Adevarul despre Squishy – industria copiilor stresati

Jucaria Squishy: Ce este si de ce nu trebuie sa-ti lasi copilul sa se joace cu ea.

Am trait cu convingerea ferma ca am niste copii normali, ce au doar probleme obisnuite ale copilariei.

Pana intr-o zi cand mi-au zis ca neaparat au nevoie de un Squishy, ca e foarte bun contra stresului.

-Pe bune?!, le-am intrebat. Da’ voi sunteti stresate?

-Nu chiar, mami, dar poate ca da. Oricum e super tare jucaria si vrem si noi.

Le-am raspuns ca daca sunt stresate pot sa le ofer niste capsule cu ulei de levatica, care face minuni. Doar ca peste cateva zile, in timp ce cautam un cadou in Mall, ne-a iesit in fata un culoar plin cu tarabe sufocate cu Squishy.

Am crezut ca am gresit adresa si ne-am dus la Obor in loc de Mall, dar nu… eram chiar in mijlocului celui mai mare Mall din S-E Europei. Si fix in mijlocul lui era organizat un targ gen Europa, plin de chinezarii.

N-am sacapat de gura fetelor asa ca si-ai luat cele mai pricajite jucarii, care miroseau groaznic, eu chiar nu stiu cum pot copiii astia sa se joace cu asa ceva.

Eram convinsa ca nimeni nu da atatia bani pe un burete puturos (pentru ca sunt si extraordinar de scumpe, cele mari pot sari de 100 de lei) dar astea mici au tinut mortis sa-mi demonstreze ca gresesc.

Ce pot sa spun? Au avut dreptate in tot ce mi-au spus despre Squishy.

Exista copii care colectioneaza aceste jucarii, au si cate 30. La scoala, pe strada, in parc sau in autobuze, toti copiii sunt atarnati de cate un Squishy pe care il framanta intr-una.

 

Copiii declara ca sunt stresati si ca sunt dependenti de aceasta jucarie. Parintii si bunicii ii incurajeaza sa o framante in continuare, ca le face bine.

Ma intreb, oare, dupa cativa ani in care li se spune  inoculeaza in continuu ca sunt stresati si ca au nevoie de surse externe pentru a-si rezolva aceasta problema, unde vor ajunge acesti copii.

Cand ai 14-16 ani si esti stresat, nu iti mai vine sa freci o jucarie de poliuretan, ai nevoie de chestii mai serioase si mai consistente: tigari, bautura sau chiar pastile.

Dar despre dependentele copiilor si care este cauza acestora intr-un articol viitor.

Astazi vreau doar sa va spun mai multe despre cat de periculoase sunt aceste jucarii Squishy. Pentru ca sunt, nu e doar impresia mea.

Am aflat ca aceste jucarii Squishy sunt facute dintr-o spuma cauciucata speciala, poliuretan.

Aceasta spuma este un material sintetic, inventat in 1937 de Otto Bayer, si folosit in cel de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a acoperi avioanele.

Prin modificarea calitativa si cantitativa ac omponentilor ce intra in compozitia poliuretanului se pot obtine materii prime pentru multe produse chimice printre care: vopsele, fibre, componente auto etc. Inutil sa va reamintesc cat de toxice sunt toate aceste materiale.

Tot ce vreau sa va spun este cat de periculos este sa-i dai o jucarie toxica unui copil, care o baga in gura, care nu se spala pe maini dupa ce se joaca cu ea si care mananca sau isi pune mainile pe fata fara sa-si dea seama de pericol.

Cat de periculoasa este jucaria Squishy

Conform Agentiei de protectie a mediului din SUA, expunerea pe termen lung la poliuretan poate cauza diverse afectiuni inclusiv cancer si astm. In niciun caz aceasta substanta nu trebuie bagata in gura sau inghitita.

Sa nu uitam ca multe simptome si efecte ale substantelor de ultima generatie nici macar nu sunt studiate, pentru ca nimeni nu are niciun interes sa faca asta. Plus ca dureaza pana se face legatura intre anumite boli si cauzele lor, respectiv expunerea la materiale si substante toxice.

Pe langa materialul toxic din care sunt confectionate, jucariile Squishy sunt infuzate si cu parfum, niste arome persistente si deranjante, care pe mine fac sa tusesc pana ma sufoc. Nici nu vreau sa-mi imaginez care sunt reactiile unui copil mic, cu organismul insuficient dezvoltat.

Recomandarea mea este sa evitati cat puteti aceste jucarii. Exista atatea alternative cat de cat sanatoase, incat chiar si daca nu sunteti suta la suta siguri ca Squishy pot afecta sanatatea copiilor vostri, tot nu merita sa riscati.

As putea sa va spun sa cititi cu atentie eticheta, dar ghici ce? Aceste jucarii nu au ambalaje si prin urmare nici etichete care sa ne informeze despre materialele din care sunt confectionate.

Credeti-ma, un ciorap umplut cu grau sau orez, pe care desenati o fata amuzanta, va fi la fel de atractiv pentru copil. Este la fel de placut sa te joci cu el, plus ca e facut “in house” si este absolut inofensiv.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter  (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring!

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *