De ce nu-mi las copiii sa se joace cu Slime

Stiti ce este Slime-ul, da? E amestecul acela gelatinos pe care il tragi in toate directiile iar el revine instant la forma initiala. E o inventie foarte distractiva, are o constintenta ca o mangaiere iar asta te face sa o smotocesti incontinuu, oferindu-ti la schimb o relaxare foarte placuta.

Slime-ul poate fi si mai amuzant datorita culorilor variate sau diverselor upgrade-uri printre care sclipiciul sau margelutele.

Cel tare avantaj al Slime-ului este ca se face in casa, de catre copii. Este lucru manual adica, iar copiii pur si simplu il adora. Si in ziua de azi, ce-si doresc cel mai parintii daca nu sa-i vada pe cei mici ca mai fac si altceva in afara de telefoane, asa-i?

Pana aici toate bune si frumoase, ati vazut ca Slime-ul are o multime de avantaje pe care si eu le apreciez si datorita carora as fi in stare sa cumpar tone de detergent, pasta de dinti si lipici lichid, ca sa le dau fetelor o preocupare constructiva.

Doar ca in acest moment intervine si marea problema: majoritatea ingredientelor sunt toxice. Sunt genul acela de substante pe ambalajul carora scrie: toxic, afecteaza ochii, pericol de otravire, a nu se lasa la indema copiilor.

  • Detergentul este, din punctul meu de vedere, cel mai grav (daca mai conteaza aceasta clasificare). Lichid sau solid, contine tot felul de fosfati, agenti de inalbire, fenoli, hidrocarburi aromative, sapunuri, surfactanti anionici etc.
  • Lipiciul (lichid sau solid) este tot o substanta chimica despre care se presupune ca nu trebuie sa intre in contact cu pielea. Ca se mai mozolesc copiii cand lipesc doua hartii e una, dar sa se joace ore in sir cu aceste substanta e deosebit de periculos.
  • Pasta de dinti putem spune ca e cea mai sigura, avand in vedere ca nu exista pericol la inghitire. Totusi, daca ne gandim la cantitatea recomandata a fi folosita la fiecare spalare, la faptul ca destinatia principala sunt dintii si ca se recomanda clatirea dupa utilizare, ar fi util sa reevaluam pericolul ce poate aparea atunci cand stai ore in sir in contact cu ea. Daca ati folosit vreodata pasta de dinti pentru a va usca un cos sau un herpes, stiti cat de puternica este in contact prelungit cu pielea si ca poate arde, provocand leziuni destul de grave.

Punand toti factorii de mai sus la un loc, mie personal Slime-ul mi se pare o jucarie extrem periculoasa, fiind toxica si nociva. Iar pe primul loc, revin, este detergentul. In conditiile in care stim cu totii cum arata mainile unei femei care muceste foarte mult cu aceste substante, nu vad de ce ne-am lasa copiii sa-si faca o jucarie cu ele. Noi ne protejam  uneori cu manusi si evitam contactul direct, insa ne scapa cumva din vedere ca cei mici ar trebuie protejati de doua ori mai mult.

Nu doar ca au pielea mai sensibila si astfel se pot irita mult mai usor, nu doar ca sunt in crestere iar anumite substante pot afecta dezvoltarea copiilor… Mai adaugati si faptul ca ei nu se gandesc la aceasta jucarie ca la un produs toxic sau murdar (e normal, avand in vedere ca are detergent in compozitie) asa ca nu se spala pe maini dupa ce o folosesc. Apoi isi pun mainile pe fata, la ochi, le baga in gura sau ating diverse alte obiecte fara sa-si dea seama de consecinte.

Va mai reamintesc doar ca pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Tot ce atinge pielea se absoarbe in organism. Corect este ca nimic din ce nu poate fi pus pe limba sa nu fie pus pe piele. Sigur, nu multi respectam aceasta regula, avand in vedere vremurile pe care le traim, dar cu atat mai mult: haideti sa protejam pielea si sanatatea copiilor cat de mult putem. Sunt destule situatii pe care nu putem sa le controlam (cum ar fi poluarea de exemplu) asa incat nu exista absolut niciun motiv sa mai adaugam si altele cu buna stiinta.

Cam asa pielea unor copii care s-au jucat cu Slime:

foto

Sper ca v-au fost de folos informatiile din acest articol si ca veti sta putin pe ganduri inainte sa ii lasati pe cei mici sa prepare un Slime. Sau chiar sa se joace cu unul primit cadou de la un prieten mai priceput.

Astept sa-mi spuneti daca piticii vostri sunt fani Slime care e parerea voastra legata de acest subiect.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa:

  1. Dati Like Paginii de FB Meseria de parinte,
  2. Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
  3. Va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “De ce nu-mi las copiii sa se joace cu Slime

  1. FALS!!
    Eu stiu extrem de bine ce e cu slime ul. Nu este toxic, dar conteaza ce folosesti, da boraxul e toxic si unele lipiciuri dar scrie pe ambalaj! Se poate folosi glicerina boraxata si lipiciul netoxic, e simplu!
    Si asa copiii nu au nicio problema din potriva sunt veseli…..!

    1. Adica pozele cu copii care au pielea arsa de la slime sunt fake?
      Detergentul lichid nu e toxic si nu arde pielea?
      Normal ca e important ce folosesti dar cati parinti se preocupa de acest aspect?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *