Roz sau bleu?

Cand ati aflat ultima data de o prietena ca este insarcinata? Va mai aduceti aminte care au fost primele voastre cuvinte dupa “Felicitari”? Pun pariu ca majoritatea ati intrebat: “Si? Ce, ce iti doresti? Fata sau baiat?” :).

Poate va vine sa radeti dar in mod inconstient punem aceasta intrebare de fiecare data cand ne aflam in aceasta situatia. Si facem asta dintr-un singur motiv: sexul are o mare importanta, nu atat actul 🙂 cat faptul. Dintre toate caracteristicile cu care copiii vin pe lume, a fi fata sau baiat are cel mai mare impact asupra viiotarelor relatii, asupra aptitudinilor, personalitatii, carierei, pasiunilor si chiar asupra genului de parinte care vor fi. Si este un paradox faptul ca  foarte multi din viitorii parinti afla sexul copilului chiar inainte de a se naste dar in acelasi timp raspund cat se poate de naiv la intrebarea de mai sus: “Nu conteaza, sanatos sa fie!”.

Baietii sunt diferiti de fete. Acest fapt, evident pentru toate generatiile precedente, apare ca o revelatie naucitoare pentru multi dintre parintii din zilele noastre (si nu…, persoanele de fata nu se exclud 🙂 ). Interactionam fara probleme cu sexul opus, peroram cu aceeasi usurinta despre fotbal sau despre gatit si suntem bucurosi de competitie la locul de munca, in tot acest timp pretinzand ca cele doua sexe ar fi, mai mult sau mai putin, la fel.

Si toate astea pana avem noi insine copii, punct in care diferentele devin imposibil de ignorat, pentru ca e evident ca nu putem fi cu adevarat neutri in privinta sexului copilului. Indiferent ce jucarii sau haine le cumparam, nu avem cum sa nu reactionam diferit fata de baietii sau fetele noastre, daca nu din alt motiv, macar din cauza lungii noastre experiente de “femeie” sau “barbat” :).

Da, baietii sunt diferiti fata de fete. Ei au interese, niveluri de activitate, praguri senzoriale, capacitati fizice, reactii emotionale, durata atentiei si aptitudini diferite. Diferentele nu sunt uriase, si in multe cazuri mult mai mici decat diferentele care separa barbatii adulti de femeile adulte. Si baietii mai plang, si fetitele se mai bat, dar diferentele fata-baiat se acumuleaza, conducand la unele dintre cele mai alarmante statistici ce modeleaza felul in care ne gandim sa ne crestem copiii: Sexul (genul) conteaza! Desi ne straduim sa ii tratam in mod egal, este o realitate faptul ca baietii si fetele au puncte forte si puncte slabe diferite, pe masura ce cresc.Sa cresti ca fata sau ca baiat seamana foarte mult cu a fi cufundat intr-o lume specifica, chiar din primele clipe de viata. Desi creierele fetelor si ale baietilor sunt diferite inca de la nastere, dezvoltarea completa a trasaturilor mentale pe care le cunoastem drept masculine sau feminine depinde de apartenenta fiecarui copil la cultura masculina sau la cea feminina, fiecare la fel de puternica precum cantecele de leagan pe care le cantam sau hrana pe care le-o oferim.

Ca sa toarne gaz pe foc, piata e plina de roz vs bleu, de papusi cu talie mai subtire sau de eroi cu umerii mai lati. In lumea comerciala de astazi, ce e mai usor de exploatat decat sexul masculin versus sexul feminin. Acum exista reviste, filme si chiar canale TV dedicate exclusiv barbatilor sau dupa caz, femeilor, feliind cultura in bucati si mai segretate din punct de vedere al sexului.

Adevarul e ca ne place chestia asta. E misto sa fii diferit. Faptul ca esti “altfel” face ca tot ce ti se intampla sa fie “altfel”. Dar, in toata aceasta exagerare a diferentelor dintre sexe , exista un mare risc care se refera la asteptarile pe care si le fac atat parintii dar si copiii. Copiii urca si coboara in functie de ce credem noi despre ei si, cu cat accentuam mai mult aceste diferente dintre baieti si fete, cu atat sunt sanse mai mari ca aceste stereotipuri sa sa materializeze in propriile perceptii ale copiilor si in profetiile autoimplinite ale acestora.

 

 

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *