Din baiat la ferma, om de stiinta

Am recitit de curand o carte minunata, care mi-a placut foarte mult la vremea respectiva. Atat de mult incat am imprumutat-o unei prietene sa o citeasca si ea, sa o putem discuta ulterior, dar din pacate s-au intamplat lucruri si nu am mai recuperat cartea. Pot sa spun ca in ultimii doi ani chiar am avut o problema majora pentru ca nu gaseam nicaieri cartea sa o cumpar si sa o pun la locul ei din biblioteca. Din fericire am reusit intr-un final, am cumparat-o, am recitit-o si m-am linistit.

Cartea se numeste “Din baiat la ferma, om de stiinta” si este scrisa de Elmer Verner McCollum – reputat om de stiinta, bio-chimist si nutritionist. Este cel care a descoperit Vitaminele A si D si cel care a contribuit in mod esential la eradicarea rahitismului. Pe langa realizarile sale deosebite din lumea stiintei, McCollum s-a remarcat si datorita caracterului sau aparte, care reiese si din cartea sa autobiografica. Citind cartea, ai impresia ca McCollum e un vechi prieten, care iti spune o poveste. Modestia si bunul simt de care da dovada, sfaturile parintesti precum si lectiile de viata pe care ni le prezinta,  ar trebui sa fie un exemplu de urmat  in educatia copiilor si chiar a parintilor.

“Cele mai largi perspective de de a ajunge pe scara larga la pace si prosperitate e perfectionarea oamenilor. Aceasta atarna in mare masura de parinti si de profesori. Dar succesul e legat pana la urma de felul cum isi dezvolta fiecare virtutile superioare.

Unii cred ca averea si puterea le ofera superioritate. Cititorul obisnuit al cartilor mari isi da seama ca superioritatea se bazeaza pe inzestrarea intelectuala naturala, pe respectul de sine, pe hotararea ferma de a invata si de a aplica cunostintele capatate in mod util. Aceste calitati nu sunt incompatibile cu modestia, simpatia, interesul pentru binele altora si indemnul de a realiza ceva valoros.

Potopul de fleacuri care napadeste mintea tinerilor nostri si chiar a adultilor tinde sa-i degradeze. Acesta intretine afinitatea pentru mediocritate si repulsia pentru ceea ce e stralucit.

Dezvoltarea intelectuala prin autocultivare mai are inca un merit: gandurile si telurile serioase pe care le sugereaza apara viata emotionala si sitemul nervos. Cu toate ca bunastarea fizica este un mare avantaj, ea nu contribuie in mod obligatoriu la transformarea preocuparilor intelectuale si la urmarirea unor teluri superioare.

Bunastarea fizica este extrem de importanta: diminueaza inferioritatea fiziologica, incidentele patologice si consecintele lor, descurajarea si disperarea. Ea aduce incredere in sine, optimism, sperante, ambitii si capacitatea de a depune un efort sustinut. Dar starea fiziologica optima nu garanteaza, prin ea insasi, nici o calitate morala sau spirituala meritorie. Acestea trebuie cautate in ereditate si in hrana proprie a spiritului.

O minte aleasa profita nemasurat de mult de contactul cu marii ganditori ai tuturor generatiilor. Neputinta de a sustine un efort mintal indreptat catre un tel mai valoros inseamna esec in viata. Nimeni nu-si poate permite sa ignore invatatura marilor filozofi si moralisti, ca si valorile superioare ale trecutului. Operele lor s-au nascut din analiza adanca a vietii oamenilor. Asemenea invataturi te ajuta sa deosebesti aspectele esentiale de cele nesemnificative ale existentei.”

Elmer Verner McCollum – “Din baiat la ferma, om de stiinta”

Oare ce ar mai fi de spus? Poate doar ca depinde de noi, ca parinti, sa ne  indrumam copiii sa stie unde sa caute, sa stie ce sa caute si sa faca alegerile corecte.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Din baiat la ferma, om de stiinta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *