 ani). Vitamina A regleaza functiile sistemului imun, Vitamina C functioneaza ca un agent antioxidant iar vitamina D intervine in raspunsul antiinfectios al organismului, astfel ca planul alimentar al copiilor ar trebui să integreze și aceste vitamine.
- Continuarea oferirii unei alimentatii corecte, care nu inseamna doar “mancare” ci alegerea unor alimente mai bogate in vitamine si minerale, mai ales cele care contribuie la intarirea sistemului imnunitar, cum ar fi prebioticele si vitaminele A, C si D. Un alt aspect important al unei nutritii corecte presupune ca alimentele sa fie diversificate (legume verzi, carne, oua, fructe), proaspete, lipsite de conservanti si de coloranti alimentari. Imi aduc aminte ca, obisnuita fiind cu cea mare care manca orice, cu cea mica am fost destul de relaxata si nu am insistat prea mult. Daca refuza un aliment, pur si simplu ii dadeam ce-i placea. Ajunsesem la un momendat in situatia in care manca doar 3 sau 4 alimente si trebuia sa-I gatesc doar ei separat, asa ca am fost nevoita sa iau masuri drastice J. A fost greu si a durat cateva luni de insistente dar in final lucrurile au revenit la normal
- Un aport necesar de prebiotice care ajuta la cresterea imunitatii. Poate cel mai important detaliu din alimentatie, sunt prebioticele, care ajuta enorm la reducerea infectiilor si gripelor in randul copiilor in varsta de pana la 3 ani. Astfel, dacă probioticele sunt ”bacteriile bune” pentru intestin și pentru organismul uman în general, prebioticele sunt ”hrana bacteriilor”. Pentru noi a fost necesar sa apelam la tot felul de pastilute si siropele, care erau nu doar greu de administrat, dar contineau si tot felul de “bazaconii” pe langa (zahar, coloranti, arome, etc). Acum e foarte simplu, cea mai usoara metoda pentru a le oferi celor mici aportul necesar de prebiotice, sunt formulele de lapte imbogatite cu prebiotice. Suplimentarea prebioticelor in formulele de lapte si in general in alimentatia sugarilor si copiilor mici duce la dezvoltarea si inmultirea bacteriilor bune din intestin, avand drept consecinta o digestie mai buna si concomitent o absorbtie mai mbuna a nutrientilor. Prin urmare si sistemul imunitar va functiona mai bine. Astfel, prebioticele au un rol bine definit in intarirea sistemului imunitar, adaosul lor avand bedeficii clare asupra dezvoltarii sanatatii copilului in primii 3 ani de viata. Totodata, suplimentarile cu vitamine (A, C, D) ale formuleleor de lapte pentru copii, cu varste pana la 3 ani, confera un aport suplimentar al acestora, ele fiind niste substante necesare
Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre imunitatea celor mici, va recomand sa cititi materialul de aici, realizat impreuna cu domnul doctor Bogdan Stana, medic specialist pediatrie Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi.
Sper ca v-au fost utile infomatiile din acest articol. Recomandarea mea de final este sa discutati cu medicul pediatru despre toate nelamuririle pe care le aveti referitor la alimentatia, dezvoltarea sau sanatatea copiilor vostri.
Voi ce alte sfaturi aveti pentru a creste imunitatea copiilor pana la varsta de 3 ani?
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).