5 Strategii ca sa ramai sanatos intr-o lume nebuna
Traim niste vremuri in care oamenii sunt mai mult ca oricand ocupati, presati, si au mereu de-a face cu treburi neterminate, muschi tensionati, termene, greseli enervante, oboseala, somn insuficient si dureri de cap financiare.
Au fost si vremuri in cand ritmul de viata era mai lent, cand caminul era adapost, cand oamenii se faceau comozi cu o carte buna, se relaxau si aveau parte de beneficiile unei seri linistite. Nu prea se discuta despre stres pe vremea aceea.
Unora ne e mai greu acasa, avem grija de copii si de bunul mers al gospodariei, altora ne e greu la serviciu, suntem atat de cufundati in munca incat chiar si atunci cand avem sansa de a ne relaxa nu suntem capabili sa o facem.
Daca si voi simtiti presiunea zilelor pe care le traim, va recomand o carte minunata, cu sfaturi simple si la obiect, despre “cum putem ramane sanatosi intr-o lume nebuna”.
Cartea este scrisa de doi specialisti, tata si fiu, si are marele merit de putea fi citita in mod selectiv. Adica nu e nevoie sa o citesti din scoarta in scoarta din prima (desi o sa va placa, garantez 🙂 ), ci e usor sa treci prin anumite sectiuni si sa alegi anumite fragmente care au legatura cu situatia in care te afli.
Eu am citit-o deja de 2 ori si o tin la indemana, pentru a ma uita prin ea ori de cate ori am cateva minute libere la dispozitie. Am ales pentru voi 5 strategii, care mi s-au parut cele mai importante, pentru a reusi sa ramanem sanatosi intr-o lume nebuna, nebuna.
5 Strategii ca sa ramai sanatos intr-o lume nebuna
- Exerseaza-ti creierul: Toata lumea stie ca sanatatea fizica are mult de castigat de pe urma exercitiilor. Creierul este si el un muschi asa ca nu e de mirare ca poate fi (si trebuie) “lucrat” la fel ca orice alt muschi din corp. De fiecare data cand inveti ceva nou, chiar si un singur cuvant, terminatiile nervoase din creier reactioneaza pozitiv, avand efecte benefice in tot organismul.
- Invata cum sa nu mai amani lucrurile: Pentru cei mai multi oameni, tendinta de a amana lucrurile este un atribut perfect n ormal care, in cel mai rau caz duce la unele neplaceri sau o presiune a timpului de care nu era nevoie. Prima si cea mai importanta metoda impotriva amanarii este simpla intelegere a relatiei dintre motivatie si actiune. Cei mai multi cred, in mod eronat, ca motivatia trebuie sa preceada actiunea – ca inainte de a face cu adevarat ceva, trebuie sa te simti motivat sa incepi lucrul respectiv. Nimic mai gresit, de fapt, in cele mai multe situatii, actiunea este anterioara motivatiei. Asta inseamna ca odata demarata actiunea, motivatia tinde sa ia avant si devine din ce in ce mai usor sa continui ce ai inceput.
- Ai grija la asteptarile mari: Un tip intelep a remarcat: “Incerc sa nu astept nimic de la nimeni. Astfel, ma simt rareori ranit, dezamagit sau deziluzionat. Am mai invatat si sa nu astept prea multe de la mine“. Adevarul este ca asteptarile nerezonabile duc la dezamagire, deceptii si nefericire. Asteptarile rezonabile pregatesc calea spre succes, satisfactie si performanta optima.
- Invata sa delegi: Nu face tu totul. De cate ori ai auzit: “Daca vrei un lucru bine facut, fa-l tu cu mana ta“? E o teorie buna, doar ca aceasta atitudine nu trebuie dusa la extrem. Mai bine cere ajutor, deleaga altora responsabilitatea si foloseste talentul profesionistilor. Vei avea mai mult timp pentru a te dedica problemelor mai importante si iti vei imbunatati calitatea vietii. O lectie de viata pe care eu mi-am insusit-o deja este: “Nu face tu niciodata ceva ce il poti lasa altora” 🙂 .
- Nu-ti reprima sentimentele. Nu este sanatos sa-ti inabusi sentimentele, sa reprimi toate manifestarile de furie sau chiar iritare, sa iti ascunzi temerile sau sa iti inghiti supararea. Toate aceste tactici de reprimare pot avea consecinte groaznice. Invata sa ai reactii asertive si nu agresive. Daca te deranjeaza ceva semnificativ, spune ce ai pe suflet. Fii asertiv atunci cand vine vorba despre exprimarea sentimentelor pozitive. Nu ezita sa-ti exprimi sentimentele pentru ca simti rusine inutila, jena sau teama. Arata-le celorlalti ce simti si vei vedea o diferenta constructiva.
Sper ca ati gasit interesante infomatiile din acest articol, daca aveti nevoie de mai multe idei despre cum sa va imbunatati viata, va recomand cartea: “Un minut la psiholog. Strategii ca sa ramai sanatos intr-o lume nebuna“.
Cei doi autori, Arnold Lazarul (psihoterapeut) si Clifford Lazarus (psiholog clinician si psihoterapeut), au un stil foarte amuzant si captivant, folosind exemple din viata de zi cu zi pentru a ilustra problemele cu care ne confruntam aproape toti, dar si solutii ca sa le putem rezolva in mod eficient.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).