Minecraft pentru mame

Exista lucruri pe lumea asta care nu imi plac asa… din principiu insa vreau, nu vreau, trebuie sa traiesc cu ele. Stiti vorba aia “tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape”? 🙂 . Nu vreau sa sune chiar atat de dramatic dar cam asta e situatia cu multe treburi din viata copiilor mei. Tin aproape ca sa stiu despre ce e vorba.

Unul dintre aceste minunatii este Minecraft, un joc pe care eu mult timp l-am confundat cu Minesweeper, jocul acela frumos din 1900 toamna, asa ca eram foarte incantata ca l-au descoperit si fetele. Cand mi-am dat seama ca de fapt e cu totul alta mancare de peste am ras si am plans in acelasi timp insa m-am apucat sa-mi fac temele cu constiinciozitate.

Daca si voi sunteti in aceeasi barca cu mine, vreti sa fiti la curent cu tot ce inseamna viata si preocuparile copiilor vostri, va explic cat de succint pot care e treaba cu Minecraft.

minecraft

In primul rand, se joaca si pe telefon si necesita (dar nu e obligatoriu) conexiune la internet, asta inseamna ca este o aplicatie pe care nu prea avem cum sa o controlam asa ca e important sa avem grija cu toate setarile de securitate si privacy ale telefonului.

Pe langa telefon, jocul poate fi instalat si pe tablete si orice device de gaming cum ar fi Xbox sau PlayStation sau chiar si pe calculator. Cea mai folosita versiune de catre copii este Pocket Edition, care e disponibila pentru android, iPhone si iPad. La aceasta ma voi referi si eu in continuare.

La modul cel mai simplist, jocul poate fi descris ca fiind un Lego virtual. O privire rapida asupra jocului va poate lasa impresia ca grafica este oarecum depasita aratand ca un joc video de prima generatie. Insa daca ii acordati putin credit si o sa-i urmariti pe cei mici in actiune, o sa va dati seama ca ei chiar isi folosesc creativitatea ca sa construiasca diverse chestii.

Este doua modalitati de a juca Minecraft: Creative si Survival.

Creative: este modul in care toti copiii ar trebui sa inceapa sa joace Minecraft si este optiunea recomandata pentru copiii mai mici. Aici, orice jucator este asimilat unui personaj generic numit “Steve” (isi pot schimba numele daca vor dar toti arata la fel) care este plasat intr-o lume Minecraft, care arata oarecum ca un peisaj normal, cu iarba, copaci, cer, lacuri etc. Exista si niste ferme cu animale (mai precis oi 🙂 ). Jucatorii pot sa selecteze din diverse materiale pentru a construi orice cladire vor. Una peste alta e o activitate interesanta pentru cei mici, chiar le pune mintea la contributie si garantez ca o sa fiti surprinsi cat de elaborate si unice sunt proiectele lor.

Survival: Daca sunteti deja putin familiari cu Minecraft, va intrebati care e treaba cu zombii si toti uratii aia de care ati auzit la un moment dat. Cu totii apar in aceasta versiune a jocului. Faptul ca grafica jocului este destul de rudimentara se transforma aici intr-un avantaj pentru ca monstrii nu sunt foarte infricosatori si in plus nu exista sange pe nicaieri. Varianta “Survival” este fix despre supravietuire, jucatorii nu au la dispozitie acces nelimitat la materialele de constructie. Practic ei trebuie sa caute aceste materiale si sa le foloseasca cat de rapid pot. Jocul incepe in timpul zilei si are un timp limitat in care poti construi ceva in care sa te adapostesti si unde sa incerci sa ramai in viata. Pentru ca, odata ce se lasa intunericul, toate creaturile monstruoase ies la iveala iar jucatorul trebuie sa se lupte ca sa supravietuiasca. Poate suna putin infricosator insa comparativ cu alte jocuri pe care cei mici le au pe telefoane, acesta este destul de soft. Nu stiu daca e o comparatie benefica dar alta nu am. In cazul in care nu reusesti sa supravietuiesti in acest nivel, nu se intampla nimic grav doar ca o iei de la capat cu jocul.

5606_9

In ambele moduri de a juca Minecraft, nu exista castigatori si nu exista un obiectiv final. Este un joc deschis care nu se termina niciodata, castigul fiind dat de gandirea creativa care te ajuta sa costruiesti cat mai mult si cat mai bine.

Exista si optiunea multiplayer, iar majoritatea copiilor se bucura de faptul ca se pot conecta cu alti jucatori si pot juca impreuna. Aici e momentul in care e important sa va implicati pentru ca desi Minecraft nu e genul de joc care sa necesite obligatoriu acces la internet pentru a functiona, totusi exista optiunea de a te conecta la un server unde intalnesti alti jucatori. Sugestia mea este sa incercati sa limitati daca nu chiar sa interziceti accesul pe aceste servere, oferind in schimb ceva mult mai interesant: participarea voastra. Asa veti putea intelege mult mai bine despre ce e jocul, va puteti distra impreuna cu cei mici si le puteti oferi sansa ca ei sa va invete pe voi. Credeti-ma asta e ceva ce copiii iubesc la nebunie 🙂 .

Una peste alta, desi l-am bombanit eu putin la inceput, Minecraft are si el partile lui bune. In primul rand nu e genul de joc in care creierul vegeteaza ba din contra, il pune foarte mult la contributie jucatorii fiind obligati sa gandeasca in termeni strategici. Cumva dezvolta si gandirea in spatiu iar cand este jucat in formula multiplayer necesita colaborare si comunicare intre jucatori.

Jocul are si niste optiuni “secrete” care permit anumite functii noi. Aceste optiuni se pot gasi pe YouTube si aici din nou va atrag atentia ca este un teren minat la propriu asa ca nu este indicat sa-i lasati pe cei mici sa se aventureze singuri. O sursa majora de informatii despre joc este WikiMinecraft, aici puteti gasi prezentari, tips&trics si la randul vostru puteti impartasi din experienta personala.

Partea proasta cu Minecraft este ca da putina dependenta in special prin faptul ca nu se termina niciodata. Practic cei mici ar trebui sa-si puna singuri limite si mai trebuie sa le si respecte 🙂 . Asta e putin greu spre imposibil asa ca ramane in sarcina noastra sa le intrerupem placerea. Cu un mic avertisment de 5 minute si cu multa fermitate dar si blandete e important sa nu transformam acest moment intr-un conflict.

Daca aveti intrebari le astept in comentarii si o sa ma interesez si eu mai departe la specialistii din jurul meu 🙂 .

Va reamintesc ca e important sa-i lasam pe cei mici sa aiba contact cu tehnologia si cu jocurile insa e si mai important sa stim cand sa-i oprim si cum sa-i directionam si catre alte activitati.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “Minecraft pentru mame

  1. Noi avem o variantă instalată pe laptop. David visează numai Minecraft zi și noapte, așa că nu am scăpat de el.
    Se mai poate juca într-un fel: cu prietenii, afară. Își construiesc săbii, armuri, etc, unii sunt viligeri, alții zombie etc. Există ceva situri papercraft minecraft de unde descărcăm tipare pe care le decupăm și le lipim pe carton și facem săbii, topoare, cuburi de diferite feluri etc.
    Eu am insistat pe varianta asta iar lui chair îi place să joace, cum spune el, ‘Minecraft în viața reală’
    Sigur, se joacă și pe laptotp dar, deocamdată, pot controla accesul. Vedem când mai crește.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *