10 Idei pentru teme mai usoare

Desi poate uneori suntem obositi si stresati, trebuie sa recunoastem ca cei mici au rezultate mai bune la scoala atunci cand noi parintii ne implicam si ii ajutam cu temele pentru acasa. Le aratam astfel ca ele sunt importante si ca ne pasa. Insa a-i ajuta cu temele pe copii nu inseamna neaparat sa petrecem ore in sir la un birou. Ne putem arata implicarea in mai multe feluri de exemplu le putem explica un exercitiu sau ii putem ajuta sa se organizeze. Uneori de ce nu, ii putem incuraja sa ia o pauza sau (si sper ca doamna nu o sa citeasca asta 🙂 ) le putem arata cum sa mai “triseze” cu unele exercitii.

Insa pentru a putea face toate acestea am selectat 10 idei care sper sa va ajute:

1. Sa cunoastem invatatoarea (profesorii). E important sa pastram legatura cu cei care ne invata copiii, fiind prezenti si activi atat la sedintele cu parintii dar si la consultarile individuale. Spun asta pentru ca unii profesorii sunt adeptii temelor multe pentru acasa iar altii prefera lucrul foarte condensat la clasa, pentru a da foarte putine teme acasa. Fiecare abordare are avantaje si dezavantaje insa e important sa cunoatem argumentele penrtu fiecare situatie in parte.

2. Sa amenajam o zona “prietenoasa” pentru teme. Copiii au nevoie de un loc al lor, unde sa-si faca temele. O masa, un birou sau chiar un coltisor de mobila dar unde sa poata sa-si tina toate lucrurile necesare. Uneori isi pot decora zona lor cu diverse abtibilduri sau desene, tocmai pentru a-si pune amprenta si a face acel loc cat mai personal.

3. Sa stabilim un program relativ fix pentru teme. Unii copii sunt mai activi in prima parte a zilei, altii spre sfarsitul ei. Indiferent care este preferinta lor, e bine ca rutina zilnica sa fie cat mai uniforma astfel incat si timpul pentru teme sa devina un reflex (conditionat sau nu 🙂 ).

4. Sa indepartam orice sursa de distractie. Si aici ma refer in primul rand la telefon, tableta sau televizor dar si la orice fel de jucarii care le pot distrage atentia de la teme.

5. Sa ii ajutam sa faca un plan. Exista momente cand volumul temelor poate fi prea mare asa ca este util sa ii invatam pe cei mici cum sa se organizeze si sa isi seteze prioritatile. De multe ori se simt coplesiti si pot avea accese de panica insa daca le aratam cum sa-si  faca un plan vor finaliza tot ce au pe lista.

6. Sa ii lasam sa isi faca temele singuri. Chiar daca le oferim ajutorul nostru sau ii ghidam in rezolvarea unui exercitiu, temele sunt in final responsabilitatea lor si ei sunt cei care trebuie sa munceasca si sa gandeasca pentru a le rezolva.

7. Sa ne asumam rolul de mentori. Sa-i motivam pe copii, sa fim disponibili pentru intrebari si pentru discutii legate de orice fel de temeri pe care le pot avea legate de scoala si nu numai.

8. Sa fim un exemplu pozitiv. E important sa fim consecventi legat de principiile si regulile pe care le propovaduim in familie si nu numai. Cei mici vor fi mult mai receptivi daca vor vedea ca si noi facem la randul nostru tot ce le cerem lor sa faca.

9. Sa le apreciem munca si efortul. Una dintre cele mai grele misiuni pe care le avem de facut, in special pentru ca noi am fost crescuti altfel. De mici am fost invatati ca sunt apreciate doar rezultatele, insa aceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face. Atunci cand apreciem efortul si ii incurajam pe cei mici sa continue, cu siguranta rezultatele vor fi din ce in ce bune. Iar singurul termen de comparatie ar trebui sa fie rezultatele lor anterioare si nu rezultatele altora.

10. Daca exista probleme serioase legate de teme, sa cerem ajutor. Exista situatii in care temele sunt pur si simplu prea mult. Nu e corect sa lasam totul in seama copiilor si sa le cerem sa se descurce singuri. O discutie cu invatatoarea sau cu cineva de specialitate poate rezolva acele situatii mai neplacute.

Voi cu ce sfaturi ati mai completa lista?

meseria de parinte

foto

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter  (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring!  ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *