Intimitatea, ce facem cu ea?

Banuiam de mult dar iata ca acum am si confirmarea faptului ca atitudinea romanilor fata de intimitate este umbrita de prejudecati, majoritatea dintre ele datorandu-se familiei si modului in care suntem educati.

Prima amprenta a educatiei intime primita in familie se refera la Atitudinea fata de propriul corp si partile sale. Urmare a educatiei inadecvate, foarte multi dintre noi sunt nemultumiti de felul in care arata iar asta are consecinte directe si importante asupra intimitatii in viata de adult. Insatisfactia fata de imaginea corporala poate fi pusa usor in relatie cu o serie de probleme de sanatate fizica si mentala, inclusiv depresia sau stima de sine scazuta.

intimitatea la romani

Conform studiului “Intimitatea la romani”*), cuplurile se lovesc de o problema majora care poate fi exprimata in cateva cuvinte: “nu mai avem chef de partenerii nostri“.

Educatia primita, neincrederea in propria persoana, stilul de viata, surmenarea, toate ne fac sa fim mai neatenti, mai distanti, reci si mai putin apropiati emotional de partenerii de cuplu iar rezultatul este mai putin pasiune.

Paradoxal este ca stim cu totii ca pasiunea, inclusiv cea sexuala, are o importanta cruciala pentru satisfactia materiala, pentru sanatatea noastra fizica si psihica. Am putea spune chiar ca ea este piatra de temelie a fericii unui cuplu si un indicator al longevitatii relatiei.

Principalele cauze care duc la niste cifre atat de triste legate de intimitatea noastra, se regasesc in tabuurile irationale ale societatii in care traim, care stigmatizeaza sexualitatea nerecunoscandu-i apartenenta fireasca la viata umana. Comportamentul sexual al oamenilor nu poate fi separat de emotiile, personalitatea, gandurile si actiunile individuale dar nici de traiul in societate, de aspectele economice sau oricare alt element major al vietii moderne.

Pentru binele nostru personal, al cuplului in care traim, al familiei si chiar al copiilor nostri, e important sa reusim sa realizam o restructurare a mentalitatii noastre si de normalizare a unor parti firesti ale umanitatii. Conectarea la propriul corp si mai apoi exprimarea intimitatii fizice fata de o alta persoana sunt manifestari normale, porniti umane si care atare isi merita locul in viata noastra.

Pentru reaprinderea si intretinera pasiunii intr-o relatie de cuplu lunga sau de scurta durata, e important sa constientizam cateva adevaruri simple dar pe care de multe ori le trecem cu vederea. Unul dintre ele este ca Relatia este o prioritate: daca nu acordam relatiilor noastre prioritatea pe care o merita, acestea vor ramane ultimele pe lista noastra de activitati, adunand doar un praf psihologic undeva in sertarele ascunse ale creierelor noastre suprasolicitate. A transforma relatia intr-o prioritate, cu tot ce inseamna dependenta emotionala si independenta psihologica ne poate ajuta sa descoperim ceea ce inseamna  #puterearelatiilor.

Restul adevarurilor, precum si recomandarile pe care le fac specialistii, le puteti gasi in Cercetarea Exploratorie “Intimitatea la romani” realizata de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Otilia Mantelers. Toate datele furnizate de aceasta cercetare valideaza nivelul scazut al romanilor in ceea ce priveste intelegerea culturii intimitatii, a pasiunii, a sexualitatii si a inteligentei erotice.

Un eveniment care poate aduce putin lumina in viata noastra intima este conferința „Umbrele intimității susținută Esther Perel. „Inteligența erotică: de la aventură la captivitate” șiPărinții chiar fac sex: este ușor să uităm că, înainte să fim părinți, am fost iubiți” sunt numele celor două ateliere susținute de Esther Perel în București, pe 4 iunie.

esther perel in romania

Va las sa o vedeti pe Esther intr-un film TED care mie mi-a placut la nebunie si ma bucur foarte mult ca am sa pot sa o vad live discutand despre acest subiect aproape tabu. Acest film este “un material ce trebuie vizionat de oricine a înșelat sau a fost înșelat, sau de oricine vrea, pur și simplu, să înțeleagă relațiile dintr-o nouă perspectivă“.

Toate detalii referitoare legate de conferinta se gasesc pe blogul Otiliei Mantelers iar aici este eventul FB. Daca veniti si voi la conferinta dati un semn 🙂 .

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

[youtube https://www.ted.com/talks/esther_perel_rethinking_infidelity_a_talk_for_anyone_who_has_ever_loved?language=ro nolink]

 

*)Aceste date furnizate de cercetarea exploratorie realizată de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie și Otilia Mantelers, cu 1210 respondenți,  în perioada 9 aprilie – 4 mai 2016, pe www.paginedepsihologie.ro, validează nivelul scăzut al românilor în ceea ce privește înțelegerea culturii intimității, a pasiunii, a sexualității și a inteligenței erotice.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *