De ce sa nu spui niciodata “Incerc”

Ni se intampla de multe ori sa ne propunem sa facem lucruri sau sa incepem o schimbare in viata noastra. Cand dorinta devine destul de mare hotararea e ca si luata asa ca ne promitem solemn “de maine o sa incerc sa fac asta“.

Insa “maine” vine si trece si vara se face iarna iar schimbarea nu se face simtita. Avem impresia ca am incercat tot ce se putea incerca insa lucrurile pur si simplu nu se misca. Atunci e momentul in care renuntam, convinsi fiind ca am incercat ceva ce nu trebuia sa se intample. Ori e prea greu, ori nu e pentru noi, ori nu e momentul.

Greseala e foarte comuna si ni se intampla tuturor fara deosebire. Credem ca daca incercam, chiar facem ceva. “Incerc” poate sa sune a actiune, insa nu e decat o pierdere de vreme.

Incerc“, inseamna exact ceea ce exprima, o invarteala in cerc, cu multa munca (poate), insa fara niciun rezultat. “Fac“, pe de alta parte, exprima o actiune, cu rezultate concrete si vizibile.

incerc sau actionez

Spre exemplu daca eu imi propun sa “incerc” sa scriu in fiecare zi pe blog, asta o sa fac. O sa ma invart in cerc dorindu-mi sa ma apuc de treaba insa fara sa fac cu adevarat ceva. Daca insa ma orientez spre actiune, daca ma asez acum la laptop ca sa scriu un articol, iar de maine pun ceasul sa sune la 5:30 si “fac” ce mi-am propus, atunci la sfarsitul saptamanii o sa am minim 7 articole publicate pe blog.

Daca imi propun sa “incerc” sa tin o cura de slabire, o sa treaca anul si eu o sa ma aflu tot acolo, invartindu-ma in cerc in timp ce mananc ciocolata si fac planuri. Daca insa pornesc o actiune acum, iau o hotarare de care sa ma tin (de ex. de azi nu mai mananc zahar) atunci am sa reusesc si sa vad niste rezultate la finalul unei anumite perioade.

De multe ori, e bine si sa “incerc” pentru ca asta ma ajuta sa-mi fac o strategie si sa ma pun la curent cu informatiile necesare. Dar incercatul nu ma ajuta niciodata sa obtin rezultatele pe care mi le doresc.

Daca am sa “incerc” sa gatesc ceva, copiii vor manca sanvisuri cand vor veni de la scoala. Apoi, daca ei la randul lor vor “incerca” sa-si faca tema, a doua zi cu siguranta vor primi un insuficient.

Totusi, de ce ne chinuim sa tot “incercam” desi e evident pentru ca toata lumea ca asta nu da rezultate?

Uneori o facem pentru ca in subconstient simtim nevoia de a face planuri mai detaliate sau pentru a acumula mai multe informatii. Insa de cele mai multe ori o facem pentru ca atunci cand incercam, cumva ne dam impresia ca noi chiar facem ceva, fara insa a ne expune riscului de a esua. Majoritatea dintre noi suntem experti in a evita critica sau dezamagirile. Pentru a ne proteja de judecata altora sau chiar de parerile nostre de rau, tindem sa evitam situatiile in care ne-am putea lovi de asta.

Foarte pe scurt, acesta este motivul principal pentru care preferam sa “incercam” in loc sa actionam: vrem sa amanam esecul.

Da, normal ca vreau sa slabesc, insa cand o sa trebuiasca sa tin regim si nu o sa pot sa ma abtin de la o inghetata o sa ma simt ca naiba.

Da, sigur ca vreau sa scriu in fiecare zi pe blog insa degeaba ma chinui pentru ca nu o sa am niciodata 100.000 de unici pe luna (vorba vine, e doar un exemplu 🙂 ).

E usor sa ne prefacem ca facem lucruri, sa ne convingem ca ne miscam in directia potrivita. Insa adevarul este ca atunci cand “incerci” nu te misti de pe loc. Doar te invarti in cerc pregatindu-te sa faci ceva. Iar cand pregatirea devine o amanare atunci e momentul sa schimbam ceva. Cheia actiunii e planificarea, insa despre aceasta intr-un articol viitor.

Pana atunci insa va las cu cateva intrebari care sa va ajute sa va clarificati momentul in care va aflati:

  • “Incerc” sau fac?
  • Ma pregatesc sau actionez?
  • Azi sau maine?

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

 

 

 

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “De ce sa nu spui niciodata “Incerc”

  1. Uite de azi dimineață tot „încerc” să mă apuc de citit pentru examenul de mâine… Și mi-am scris articolul (de 100.000? ), am spălat vasele, mi-am pregătit materialele pentru grădi, dar acum gata, iau degetele de pe tastatură și mă apuc de citit!

  2. Si eu incercam de câteva zile sa scriu articolul, pana mi-am dat seama ca sunt in criza de timp cu o rochie. Asa ca am rezolvat cu articolul si am trecut la nivelul următor, încerc sa termin rochia .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *