Ce ar trebui sa stie un tanar de 18 ani

Ma uit in jurul meu si sunt uimita de abordarea pe care o prefera parintii din ziua de azi pentru a-si creste copiii. Considera ca iubirea inseamna sa nu-ti lasi copilul sa faca nimic, sa-l legi la sireturi chiar si la 6 ani (sau si mai bine, sa ii cumperi incaltari cu arici ca sa nu se chinuie saracu’), sa il inchizi la nasturii de la camasa pana la 10 ani. Am vazut chiar copii de 8-10 ani care erau hraniti cu furculita de un adult, in timp ce ei se jucau pe telefon. Departe de mine intentia de a judeca ce fac altii insa simt eu ca e nevoie sa strag un semnal de alarma.

Cocolosirea copiilor pana la varste mari le poate face acestora foarte mult rau. Stiu ca sunt draguti cand sunt mici si ascultatori si ne  jucam cu ei ca cu niste papusi dar servitudinea asta adultilor trebuie sa inceteze treptat, pentru a nu ajunge intr-o zona foarte grava,care se cheama handicaparea copiilor.

Aceasta este o greseala de educatie pentru ca cei mici cresc sub ochii nostri, fara sa ne dam seama si din pacate nu dobandesc competente de viata ca prin magie, cand bate ora 12 la a optsprezecea lor aniversare. Copilaria trebuie sa fie terenul lor de antrenament. Noi ca parinti, putem asista dandu-ne la o parte din drumul lor si lasandu-i sa se lamureasca singuri cum stau lucrurile.

3065345_orig

Sa mearga pe strada singuri, sa ceara ajutor unui strain, sa-si taie singuri friptura, sunt exemple de zi cu zi de lucruri pe care oamenii mari trebuie sa le faca singuri. Si trebuie sa fie pregatiti si pentru atunci cand lucrurile merg prost.

Cea mai mare satisfactie a unui parinte este sa stie sigur ca cei mici (deja mari intr-o clipa) stiu cum sa procedeze in diferite situatii.

Adica, care e logica sa iti insotesti copilul atunci cand se inscrie la facultate? De ce sa-i duci tu dosarul cu acte si sa-i completezi cererea?

Credeti-ma ca aceste comportamente nu sunt normale si nici in favoarea copiilor nostri si va prezint mai jos cateva abilitati pe care un tanar de 18 ani ar trebui sa le aiba, daca nu ar fi impiedicat de parintii iubitori care ii vor doar binele:

  1. Un tanar de 18 ani ar trebui sa fie in stare sa vorbeasca cu necunoscutii. Sa va zic cati copii de 14-16 ani am vazut mergand pe strada de mana cu parintii? Nu cred ca trebuie sa fac asta, e destul sa va uitati in jurul vostru. Ii invatam de mici sa nu vorbeasca cu necunoscutii, le bagam in cap cat de periculos este, in loc sa-i invatam cum sa faca diferenta intre cei cativa straini rai si majoritatea necunoscutilor, care sunt buni. In final copiii sfarsesc prin a nu sti cum sa abordeze necunoscutii, cum sa ceara o informatie sau o indrumare.
  2. Un tanar de 18 ani trebuie sa se orienteze pe strada. Sa stie cum sa gaseasca o strada, cum sa isi ia puncte de reper sau cum sa citeasca o harta. Din pacate, majoritatea copiilor sunt tinuti pe bancheta unei masini si carati de un adult peste tot, in loc sa mearga pe jos, cu autobuzul sau chiar cu bicicleta. Ajung astfel sa fie majori fara insa sa fie in stare sa faca fata haosului transportului in comun sau sa-si cumpere o cartela de metrou.
  3. Un tanar de 18 ani trebuie sa stie sa-si organizeze singur temele, dead line-urile si volumul de lucru. Doar ca, din prea multa grija si dragoste, parintii le monitorizeaza copiilor temele inca din primul an de scoala si continua asa pana cand termina. Le verifica caietele, le pun meditatori si le monitorizeaza progresele. Totul intr-un program strict care nu poate fi negociat.
  4. Un tanar de 18 ani trebuie sa fie in stare sa se gospodareasca singur. Si cand spun asta ma refer la facut curat, spalat haine, facut mancare etc. Doar ca, fiind crescuti de aceiasi parinti grijulii, copiii din ziua de azi nu au alte responsabilitati decat scoala si activitati extrascolare. Consecinta este ca vor creste fara sa stie cum sa aiba grija de ei sau sa respecte nevoile celorlati.
  5. Un tanar de 18 ani trebuie sa stie cum sa-si gestioneze problemele interpersonale. Sa stie cum sa treaca peste dezamagiri, sa rezolve neintelegeri si sa aplaneze conflicte. Insa daca sunt intotdeauna secondati de parinti care se transforma in avocatii lor, nu vor avea cum sa invete asta niciodata.
  6. Un tanar de 18 ani trebuie sa stie sa faca fata suisurilor si coborasurilor vietii, ale volumului de munca, ale cerintelor de la scoala, ale concurentei, profesorilor si ulterior sefilor. Sunt abilitati care nu se invata prin teorie ci trebuiesc pracaticate si exersate de la cele mai fragede varste.
  7. Un tanar de 18 ani trebuie sa fie in stare sa-si administreze banii. Probabil unul dintre cele mai delicate subiecte, rasfatarea copiilor prin oferirea tuturor lucrurilor de care au sau n-au nevoie. O pusculita este primul pas pentru educatia financiara a celor mici care trebuiesc responsabilizati astfel incat sa inteleaga valoarea banului, cat de greu se castiga si cat de usor se cheltuieste. Fara aceasta educatie care poate fi primita doar in familie, fostii copii, actualmente adulti, nu-si pot dezvolta un simt al raspunderii, nu pot aprecia costul lucrurilor si nu au habar cum sa-si adminstreze veniturile (daca au asa ceva, pentru ca de obicei le dau parintii bani de cheltuiala)
  8. Un tanar de 18 ani trebuie sa fie in stare sa-si asume riscuri. Ii tratam toata viata ca pe niste copii si ii crestem in puf, indepartand toate obstacolele din calea lor. Le rapim astfel intelepciunea de a intelege ca succesul vine doar dupa ce incerci si ratezi si incerci din nou. Nu le permitem sa se caleasca si sa-si dezvolte tenacitatea de a continua indiferent de piedicile care li se pun si practic nu ii lasam sa invete cum sa faca fata atunci cand lucrurile nu merg bine.

Ideea e simpla: daca ne inchipuim ca noi crestem copii asta cu asta ne vom alege: doar cu niste copii in corpuri de adulti. Daca insa de propunem de la bun inceput sa crestem niste adulti cu siguranta vom fi capabili sa le oferim toate abilitatile necesare pentru a deveni niste oameni responsabili care pot sa se descurce singuri si care stiu ce sa faca in orice situatie s-ar afla.

Pentru ca pana la urma, una dintre deprinderile esentiale de viata pe care copiii nostri trebuie sa o dobandeasca, este sa traiasca fara noi.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

3 thoughts on “Ce ar trebui sa stie un tanar de 18 ani

  1. Pe mine, mama m-a dus la facultate și mi-a completat hârtiile. Eu oricum eram învățată să facă ea totul, așa că nu mi s-a părut ciudat, iar colegilor, care aveau 10, 20 de ani mai mult erau foarte amuzați de ea, ca personalitate, și nu mi-au atras niciodată atenția – măi, fată, e cazul să scapi de mama ta. Asta ca asta, dar venea la toate examenele mele, din anul 3 doar am început să-i cer să mă lase singură, deja mi se părea că exagerăm – la secretariat, mereu întreabau: iar a venit vremea ca doamna X să ne viziteze?
    Acum ne distrăm pe asta, dar, uitându-mă în urmă, e o prostie să faci asta pentru copilul tău. În plus, eu am luptat să nu fac asta pentru copilul meu, dimpotrivă, aveam o vorbă când, fiind mic, zicea: nu pot.
    Imaginează-ți că ești singur pe lume.
    Alta era: Dacă erai copil de evreu, în Holocaust, cum te-ai fi descurcat? Ăia nu se plângeau de nimic, iar tu…
    Și nu pot să zic: e cel mai răzbătător, dar nici nu se dă bătut. Se descurcă de minune, când pleacă singur cu avionul, când e între necunoscuți, între oameni mari…

  2. Omiteti cel mai important aspect – acela ca un individ in varsta de 18 ani nu este, stiintific vorbind, dezvoltat complet fizic si mintal, acest proces desavarsindu-se in jurul varstei de 25-26 de ani. Acum, desigur ca e important sa-si insuseasca notiuni si deprinderi elementare supravietuirii cotidiene, dar luand in calcul aspectul mentionat mai sus, a-l expune in totala libertate si “independenta” lumii, nu este altceva decat un risc absurd si inutil. Am fost copilul “cocolosit”al parintilor considerati rigizi si, cu toate astea, ma descurc excelent in orice situatie, calatoresc frecvent international si de una singura, am si lucrat in strainatate si m-am descurcat foarte bine, cu toate ca pana la 23 de ani nu am avut acea “libertate” mult propovaduita. Aceste deprinderi depind foarte mult si de nivelul de inteligenta si intuitie al persoanei, care nu este cultivat nici pe departe doar prin prisma aruncarii timpurii in valtoarea lumii. La fel de bine, exista oameni care au fost complet independenti de la 13 ani si nu dispun de skill-urile necesare pt a se descurca nici la 40 de ani. Personal, nu vad nimic constrctiv in a-mi lasa fata de de 17-18 ani sa umble singura noaptea sau sa mearga in locuri suspecte si insotita de persoane pe care nu le cunoaste de mai mult de cateva luni. Statistic vorbind, rata de psihopatie este mai mare decat in oricare alta epoca, implicit criminalitatea si tulburarile de ordin psihologic. Pe acest principiu mult vehiculat al “descurcarii”, la fel de bine pot si parintii Alexandrei Macesanu si ai Luizei Melencu sa se potoleasca cu jelania, ca acum fetele lor “au invatat sa se descurce”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *