Ziua nationala antivaicareala

M-am gandit ca ar fi dragut sa existe o zi in care sa incetam sa ne mai vaitam si chiar sa punem mana sa facem ceva pentru ceea ce ne dorim. Cumva vaicareala a devenit, asa, un fel de sport national, mi s-a intamplat de multe ori sa asist uimita la conversatii in care se ducea un fel de olimpiada a problemelor unde cei doi candidati se intreceau in ase vaita de toate relele de pe lumea asta.

Sigur, toata lumea are probleme, viata e grea, banii sunt putini, sanatatea uneori ne da de furca, dar nici macar asta nu ar trebui sa ne faca sa dorim sa gasim cat mai repede urmatoarea persoana careia sa-i prezentam viata de rahat pe care o traim.

Stiu ca e greu sa renunti la vaicareala, dar chiar nu e bine sa continui cu acest comportament. Atunci cand vorbesti doar despre probleme, cumva doar asta incepi sa vezi si pana la urma o sa te convingi singur ca nu ai nicio sansa: cu siguranta atunci cand ploua, e doar ca sa-ti faca tie-n ciuda. Cercul vicios probleme-vaicareala devine un fel de roata de hamster din care e foarte greu sa mai iesi.

Te vaiti de job, de sot, de familie, de prieteni… te vaiti pentru ca ce? Ai facut alegerile gresite? Se intampla, oricine greseste, important este sa fii capabil sa indrepti lucrurile atunci cand iti dai seama ce se intampla. Atunci cand te vaiti fara sa faci nimic in sensul de a imbunatati situatia, nu inseamna decat ca esti disperat dupa atentia celor din jur si singura metoda prin care reusesti sa faci acest lucru, este sa te vaiti.

Ce e rau cu vaicareala? Pai pe langa toate cele de mai sus, toata lista de probleme pe care o vanturi pe la nasul tutoror nu face decat sa umple atmosfera cu negativism. Fie ca ne plangem, fie ca ascultam la nesfarsit probleme, mintea noastra va intra automat pe modulul de gandire negativa. Exista si studii pe aceasta tema, se spune ca o persoana obisnuita se plange cam de 30 de ori pe zi, asa ca nu e cazul sa-ti faci griji, nu e ca si cum doar tu te-ai plange.

Insa poate totusi vrei sa te gandesti la o schimbare. Poate ti-ar placea sa intri in liga celor care nu se vaita, care atunci cand au problema fac tot ce pot pentru a o rezolva, iar daca acest lucru nu le reuseste intotdeauna, atunci pur si simplu accepta situatia asa cum e si se impaca cu ideea.

Cei care nu se vaita, de obicei se descriu ca fiind oameni fericiti. Din afara nu-i nimic deosebit legat de ei, nu e ca si cum ar fi castigat la loterie. Insa au relatii calde cu oamenii apropiati, toata lumea ii place, sunt persoane optimiste care se bucura de tot ceea ce li intampla, sunt oameni care au experiente nu esecuri. De obicei traiesc mai mult si cu siguranta traiesc mai bine. Si pun pariu ca sunt si parinti mai buni.

Pentru ca acesti parinti nu vor spune”Iar ai facut o prostie la scoala, ma faci tot timpul de ras. Sunt foarte dezamagit de tine“, astfel incat copilul lor nu va fi nevoit sa se apere spunand “dar nu e vina mea“, “eu nu am facut nimic“, “tot timpul dai vina pe mine“. Pentru ca, nu-i asa, vaicareala se invata in familie de cele mai multe ori iar antrenamentele de acasa sunt cele mai bune.

Copiii nu doar ca nu se schimba atunci cand ne vaitam de comportamentul lor, dar din contra, invata si ei sa raspunda cu aceeasi moneda. Si nimic nu e mai trist decat sa vezi un parinte plangandu-se de copilul lui, iar apoi sa auzi argumentele copilului care se vaita de parintii pe care i-a primit.

complaints

Dar gata cu vaicareala, astazi e prima si ultima zi in care mai discutam despre asta, pentru ca am si cateva remoandari sa va fac:

  1. Daca-ti vine sa te plangi de ceva,  musca-ti limba. Respira adanc si asteapta sa treaca supararea. Gandeste-te ce ai vrea sa schimbi la situatia respectiva sa cauta solutii.
  2. Problema de care te plangi e legata de cel mic? Nu uita niciodata faptul ca cei mici cred tot ce le spunem noi si ca se vor purta in consecinta. Cumva ti se intampla sa-i spui ca nu-i cuminte, ca nu asculta sau ca te inebuneste de cap? Ei bine, ghici unde e problema si unde trebuie lucrat pentru a schimba ceva in toata povestea?
  3. Te plangi pentru ca nu esti apreciat(a)? Crede-ma, nimeni nu o sa te ridice in grad doar pentru ca te plangi. Adica complimentele si aprecierile apar atunci cand exista motive. In plus, valoarea ta nu ar trebui sa se bazeze pe aprecierile celorlalti. Daca asa sta situatia, inseamna ca si o problema de incredere cu tine insuti. Nu ti-ar strica sa incerci sa rezolvi cumva aceasta neincredere pe care o ai.
  4. Te plangi din cauza frustrarilor? Nimeni nu face nimic din ce spui? Ai incercat sa salvezi lumea dar nimeni nu te baga in seama? Daca te gandesti putin obiectiv, sigur o sa-ti dai seama ca abordarea ta nu e cea mai potrivita sau poate chiar lupta aleasa nu iti aduce niciun beneficiu.
  5. Nu conteaza care e motivul plangerilor tale, cel mai improtant este sa incerci sa-ti dai seama ce poti sa faci ca sa schimbi situatia. Gaseste  noi metode de abordare a problemei, cauta noi solutii iar uneori incearca chiar sa te detasezi. Unele probleme exista pur si simplu si nu e datoria ta sa le rezolvi pe toate. Mai sunt si alti oameni pe lumea asta.
  6. Spune-le si celorlalti din familie sa incerce sa adopte un comportament fara vaicareli. Fa un mic joc in care cine se plange trebuie sa plateasca o “amenda”, sa puna o moneda intr-un borcan, sau sa faca ceva prin casa, gen sa curete tavita pisicii. Mai de voie mai de nevoie, intr-un final o sa observati cu totii ca situatia se imbunatateste.

Nu uitati, opusul vaicarelii e recunostinta. In loc sa va plangeti ca aveti un salariu mic, poate ar fi bine sa fiti recunoscatori ca aveti un job. Sigur, nimic nu va opreste sa va cautati ceva mai bine platit sau cu mai multe beneficii.

In loc sa va plangeti ca aveti un copil neascultator si care face doar tampenii, aduceti-va aminte cat de mult v-ati bucurat cand ati aflat ca veti deveni parinti si cum v-ati simtit cand ati tinut pentru prima data in brate minunea aia mica. Fiti recunoscatori pentru asta pentru ca nu toata lumea e la fel de norocoasa.

Am spus initial ca vreau sa avem o zi nationala antivaicareala. In timp ce scriam articolul m-am razgandit si mi-am dat seama ca ar fi mult mai frumos sa avem si noi o zi a recunostintei.

V-ati gandit vreodata care sunt motivele pentru care ar trebui sa fiti recunoscatori?

Eu am sintetizat toate bucuriile mele in descrierea mea de mai jos. Ma definesc si ma fac sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Ziua nationala antivaicareala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *