Gem si vaccinuri

Anul trecut am facut gem pentru prima data. Eram satula de gelatina colorata pe care o cumparam pe post de gem si pe care culmea, mai dadeam si o groaza de bani. A durat putin pana mi-am facut curaj.. aveam asa… niste flash-back-uri din copilarie cu borcane puse la fiert in oale imense si cu aceleasi borcane imbracate cu gecile noastre si invelite cu toate paturile din casa, zacand cateva zile pe fotoliile si canapeaua din sufragerie. Nu eram pregatita pentru asa ceva dar m-am gandit ca in cel mai rau las gemul in cratita pana il mancam pe tot.

Am purces la treaba, am aflat proportiile fructe vs zahar (3 la 1) si gem a scris pe mine (ca o paranteza imediat dupa, am aflat ca se poate si fara zahar. Acum astept sa se coaca corcodusele, am planuri mari cu ele 🙂 ). A fost extrem de usor, a durat foarte putin si nu a trebuit sa-l amestec intr-una, ore in sir asa cum credeaml. Cand a fost gata  am sunat-o pe mama sa-mi explice cum sterilizez borcanele. Mi-a zis sa le umplu cat de mult pot, sa le inchid capacul si sa le intorc cu fundul in sus. (What?!?! De-asta n-am facut eu gem niciodata???). Am intrebat-o de ce sa le intorc cu fundu’-n sus. Nu stia explicatia  dar nici nu o interesa prea tare problema, atata timp cat stia chestia asta de cand era mica, pe cand mama si bunica ei faceau la fel. (La fel am patit cand Alexandra a avut varicela pe la 1 an si ceva (desi era vaccinata). Mi-a zis sa stropesc cu tuica o carpa rosie si sa i-o pun pe burta ca sa-i iasa eruptia la suprafata, sa nu ramana pe organele interne. “Hmmm… Cum adica? De ce?” am intrebat-o. N-a stiut… si nu am deslusit misterul nici pana in ziua de azi (asta nu inseamna ca nu m-am conformat 🙂 ))

Am urmat instructiunile, am intors borcanele cu fundu’-n sus, au facut “poc” si s-au vidat/sterilizat.

Coincidenta (sau nu?) (cat imi place dilema asta 🙂 ) in perioada respectiva citeam despre “Eroarea secolului 20” si anume Vaccinarea.

Citeste si:  Jean-Claude Romand

V-o recomand cu drag. Si nu trebuie sa credeti tot ce scrie. Dar e bine de stiut si alte pareri pentru ca incet, incet lucrurile nu prea se mai leaga.

Cartea este scrisa de Louis Bon De Brouwer – doctor in medicina, specialist in biologie moleculara si homeopatie.  Este posesorul unei diplome internationale in Ecologie umana. Teza pentru care a obtinut aceasta diploma a fost sustinuta in 1990 la Facultatea de medicina a Universitatii Rene Descartes (Paris) si avea ca titlu “Relatiile dintre medici si societate”. Universtitatile din Paris, Marsilia, Bordeaux, Bruxelles, Evora, Geneva si Touluse i-au acordat in comun o diploma pentru aceeasi teza. In plus, este posesorul unei diplome universitare ca urmare a unei teze prezentate in fata acelorlasi comisii in 1991. Tema:  “Stresul si cancerul”. Dr. Louis De Brouwer este vicepresedintele LIMAV (Liga internationala a medicilor pentru abolirea vivisectiei), liga fondata in Elvetia grupand mai mult de 1.600 de medici din peste 66 de tari.  Este membru al Comitetului director al Societatii Internationale a Medicilor pentru Mediul inconjurator ) ce reuneste la nivel mondial peset 45.000 de medici din 102 tari. Este de asemenea delegat al ISDE (Asociatia Internationala a Medicilor pentrul Mediul ambiant) pe langa UNESCO. Mai sunt multe de spus despre dr. Brouwer, dar nu va plictisesc aici, chiar sper ca o sa cititi cartea.

Dar ce ar fi de spus despre Pasteur? Conform contemporanilor lui si a urmasilor cu oarecare renume, Pasteur a fost un chimist mediocru, fals biolog si catusi de putin medic. El nu a detinut nicio notiune de imunologie, a plagiat si a  falsificat experimente si inventii. Sunt niste acuzatii foarte grave dar pentru care exista explicatii multe si stiintifice in carte.

Interesant este ca, in ciuda a tot ce stim, nu Pasteur a inventat principiul vaccinarii ci Jenner care in 1976  a vaccinat un baietel de 8 ani sanatos cu variola.  Si pentru ca acesta nu s-a imbolnavit, Jenner si-a putut continua politica conform careia este mai  bine sa previi decat sa vindeci. Cu toate ca parlamentul englez i-a recunoscut “descoperirea”  (testata pe o singura persoana) acelasi parlament a refuzat categoric sa pronunte vaccinarea ca fiind obligatorie. Descoperirea lui Jedder a avut mai mult succes in strainatate si in special in Franta unde Napoleon insusi l-a decorat in mod public.

Citeste si:  Personajele basmelor: Regina, mama mirelui

Mai tarziu, Pasteur a reluat experientele pe cont propriu vaccinand un singur copil impotriva turbarii.

In perioada respectiva cunostintele imunologice erau nule. De asemenea, la vremea respectiva nu se cunostea ca virusii si rotavirusii care nu se manifesta la animale se comporta contrar atunci cand sunt transferati la fiinta umana. Poate va intrebati care e treaba cu acest transfer? De unde pana unde nebunia asta? De exemplu este vorba de vaccinul antipoliomielitic care era preparat pe rinichi de maimute si care continea un virus specific acestor animale care atunci cand era transferat pe oameni (prin vaccin) producea cancer.

Am stat mult in cumpana cand am citit cartea pentru sunt multe informatii pe care nu le inteleg la nivel stiintific dar care mi se par de bun simt la nivel logic (iar cu logica stau foarte bine 🙂 ). Asa ca repet, nu e nevoie sa credeti orice scrie negru pe alb in vreo carte scrisa de cine stie ce doctor nebun (sau invidios 🙂 ) sau pe vreun blog de mamica extremista (sau sectanta, dupa caz 🙂 ).   Pe mine m-a convins, ca de obicei un exemplu real: avem o matusa care este chimist si care lucreaza la Cantacuzino. In fiecare sezon “de gripa” era terminata, lucrau in  ture pentru ca trebuiau sa faca vaccinurile. Tot timpul imi povestea ca le veneau oua (mii de oua) pe care trebuiau sa le injecteze, ca sa creasca virusurile si pe urma sa le colecteze ca sa faca vaccinurile. Ani de zile nu am inteles absolut nimic din toata procedura asta si in continuare nu pot decat sa-mi imaginez ca un organism viu (virusul) are nevoie de alt organism viu (oul) ca sa se dezvolte si sa se multiplitice ca sa poata fi injectat sub forma de vaccin in alt organism viu (omul) ca sa … nimic. Dar, trecand peste toate astea, informati-va. Cititi tot ce puteti, dar in primul rand, ca s-o citez pe Cristela, cititi prospectul vaccinului.

Citeste si:  Cum sa iti alegi medicul ginecolog care iti va urmari sarcina

Dar ca sa revin la gemul meu :). Pana la urma e vorba de pasteurizare (simplu, nu? 🙂 ), inventata in 1810 de Francois Appert , industrias francez care si-a dat seama in mod empiric (si poate cu putina logica 🙂 ) de faptul ca ceea ce impiedica mucegairea si putrezirea alimentelor era caldura. Probabil a realizat faptul ca producerea mucegaiul se datora unor factori externi pe care caldura ii distrugea. Deci,  cu mai mult de 12 ani inaintea nasterii lui Pasteur si cu mai mult de 50 de ani inainte ca Pasteur sa preconizeze acest procedeu cineva l-a inventat si l-a pus in practica. Ma intreb atunci oare de ce procedeul nu se cheama…sa zicem “appertarizare” :)? Greu de spus.

Explicatia stiintifica a pasteurizarii este principiul “Omne vivum ex ovo” – orice fiinta vie provine dintr-un ou, un principiu pe care Pasteur l-a combatut mult timp, sustinand in schimb teoria generatiilor spontane (respectiv producerea organismelor vii din organisme minerale, fara intemediari. Adica o generatie fara parinti, fara vreun antecedent viu). Ulterior a abandonat teoria generatiilor spontane, mai ales dupa inventarea microscoapelor si descoperirea fiintelor microscopice printre care bacteriile.

In concluzie, cand intorceam cu fundu’-n sus borcanele pline cu gem fierbinte, acesta distrugea toate organismele vii din zona sterilizand borcanul cu totul, evitand astfel fermentarea gemului meu drag.

Precizez ca acesta postare este in special despre gem si pasteurizare si nu despre vaccinuri (dar urmeaza si asta 🙂 ). Va astept cu drag cu comentarii daca vreti sa dezbatem orice informatie la modul stiintific (cine stie), logic (cine poate) sau la nivel de bun simt (oricine vrea) . Dar va rog, nu ma combateti cu probleme care isi au raspunsul in carte. Este mult mai bine sa o cititi si sa reveniti ulterior (btw daca o vreti in format electronic, v-o trimit cu drag).

 

 
 
 

Comments

comments

  • Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

  • Cat costa sa-ti duci copilul la British Council?

    Am vazut ca articolele despre cursurile de engleza de la British Council au fost foarte apreciate si va multumesc mult […]

  • Va invitam la #CONCURS! Puteti castiga 3 jucarii educative pentru copii.

    Dragii mei, la inceput de an v-am pregatit o surpriza foarte frumoasa, atat pentru voi dar mai ales pentru cei […]

  • Ce faceti in weekend?

    Daca nu aveti inca programul stabilit pentru acest weekend, va invit la o sedinta foto gratuita alaturi de cei mici! Unde? […]

  • Cum sa-ti dai seama cand cresti un copil iresponsabil

    Am remarcat faptul ca articolele mele sunt primite cu foarte mult optimism, ca toata lumea le citeste cu incantare, insa […]

19 thoughts on “Gem si vaccinuri

  1. Buna draga mamica 🙂 am descoperit de curand blogul tau si e o incantare sa citesc tot ce scrii…iar postul acesta vine la fix, eu fiind in cautare de informatii noi despre vaccinare…de facut gem, nu m-am incumetat pana acum, dar, sincer, mi-ai facut pofta 🙂 te rog mult trimite-mi si mie cartea pe adresa gorneanu_madalina@yahoo.com. Multumesc! P.S. Ai 2 fetite minunate 🙂

  2. Buna Madalina, bine ai venit pe blog si multumesc din suflet pentru aprecieri!
    Referitor la vaccinuri iti recomand see you multa incredere blogul Cristelei, gasesti acolo foarte multe informatii (inclusiv in blogroll) si sunt convinsa ca o sa-ti raspunda la orice intrebare.
    Iar eu iti promit multe alte postari, sper sa le gasesti la fel de interesante si te invit sa discutam impreuna despre meseria de parinte.
    Ti-am trimis si cartea, astept impresii :)).
    Ana

  3. Fain articolul si de ce sa nu recunosc pe "profilul " meu. Tot din cauza amintirilor din copilarie am inceput si eu sa fac gemuri de casa. Mamaia mea era experta la asta, desi nu facea multe feluri de gem. Cel de prune era innebunitor. Incredibil dar chiar ii furam gem din camara, asa ca atunci cand vedea ca se termina pitea cateva borcane in pod unde noi nu puteam urca.(incuia scara)Nu are rost sa va spun ca gemul de prune il mancam cu mamaliga coapta pe plita…..si cu miez de nuca.
    Si uite asa a aparut Bunatati din natura, pentru ca am descoperit ca nu are cine sa ii invete asta pe copii mei. Vara trecuta am facut dulceata impreuna si fiecare si-a declarat preferintele dupa degustare, uitand macar cateva luni de dulciurile ambalate.Ceea ce va doresc si voua!

    1. Draga Bunatati din Natura, inseamna ca "te-am castigat" inca de la titlu, nu? 🙂
      Tare frumoasa e pasiunea ta, imi doresc sa ne spui si noua din secretele tale. Dar mai ales astept vesti bune despre aprobarile de la DSP & Co.

  4. Draga Ana,

    Imi face intotdeauna placere sa te “citesc”! (Mare noroc cu green.guerilla, ca altfel… as uita sa ajung pe pg ta). F. bun si interesant articol! Stiam despre impostorul-pasteur (hm… tovarasii de la noi ar cam trebui sa schimbe numele institului, chiar nu inteleg de ce n-o fac…), dar ratacisem parte din informatii. Extrem de pretioasa metoda sterilizarii descrisa de tine! Multam!
    Ca sa nu ocup prea mult spatiu, am si eu rugamintea pt cartea in format electronic! Multumesc anticipat!

    1. Draga Carmen, intr-adevar mare noroc cu green guerilla din toate punctele de vedere, multe informatii interesante am gasit acolo.
      Ti-am trimis cartea si o sa vezi ca primul capitol este despre statuile, strazile si monumentele care poarta numele Pasteur in Franta :). Sa zicem deci multumesc ca noi avem doar un institut :).
      Te mai astept si pe viitor.
      Ana

      1. 🙂 Chiar, mare noroc avem! Banuiesc ca au lasat-o (francezii) asa cum a cazut… nu se facea, la asa o “casa mare” sa rascoleasca… Multi vad, putini pricep si, ce-i si mai bine, SI mai putini citesc cartea.

  5. Heeeei … scrisesem si eu ceva pe aici mai devreme, sau oi fi scris pe altundeva?! sigur era pe aici, dar era dubios ca sigur vedeam doar prima parte, cea cu gemul, fara vaccinuri.
    🙂
    Eu nu am cumparat gem niciodata, am avut noroc de parinti si bunici care faceau, nu mare lucru dar oricum, iar acum am o soacra (la care locuim) care face exact fazele cu sticle si borcane infasurate, dar in plapumi, multe, ca face pt batalion mare 🙂 Am sanse sa invat si eu, dar mi-e frica, unele concepte nu “se pupa” 🙂 Ma intereseaza retetele fara zahar.
    Imi plac lecturile tale, multe credinte “impamantenite” presupun ca au aparut in felul acela, manipulare si inselatorie exista dintotdeauna in toate domeniile, este foarte trist.
    Vezi ca am pus LE la povestea cu gradi, ma bucur ca m-ai vizitat!

    1. Draga Andreea, am mesterit una alta la blog si probabil ca tu ai nimerit fix atunci 🙁 .

      Vin sa vad ce-ai facut cu gradi!

  6. Buna draga mamica 🙂 am descoperit de curand blogul tau si e o incantare sa citesc tot ce scrii…iar postul acesta vine la fix, eu fiind in cautare de informatii noi despre vaccinare…de facut gem, nu m-am incumetat pana acum, dar, sincer, mi-ai facut pofta 🙂 te rog mult trimite-mi si mie cartea pe adresa gorneanu_madalina@yahoo.com. Multumesc! P.S. Ai 2 fetite minunate 🙂

    1. Buna Madalina, bine ai venit pe blog si multumesc din suflet pentru aprecieri!
      Referitor la vaccinuri iti recomand cu multa incredere blogul Cristelei, gasesti acolo foarte multe informatii (inclusiv in blogroll) si sunt convinsa ca o sa-ti raspunda la orice intrebare.
      Iar eu iti promit multe alte postari, sper sa le gasesti la fel de interesante si te invit sa discutam impreuna despre meseria de parinte.
      Ti-am trimis si cartea, astept impresii :)).
      Ana

  7. Fain articolul si de ce sa nu recunosc pe “profilul ” meu. Tot din cauza amintirilor din copilarie am inceput si eu sa fac gemuri de casa. Mamaia mea era experta la asta, desi nu facea multe feluri de gem. Cel de prune era innebunitor. Incredibil dar chiar ii furam gem din camara, asa ca atunci cand vedea ca se termina pitea cateva borcane in pod unde noi nu puteam urca.(incuia scara)Nu are rost sa va spun ca gemul de prune il mancam cu mamaliga coapta pe plita…..si cu miez de nuca.
    Si uite asa a aparut Bunatati din natura, pentru ca am descoperit ca nu are cine sa ii invete asta pe copii mei. Vara trecuta am facut dulceata impreuna si fiecare si-a declarat preferintele dupa degustare, uitand macar cateva luni de dulciurile ambalate.Ceea ce va doresc si voua!

    1. Draga Bunatati din Natura, inseamna ca “te-am castigat” inca de la titlu, nu? 🙂
      Tare frumoasa e pasiunea ta, imi doresc sa ne spui si noua din secretele tale. Dar mai ales astept vesti bune despre aprobarile de la DSP & Co.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*