Bolile pneumococice si vaccinul care le previne: toate informatiile pe care trebuie sa le stiti

Experienta mea cu bolile pneumococice a fost de lunga durata si cu amintiri foarte dureroase. La propriu.

Cea mica (devenita in scurt timp “cea mare”) avea nici 3 ani cand a inceput gradinita. In doua luni avea deja otita, combinata cu laringita si foarte repede a ajuns pneumonie. Am “tras” o jumatate de an pana s-a facut bine, timp in care am fost la toti ORL-istii din Bucuresti, am incercat mai multe feluri de antibiotice si am facut aerosoli cu adrenalina in ambulator.

La final, doamna doctor ne-a recomandat un vaccin, ca sa nu mai trecem alta data prin aceeasi experienta, insa din pacate nu a avut disponibilitatea sa ne explice despre ce e vorba.

I-am cerut timp de gandire si am inceput sa ma documentez singura, insa toata povestea se intampla acum 10 ani cand informatiile lipseau aproape cu desavarsire.

Daca as fi stiut atunci ce stiu acum, poate as fi procedat alfel.

Poate am fi avut sansa sa nu trecem prin toata aceasta experienta traumatizanta, dar din pacate nu pot sa dau timpul inapoi.

Ce pot sa fac in schimb, este sa ofer informatie de calitate, astfel incat alti parinti sa stie, sa aiba un punct de pornire si de discutie cu medicul lor pediatru si sa faca tot ce le sta in putinta pentru a le asigura celor mici tot ce e mai bun pentru sanatatea lor.

Bolile peneumococice sunt printre cele mai pacatoase, daca-mi permiteti sa ma exprim asa. Pot fi confundate foarte usor cu niste raceli, afecteaza in special copiii mici (ce pot fi tratati mai dificil din cauza organismului incomplet protejat), nu ofera imunitate dupa imbolnavire, asa ca pot recidiva in forme si mai urate decat prima data.

In articolul de astazi veti gasi toate informatiile necesare referitoare la bolile peneumococice. Va spun ce sunt acestea, cum apar, cum se manifesta, dar si cum le putem preveni.

Daca aveti copii mici e musai sa va informati despre tot ceea ce are legatura cu ei:

  • bolile si tratamentele de care va puteti lovi
  • fapte stiintifice si mituri legate de tratament
  • avantaje si dezavantaje ale folosirii unei anumite metode
  • riscuri si beneficii ale vaccinarii

Toate informatiile din acest articol au suport stiintific, sunt oferite de doctori si trebuiesc cunoscute de toti parintii. Ignoranta nu este o optiune atunci cand esti parinte.

Ce sunt bolile pneumococice?

Sunt infectii cauzate de o bacterie numita Streptococcus pneumonie (pneumococ). Aceste infectii se pot localiza la nivelul urechilor, sinusurilor, creierului, maduvei spinarii, plamanilor si sistemului circulator. Infectiile se pot manifesta ca otite, prenumonii sau meningite bacteriene.

Bolile pneumococice nu produc imunitate impotriva unor posibile viitoare infectii pneumococice, astfel incat un copil care a suferit una dintre bolile mentionate, nu este protejat de aceasta pe viitor.

Ce este penumococul?

Pneumococul este o bacterie ce se poate localiza in tractul respirator superior, la persoanele sanatoasa, facand parte din flora microbiana normala.  In cazul in  care apare un dezechilibru in organism (o infectie virala de exemplu), imunitatea scade si bacteria poate ataca la randul ei organismul slabit, cauzand una dintre bolile pneumococice de mai sus.

Cum se transmit bolile pneumococice?

Bolile cauzate de pneumococ se transmit usor, pe cale aeriana. In mod direct, acestea se pot transmite prin stranut, tuse, contact cu un purtator asimptomatic sau in mod indirect prin praf contaminat.

Pneumococul se transmite mai ales in comunitati inchise, precum gradinite, centre de joaca, spitale, etc.

Cum se manifesta bolile pneumococice?

Prin febra inalta, peste 39 grade, tuse, junghi toracic, dureri de urechi scurgeri din urechi, respiratie zgomotoasa, oboseala excesiva, varsaturi, cefalee, ameteli. Simptomele pot varia in functe de forma de boala declansata.

Cum se depisteaza pneumococul?

Prezenta bacteriei se identifica prin efectuarea exudatului nazofaringian.

Tipuri de boli pneumococice

Bolile pneumococice se clasifica in :

  • “boli invazive”, precum pneumonia, meningita, septicemia, bacteriemia febrila, endocardita, pericardita sau artrita sceptica, acestea avand riscuri asociate crescute si rate mari de mortalitate. Denumirea de “invazive” se datoreaza faptului ca aceste boli invadeaza anumite parti ale corpului care, in mod normal, nu sunt populate cu bacterii (de exemplu sistemul circulator sau tesuturi si fluide care inconjoara creierul sau maduva spinatii).
  • “boli non-invazive”, precum otita medie acuta, pneumonia necomplicata si fara bacteriemie, bronsita sau sinuzita.

Cum ii putem proteja pe copii de bolile pneumococice?

Bolile pneumococice devin din ce in ce mai greu de tratat, din cauza rezistentei la antibiotice. Conform statisticilor, pneumonia provoaca mai multe decese in randul copiilor,  decat orice alta boala infectioasa, asa ca este vital sa ne informam in mod corect si sa actionam cum trebuie pentru a-i proteja pe cei mici.

Asa cum ati aflat deja, pneumococul ataca atunci cand organismul este slabit. Asa ca in primul rand trebuie sa ne asiguram ca cei mici au o imunitate crescuta, ca organismul este puternic si se poate apara de orice infectie.

In al doilea rand, mai ales atunci cand vine vorba despre copii sub 2 ani, e indicat sa evitam aglomeratiile umane: magazine, parcuri, gradinite, mall-uri etc. Sigur, nu zice nimeni sa inchidem copiii in casa, dar exista atatea variante de a-i scoate la aer, fara a-i expune la posibile riscuri.

In al treilea rand, pentru o preventie sigura si de durata, putem apela la vaccinarea antipneumococica. Aceasta reduce incidenta infectiilor, permitand o utilizare mai redusa a antibioticelor si prevenirea dezvoltarii mecanismelor de aparitie a rezistentei.  De retinut ca bolile cauzate de pneumococ nu produc imunitate impotriva unor posibile viitoare infectii cu aceeasi bacterie, astfel incat un copil care a suferit de una dintre bolile provocate de pneumococ nu este ferit de aceasta pe viitor.

Unul dintre avantajele vaccinului pneumococic este ca incurajeaza organismul sa produca anticorpi impotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteinele produse de organism pentru a neutraliza sau distruge organismele si toxinele care transporta boala.

Vaccinul utilizat in Romania si inclus in Programul National de Vaccinare este vaccinul penumococic conjugat 13-valent.

Despre vaccinul penumococic conjugat 13-valent

  • este eficient in protectia directa fata de bolile prenumococice invazive si non-invazive.
  • este un vaccin inactivat care nu contine virusuri vii, astfel incat nu poate provoca bolile impotriva carora ofera protectie
  • se poate administra concomitent cu vaccinurile pediatrice de rutina
  • se poate administra concomitent cu oricare dintre urmatoarele antigene vaccinale, atat monovalente cat si in combinatii: difterie, tetanos, pertusis acelular sau pertusis cu celula integral, Haemophilus influenze de tip B, polio inactivat, hepatita B, serotip meningococic de tip C, rujeola, oreion, rubeola, varicela si vaccin impotriva rotavirus
  • la fel ca in cazul altor vaccinuri, administrarea vaccinului pnenumococic conjugat 13-valent trebuie amanata in cazul in care bebelusul are o boala febrila acuta severa. Pe de alta parte, prezenta unei infectii minore, de exemplu o raceala, nu este un motiv de amanare a vaccinarii.

Cum se administreaza

  • Vaccinul pneumococic conjugat 13-valent poate fi administrat incepand cu varsta de 6 saptamani
  • Potrivit schemei prevazute in Programul National de Vaccinare din Romania, prima doza de vaccin pneumococic conjugat ar trebui administrata bebelusilor la varsta de 2 luni, cea de-a doua doza la varsta de 4 luni si o doza de rapel la varsta de 11 luni, toate administrate in cabinetul medicului de familie.
  • Sugari cu varsta cuprinsa intre 7 si 11 luni: doua doze cu un interval de cel putin o luna intre doze. Administrarea unei a treia doze este recomandata in cel de-al doilea an de viata. (O singura doza de vaccin ar putea genera un raspuns imun incomplet sau de scurta durata, in cazul bebelusilor si copiilor cu varsta pana in 2 ani. Astfel, administrarea tuturor dozelor recomandate pentru copiii cu varsta intre 6 saptamani si 1 an asigura o imunitate eficienta si de durata in fata bolilor pneumococice.)
  • Copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni: doua doze cu un interval de cel putin doua luni intre doze
  • Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani: o singura doza.

Important:

 Copiii nascuti incepand cu data de 1 august 2017 beneficiaza gratuit de vaccinul pneumococic conjugat 13-valent

Ca orice alt medicament, vaccinul pneumococic conjugat 13-valent poate prezenta reactii adverse. Cititi cu atentie prospectul si discutati cu medicul pediatru despre orice nelamurire aveti referitor la vaccin si vaccinare.

Medicul este sigurul in masura sa va ofere informatii referitoare la vaccinul pneumococic conjugat 13-valent si despre vaccinare in general.

Vaccinarea este in exclusivitate responsabilitatea parintilor asa ca informati-va foarte bine inainte de a lua o decizie.

Cautati doar informatii credibile, a caror sursa o puteti verifica si nu va lasati influentati de persoane care devin agresive, care nu au background de specialitate sau care incearca sa va intimideze.

Sper ca ati gasit utile informatiile din acest articol, ele au fost realizate in cadrul Saptamanii Mondiale a Imunizarii.

Mai multe informatii puteti gasi la linkurile de mai jos, unde este disponibila o serie de 11 filmulete, avand-o ca invitat pe dna dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie si coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale a Medicilor de Familie. Discutiile din filmulete sunt moderate de Ana Maita (in calitate de mama si reporter).

 1: Administrăm mai multe vaccinuri în același timp?

2: Cu ce alt vaccin putem asocia vaccinul penumococic?

Materialele filmate de Ana Maita impreuna dna dr. Gindrovel Dumitra ating toate temerile si fricile parintiloe, de la reactii adverse la compozitia vaccinurilor, de la momentul in care vaccinam bebelusul la numarul de vaccinuri administrate etc.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri in legatura cu bolile pneumococice si vaccinul pneumococic conjugat 13-valent, va rog sa nu ezitati sa le lasati in comentarii, deoarece vom primi raspunsuri la absolut toate.

 Urmeaza inca un articol cu explicatii complete la mesajele voastre, oferite de un specialist.

 Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

8 thoughts on “Bolile pneumococice si vaccinul care le previne: toate informatiile pe care trebuie sa le stiti

  1. Va rog sa-mi spuneti, as putea sa cumpar vaccinul dintr-o tara straina (Austria sau Germania) si sa-l administrez in ROmania, de medicul pediatru?
    Sau ar fi mai bine sa fac vaccinul direct in strainatare? E valabila parafa unui medic strain pe carnetul de vaccinari? Multumesc.

  2. Există studii privind legatura vaccinurilor cu bolile autoimune,cancerul,diabetul,infertilitatea?

  3. O intrebare vitala…la care va rog să-mi răspundeți. ….unde in Romania sunt investigati bebelusii pt boli autoimune…..(si apoi stabilim programul de vaccinare…asa cred ca este corect…nu..?????)

  4. Oameni buni ! Treziți-vă odată !!!
    DISTRIBUIȚI !!!

    “Vaccinurile vor fi inventate in continuare pana cand nu va mai fi niciun copil sanatos”

  5. E normal sa faca copilul febra la vaccin? Noua tot timpul pediatra ne zice sa-i dam eferalgan, preventiv, ca sa nu faca febra. Multumesc.

  6. Si ce facem cu toate cazurile de copii imborlaviti dupa administraea vaccinului? Exista o evidenta, tine cineva socoteala ca acesti copii erau normali si functionali pana la vaccin?

  7. Daca vaccinul e in schema nationala, inseamna ca e obligatoriu? Ar trebui sa ne spuna medicul pediatru despre el sau sa intrebam noi? Multumesc.

  8. O mama care alapteaza si are toate rapelurile la zi, poate sa ii transmita anticorpi copilului ei?
    Astept raspunsul dvs. e foarte important, multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *