Am fost in fabrica BOIRON si am vazut cum se fabrica medicamentele homeopatice

Daca ar fi sa definesc in trei cuvinte ce am vazut in fabrica BOIRON, as spune: Stiinta, Inovatie si Viziune.

Dar ca sa intelegeti la ce ma refer, o s-o iau cu inceputul.

Cand am primit invitatia de a merge in Franta sa vizitez fabrica Boiron, am inteles ca lucrurile extraordinare li se intampla doar oamenilor care cred in ele.

Ma intereseaza atat de mult acest domeniu al homeopatiei incat sincer va spun, nu cred ca exista persoana mai potrivita care sa primeasca aceasta invitatie. Ma refer la calitatea de utilizator si nu la aceea de specialist 🙂 . Cu siguranta, din acest punct de vedere exista multe alte persoane mai calificate decat mine.

In ultimii 10 ani am vazut cu ochii mei ca homeopatia functioneaza, asa ca din punctul acesta de vedere chiar nu mai am nevoie de nicio dovada.

Dar pentru ca sunt o persoana care are nevoie de raspunsuri si care vrea sa inteleaga ce i se intampla, am citit cam tot ce mi-a cazut in mana legat de acest subiect. Incepand cu biografia lui Hahnemann, continuand cu diverse Materia Medica si terminand cu carti despre fizica cuantica.

Homeopatia este un domeniu atat de cuprinzator incat incep sa am un mare regret ca nu am studii de specialitate ca s-o inteleg si mai bine.

Pentru ca, daca pana acest moment aveam cam toate notiunile teoretice despre cum se fabrica medicamentele homeopate, acum am vazut si partea practica. Am vazut cum se formeaza granulele si cum se impregneaza cu substanta activa. Mi-ar placea la nebunie sa descriu si explicatia stiintifica, insa din pacate subiectul ma depaseste.

Sigur, o sa gasiti pe blog articole pe aceasta tema, dar pentru a intelege cu exactitate care este explicatia stiintifica va trebui sa cititi carti si tratate scrise de specialisti in domeniu. Vorbim aici de doctori, farmacisti sau chimisti, de persoane recunoscute la nivel mondial pentru activitatea in domeniul medicinei si chiar de laureati ai Premiului Nobel.

Ca fapt divers si motiv de mandrie nationala, va spun ca prima carte de farmacologie homeopata din literatura medicala internationala a fost scrisa de catre un roman, prof. dr. docent Dumitru Dobrescu (in 2007), iar editia a III-a revazuta si adaugita a aparut in anul 2011.

Ce pot eu sa va confirm acum este ca medicamentele homeopate parcurg acelasi traseu ca si medicamentele alopate. Astfel:

  • este nevoie de studii care sa le demonstreze eficacitatea
  • fabricarea lor trebuie sa urmeze regulile generale de fabricare a medicamentelor
  • este nevoie de autorizatie de punere pe piata
  • sunt verificate de Agentia Nationala a Medicamentelor atat din Franta unde sunt fabricate dar si din fiecare tara unde exista in farmacii.

Cu putin timp inaintea vizitei noastre, fabrica BOIRON fusese inspectata de reprezentantii Food and Drug Administration din Statele Unite (USFDA). A fost un control de rutina pentru verificarea procedurilor si a etapelor de fabricare a medicamentelor si totul a fost ok.

Cu toate acestea, trebuie sa recunosc ca si eu am fost putin surprinsa de rigurozitatea cu care am fost instruiti inainte sa pasim in fabrica. Am scos toate metalele si bijuteriile de pe noi, in unele zone nu am avut voie cu telefoanele si evident ca am fost costumati din cap pana in picioare. Procedura de imbracat/dezbracat s-a repetat la fiecare dintre cladirile in care aveau loc diverse etape ale productiei.

Fabrica BOIRON la care am fost este localizata in Messimy, la o distanta de aproximativ o ora de mers cu masina. La intrarea in curtea fabricii am fost legitimati si ni s-au dat ecusoane valabile o zi.

In sala de conferinta ne astepta unul dintre reprezentantii BOIRON, care ne-a spus care este programul si care sunt procedurile pentru vizitarea fabricii.

 Si, in sfarsit, ne-am indreptat catre prima cladire, unde se preparau tincturile.

Practic, tincturile si dilutiile dinamizate reprezinta esenta medicamentelor homeopate.

La finalul procesului tehnologic de dilutie si dinamizare, solutia finala, dilutia dinamizata este impregnata in granulele de zaharoza si lactoza, asigurand astfel forma finala si efectul medicamentului homeopatic.

Pentru prepararea tincturilor exista o intreaga procedura ce contine mai multe etape foarte bine respectate. Pentru ca nu am primit niciun document oficial, o sa va reproduc din memorie ce am vazut si ce ni s-a spus. Fac aceasta precizare pentru ca s-ar putea ca relatarea mea sa nu fie foarte stiinitifica si sa omita anumite etape. Sau pur si simplu poate nu respect ordinea exacta a etapelor si nu as vrea ca aceasta omisiune din partea mea sa genereze discutii inutile.

Va reamintesc ca acest articol este unul informativ pentru cei care vor sa afle insight-uri din procesul de fabricare a medicamentelor homeopate si nici pe departe nu se pretinde a fi un articol stiintific.

Medicamentele homeopatice sunt 100% naturale, asta inseamna ca toate componentele provin din substante naturale. Fiecare medicament are la baza o singura materie prima, iar aceasta poate sa fie de natura vegetala, minerala, chimica (de exemplu sulf), animala.

Deoarece materia prima trebuie colectata si procesata intr-un anumit moment, exista o anumita periodicitate in fabricarea mediamentelor. De exemplu, daca materia prima este de natura vegetala, culegerea plantei respective se face intr-o anumita perioada a anului. Musetelul se culege intr-o anumita perioada, arnica in alta iar galbenele in alta. Toate materiile prime provin din culturi atent selectionate, in general certificate ca fiind bio si eco.

Laboratoarele BOIRON sunt semnatarii convenției de la Markstein (2007), convenție unica, statuară între toți actorii filierei: reprezentanți ai laboratoarelor farmaceutice, primari, agricultori și culegători, responsabili ai ONF (Oficiul Național al Pădurilor) și ai AVEM (Asociația de Economie Montană din Vosges).

Convenția de la Markstein vizează organizarea persoanelor implicate în culesul Arnica montana și asigură conservarea plantei ca resursă comună. Astfel, fragilizată de acțiunea factorului uman, Arnica montana este protejată pentru a supraviețui, iar munca cu plantele sălbatice necesită o mare suplețe pentru toate părțile implicate.

Dupa recoltare, plantele sunt verificate cu tot felul de aparate pentru a nu contine urme radioactive sau alti factori care le pot afecta eficienta.

Apoi, plantele sunt curatate, sunt alese partile ce vor fi folosite in fabricarea medicamentelor si sunt puse la macerat. Folosind o formula standard referitoare la cantitatea de plante vs cantitatea de alcool, plantele sunt lasate o perioada fixa de timp in alcool. In toata aceasta perioada continutul recipientilor este amestecat zilnic la aceeasi ora.

Dupa incheierea perioadei de macerare, solutia obtinuta este filtrata iar aceasta este tinctura mama.

Din aceasta tinctura se ia o parte si se amesteca cu alte 99 de parti de solvent. Rezultatul obtinut se dinamizeaza (sau se potenteaza), adica se scutura de un numar standard de ori intr-o perioada standard de timp (257 de ori in 7 secunde) si astfel se obtine o dilutie de 1/10 din Tinctura Mama (dilutia 1CH) si o dilutie de 1/100 din planta de origine (deoarece si tinctura este la randul ei o dilutie de 1/10).

Daca din dilutia 1CH se ia o parte si se amesteca cu alte 99 parti de solvent alcool 70% si se dinamizeaza conform standardelor pe care vi le-am descris anterior, se obtine o dilutie 2CH. Dilutia 3CH se obtine (sunt sigura ca ati inteles deja mecanismul 🙂 ), luand o parte din dilutia 2CH, amestecand-o cu 99 parti solvent alcool 70% si dinamizand-o.

Exista dilutii pana la 200CH. Aceasta metoda de preparare – centezimale hahnemanniene – a fost inventata si enuntata de medicul german Samuel Hahnemann in secolul al 19-lea, iar pana in zilele noastre ea este respectata de laboratoarele BOIRON.

La dilutia 12CH se estimeaza ca exista 60% probabilitate sa contina o molecula din materia originala.

La dilutia 13CH este depasit numarul lui Avogrado.

Dilutia 30CH este cea pe care Hahnemann a recomandat-o pentru folosire in cele mai des intalnite afectiuni.

Ca fapt divers, ar fi nevoie sa se administreze 2 miliarde de doze pe secunda pentru 6 miliarde de persoane, timp de 4 miliarde de ani pentru a se administra in final o singura molecula din materia originala, fiecarui pacient J .

V-am zis ca homeopatia implica niste cunostinte serioase din multele stiinte implicate in cercetarea ei. Si inca nu am ajuns la numarul lui Avogadro J .

Revenind la vizita de la fabrica BOIRON: dupa ce am vazut cum se proceseaza tinctura mama, am mers in urmatoarea cladire unde se fabricau granulele.

Eu le spun granule la modul general, insa corect ar fi sa le denumesc pe fiecare in functie de marime. Exista de fapt “granule” si “globule”, amandoua au la baza un cristal de lactoza cu un diametru de 10 microni, pe care se adauga succesiv straturi formate dintr-un amestec de zahar (85%) si lactoza (15%). Globulele au un diametru de 1.8 mm iar granulele au un diametru de 3.9 mm.

Apoi am trecut la cea de-a treia etapa a fabricarii medicamentelor homeopate, cand dilutia este impregnata pe granule.

Prin usa deschisa de la turbina care se invartea incet dar sigur, am vazut granulele cum danseaza in timp ce tinctura era stropita peste ele.

Am aflat ca metoda folosita in prezent este “Tripla impregnare”, patentata de Jean Boiron, unul dintre cei doi fondatori ai BOIRON.

Aceasta metoda garanteaza ca dilutia patrunde pana in mijlocul granulei asa ca toate interdictiile legate de atingerea medicamentelor cu mana nu isi mai au rostul (deoarece substanta activa nu mai este impregnata doar in stratul superficial al granulei, deci actiunea lor terapeutica este garantata). Pana la folosirea acestei metode, impregnarea se facea doar la suprafata asa incat exista riscul ca substanta diluata sa fie afectata la atingerea cu mana. Acum se pastreaza aceasta precautie doar din motive de igiena.

Ultima sectie vizitata a fost cea de ambalare sau, mai tehnic spus, conditionare. Am vazut si linia pe care se conditioneaza Oscillococcinum, probabil ca este si cea mai spectaculoasa pentru majoritatea dintre noi, avand in vedere ca este cel mai vandut medicament homeopatic. Aici am vazut tuburile-doza inscriptionate in limba romana destinate pietei noastre, o surpriza placuta.

Ultimele ore ale vizitei la fabrica BOIRON au fost rezervate pentru o intalnire fantastica. Am avut ocazia sa discutam cu domnul Christian Boiron si sa-i punem intrebari personale despre familia dumnealui, despre sfaturile pe care le-a dat copiilor si despre viitorul homeopatiei. Am primit raspunsuri care merita sa fie tratate cu tot respectul asa ca am sa revin cu un articol dedicat. Si cateva inregistrari video in exclusivitate.

Daca va pasioneaza domeniul homeopatiei la fel ca si pe mine si vreti sa studiati suplimentar sau doar sa va puneti la curent cu anumite terminologii si explicatii, pana data viitoare va dau o mica tema pentru acasa 🙂 .

Tot ce aveti de facut este sa cititi si sa incercati sa “traduceti” textul urmator. Nu e obigatoriu, insa e un punct de plecare in special pentru cei care au nevoie de argumente stiintifice.

 Absorbtia, transportul si difuziunea medicamentului homeopat in organism are loc prin intermediul apei (memorizeaza tiparele de energie cu care vine in contact) si posibil al unor proteine (prin formarea bio-clusterilor de proteine si ADN, care formeaza retele de hidrogen biologic). Stabilitatea structurilor de tip cluster confirma ipoteza ca apa este capabila sa inregistreze si sa stocheze informatie. Clusterii = adevarate celule de memorie (fiecare are posibilitatea realizarii a peste 400.000 unitati informationale).

Daca consideram un cluster ca fiind un grup de molecule specifice, el poate supravietui numai pentru o scurta perioada de timp. Dar daca il consideram ca o structura din care unele molecule pleaca iar altele vin, clusterul poate sa se mentina efectiv pentru o perioada foarte lunga de timp“. Martin Chaplin (Britain – London University).

 Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *