Stephen Hawking: Ce le povestim copiilor despre el

Stephen Hawking

Cand suntem copii ne plac toate lucrurile pe care le fac parintii nostri si visam sa fim la fel ca ei cand vom creste.

La fel a fost si Stephen Hawking

Parintii lui au fost academicieni care au iubit stiinta. Mama lui, Isobel, a fost una dintre primele femei care au absolvit Oxford College. Tatal lui a fost cercetator si la randul lui absolvent la Oxford.

In familia lui, nimeni nu isi petrecea timpul stand la televizor.

Iar cina era un eveniment care avea loc intr-o liniste totala deoarece toata lumea citea o carte.

Stephen nu a fost un elev stralucit dar ii placea sa invete. Adora sa stea intins pe iarba si sa priveasca stelele impreuna cu mama lui.

Ii placea sa se joace cu sora lui un joc pe care il inventasera ei, in care trebuiau sa descopere cele mai neobisnuite moduri de a intra in casa 🙂 .

La doar 16 ani a construit un calculator din bucatile stranse de la prieteni.

Viata lui Stephen nu a fost chiar usoara. In 1963, imediat dupa admiterea la Oxford a inceput sa aiba dificultati de vorbire si de mers. Nu a trecut mult timp si a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica. Doctorii i-au spus ca va mai trai maxim doi ani.

In 1965 se casatoreste cu Jane Wilde. Impreuna au avut 3 copii.

Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat. Isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat realizat special pentru el de un prieten. Computerul putea fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de 15 cuvinte pe minut.

Infirmitatea nu il impiedica sa continue activitatea didactica si stiintifica.

In 1995 divorteaza de sotia sa.

La scurt timp se recasatoreste cu asistenta care il ingrijea, Elaine Mason.

Stephen Hawking a devenit un fizician renumit, care ne-a invatat foarte multe lucruri despre sistemul solar. Cartile lui ajuta oameni din lumea intreaca sa inteleaga concepte complicate din fizica.

Alte detalii interesante despre Stephen Hawking

  1. Stephen spunea ca boala lui l-a facut sa munceasca mai mult. L-a facut sa-si dea seama ca are multe lucruri de realizat in viata asa ca mai bine isi vede de treaba.
  2. S-a nascut pe 8 ianuarie 1942, la fix 300 de ani de la moartea lui Galileo.
  3. S-a nascut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Parintii lui s-au mutat din Londra la Oxford pentru a-si salva vietile.
  4. Munca lui referitoare la Gaurile Negre i-a facut pe oamenii de stiinta sa reconsidere tot ce credeau despre Univers.
  5. Stephen Hawking credea ca este posibil ca oamenii sa calatoreasca in timp si sa traiasca pe alte planete.
  6. A publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, cea mai cunoscută fiind cartea “O scurta istorie a timpului”, 1988
  7. A scris si o carte foarte frumoasa pentru copii, impreuna cu fiica sa. Cartea a fost tradusa si in romana sub titlul  “George si cheia secreta a universului” si este publicata de Editura Humanitas.

“Va invitam sa faceti o calatorie prin intinderile nemarginite ale spatiului extraterestru si, in toiul unei aventuri fantastice, sa descoperiti misterele fizicii si universului impreuna cu George, cu noii lui prieteni – omul de stiinta Eric si fiica sa Annie – si cu superinteligentul calculator Cosmos, care ii poate transporta oriunde si ii poate aduce inapoi, scotandu-i chiar si dintr-o gaura neagra. Sau nu-i poate scoate din asa ceva? si cine oare o fi vrand sa puna mana pe Cosmos? Aceasta carte amuzanta si foarte bogata in informatii va ofera ocazia sa zburdati putin nestingheriti prin spatiu, timp si univers.”

In 2014 a fost lansat filmul Teoria întregului ( The Theory of Everything)

Este un film britanic biografic și de dragoste regizat de James Marsh. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Eddie Redmayne ca Stephen Hawking și Felicity Jones ca Jane Wilde Hawking, prima sa soție.

Scenariul se bazează pe cartea primei soții a lui Hawking, Travelling to Infinity: My Life with Stephen și prezintă apariția și evoluția bolii sale, boala neuronului motor, și cariera sa de succes în fizică.

Filmul a fost foarte apreciat, castigand urmatoarele distinctii:

  • 5 nominalizări la Premiul Oscar
  • 2 premii și 2 nominalizări Globul de Aur
  • 3 premii și 7 nominalizări BAFTA
  • 1 premiu Oscar – cel mai bun actor (Eddie Redmayne)

Hawking (2013)

In 2013 a fost lansat un documentar ce prezinta viata lui Hawking, povestita chiar de el. Incepe cu imagini din copilarie si continua pana in prezent, trecand prin episoade amuzante precum aparitia ca personal in serialul The Simpsons.

Ideea ca ar putea muri nu il sperie, iar creierul trebuie privit ca un computer, spunea el in 2011.

“Am trait cu spectrul unei morti timpurii in ultimii 49 de ani si nu imi este frica de moarte, dar nici nu ma grabesc sa mor fiindca mai am atat de multe de facut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai functiona atunci cand componentele sale se vor strica. Insa nu exista rai sau viata de dupa moarte pentru computere stricate, acestea sunt doar basme pentru oamenii care se tem de intuneric”

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter  (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring!
 

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *