Pericolul din scaunul auto pentru copii

De ce hainele groase de iarnă și scaunele auto pentru copii nu sunt o combinație bună.

Ni se întâmplă tuturor. Ne grăbim să mergem la muncă și trebuie să lăsăm copiii la grădiniță, așa că îi imbracam într-o haină groasă de iarnă, le punem centura de siguranță și îi asigurăm în scaunele auto.

Ceea ce nu mulți părinți știu este că hainele groase de iarnă, costumele de ski, păturicile și orice alte obiecte pufoase care să îi țină copilului cald în mașină, pot pune în pericol siguranța lui! Iată și de ce:

Rolul principal al scaunului auto pentru copii este acela de a-l ține pe copil în siguranță fără ca acesta să se miște din centură. Orice material se află între copil și centură poate fi comprimat; este ca și cum ai lăsa un spațiu liber ce creează riscul ca, în cazul unui impact puternic, copilul să fie împins în afara centurii. Dacă centura nu este suficient de strânsă, riscul ca un copil să fie proiectat din scaunul auto este foarte mare.

Centura de siguranță, ineficientă dacă purtăm haine groase.

“Instrucțiunile de folosire ale unui scaun auto spun foarte clar, pentru cei care le citesc: Materialele groase, pufoase, moi  sau ușor de comprimat nu trebuie plasate în spate sau sub copil și nici între umeri și centurile de siguranță.”  – ne spuneMonica Ionescu, director al magazinului Kidverse.ro.

Citeste si:  S-a deschis Miramagica Park

Orice obiect poziționat în spatele sau în jurul centurii scaunului de protecție alterează gradul de potrivire al acesteia în jurul copilului si pune în pericol siguranța acestuia.

Protecția contra frigului, cum sunt păturicile în stilul sacilor de dormit, nu protejează copilul în caz de accident, din cauza căptușelii cu vatelină (matlasata) care împiedică centura de siguranță să îl mențină fixat.

Cum menținem totuși copiii în siguranță în scaun fără să le fie frig?

Copilul trebuie îmbrăcat în haine cu straturi subțiri, asigurat în scaunul auto cu centura de siguranță și învelit peste aceasta cu o păturică groasă.

Păturica nu are voie să fie introdusă în spatele centurii sau în spatele copilului.

 Cum instalăm corect scaunul auto

Modul corect de instalare a scaunelor auto este cu fața în direcția inversă de mers a mașinii. Acest tip de instalare se potrivește doar copiilor până în 13kg.

Un scaun instalat în direcția inversă de mers a mașinii este de 500 de ori mai sigur decât unul instalat cu fața înspre direcția de mers a acesteia!

scaun1

Pentru copiii de 2 ani, riscul de a fi răniți sau de a muri într-un accident este de 5 ori mai mic dacă sunt așezați cu spatele spre direcția de mers a mașinii, față de cei care sunt așezați cu fața, in directia in care se conduce.

 În timpul unui accident, capul și gâtul copilului sunt cele mai vitale părți care pot fi rănite, apoi urmând membrele.

Citeste si:  Cum aflam sexul copilului?

În cazul copiilor sub 2 ani, așezarea corectă a scaunului (cu spatele la direcția de condus) oferă o protecție sporită, arată statisticile:

Riscurile de rănire cresc la 25% pentru copiii așezați în aceeași poziție cu direcția de mers a mașinii,

Riscul de rănire scade la 1% la copiii așezați în poziția inversă direcției de condus.

Dacă sunt folosite și instalate într-un mod corect, scaunele auto de protecție pot reduce riscul unei răniri grave cu până la 90%.

 Cum verificăm dacă centura este pusă corect?

Materialele mai groase de 5 cm pot pune în pericol viața copilului.

Pentru siguranța acestuia, părinții nu ar trebui să poată introduce mai mult de un deget sub centura de piept  a scaunului. O altă modalitate de a verifica dacă centura este suficient de strânsă e să o ciupești.

Dacă aceasta rămâne întinsă pe pieptul copilului, este suficient de strânsă, dacă nu, trebuie reglată astfel încât să mai poată fi introdus maxim un deget între centură și piept.

scaun2

Se poate verifica dacă spațiul creat de purtarea unei geci poate deveni periculos, prin strângerea centurii scaunului pe copil în timp ce poartă geaca, iar apoi, dând geaca jos, se refixează centura fără a o mai regla.

Așa NU:

scaun3

  Așa DA:

scaun4

 Cele mai importante 7 lucruri de știut despre siguranța copiilor în scaunele auto:

 1. Scoicile sau scaunele auto din categoria de greutate 0-13 kg se instalează întotdeauna pe bancheta mașinii cu spatele la direcția de mers . Restul de scaune auto pentru copii sunt plasate cu fața la directia de mers.
 2. Centurile de siguranță trebuie să fie bine stranse pe corpul copilului, astfel incat sub centura sa intre maxim un deget.
 3. Este interzisa plasarea de paturi, perne, geci, sub copil in scaunul auto. De asemenea, nu este recomandata plasarea copilului in scaunul auto imbracat in haine pufoase, costume groase, geci de iarna usor de comprimat
 4. Atentie la extinderea scaunului auto, in cazul scaunelor pentru un interval de greutate extins. Intotdeauna copilul trebuie sa aiba capul intre pernele tetierei .
 5. Pentru scaunele auto fara centura proprie trebuie verificate zonele unde centura masinii trebuie pozitionata, astfel incat copilul sa nu fie pus in pericol
 6. Nu folositi scaune auto vechi primite de la prieteni, cunostinte sau achizitionate after-market. Ele pot pune in pericol viata copiilor.
 7. Intotdeauna cititi instructiunile de utilizare ale scaunului auto
Citeste si:  Parintii buni - Parintii inteligenti

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comments

comments

 • Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

 • Primul cros din Romania in care se alearga cu spatele in scop caritabil

  Inceputul de toamna se anunta “pe dos” pentru ca se va desfasura primul cros din Romania in care se va […]

 • “The new Pokémon Go game is now officially more popular than porn”

  Este primul titlu in engleza pe care il folosesc pe blog si inca nu stiu daca asta e bine sau […]

 • Efectele dezastruoase ale lipsei parintelui din viata copilului

  Lipsa părintelui din viața copilului, nu doar prin separare, ci inclusiv prin neglijare, este un fenomen din ce în ce […]

 • Zambeste Romania! :)

  Haideti sa zambim pentru ca avem motive: s-a lansat a treia editie a Campaniei de educare si promovare a igienei […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*